Mainos latautuu…

Joulun sää Suomessa tilastojen valossa

Sää juhlapyhinä
Talvipäivä Saariselällä
Jouluna itäisimmässä Suomessa ja Lapissa on yleensä lunta takuuvarmasti. Kuva: Joanna Rinne, Saariselkä

Joulun lumitilanne kiinnostaa vuosittain suomalaisia. Joulun maisema mielletään usein valkeaksi ja talviseksi.

Jouluaaton lämpötiloissa on voimakasta vaihtelua eri vuosien välillä. Joinakin vuosina maan pohjoisosassa pakkanen on paukkunut 40 asteessa, joinakin vuosina rannikkoalueilla lämpötila on kivunnut lähelle +10 astetta. Keskimäärin päivälämpötila on joulunaikaan etelä- ja lounaisrannikolla lähellä nollaa, sisämaassa on pakkasta, Lapissa on keskimäärin 8 pakkasastetta.

Valkea joulu tilastoissa 1991–2020
Valkean joulun todennäköisyys tilastoissa. Etelä- ja länsirannikolla keskimäärin vain joka toinen joulu on valkea, sisämaassa todennäköisyys kasvaa selvästi. Lapissa kaikki joulut ovat valkeita Meri-Lappia lukuun ottamatta.

Tilastojen mukaan jouluna lunta ainakin osassa itää ja laajalti pohjoisessa

Tilastojen valossa kaikki joulut ovat olleet valkeita itäisimmässä Suomessa, Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa – Meri-Lappia lukuun ottamatta. Esimerkiksi Oulussa ja Kuopiossa keskimäärin yli 9 joulua 10:stä on valkeita, Jyväskylässä 8–9, Helsingissä 6–8 ja Ahvenanmaalla puolet.

Valkean joulun todennäköisyys pienenee, kun siirrytään rannikoita kohden. Sula Itämeri pitää joulunajan lämpötilat lounaisrannikolla ja -saaristossa herkästi nollan tuntumassa tai vähän sen yläpuolella. Vuosien välinen vaihtelu on kuitenkin hyvin suurta.

Lue seuraavaksi: Tällainen on tyypillisesti joulukuun sää Suomessa

Päivitetty 26.11.2021 klo 13.48

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa