Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Näin lumisateet tylyttävät Suomea lähipäivinä: ”Viime vuosina hellettä tähän aikaan”  
  Uutiset |

  Näin lumisateet tylyttävät Suomea lähipäivinä: ”Viime vuosina hellettä tähän aikaan”  

  Liikennettä keväisessä lumisateessa.
  Toukokuusta on ennustettu tänä vuonna tavanomaista kylmempää. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 31.3.2020

  Sää on edelleen viilenemässä. Lapissa lunta voi tulla lähipäivinä paikoin jopa 20 senttimetriä. Myös maan keskiosaan ja länteen ennustetaan lumisateita. Viime ja edellisvuonna helteitä mitattiin jo ennen toukokuun puoliväliä.

  Perjantain ja lauantain aikana Suomen yli kulkee matalapaine koilliseen. Sen perässä tulee äitienpäiväksi ja alkuviikoksi toinen matalapaine, joka tuo runsaampia sateita.

  – Nyt tuon jälkimmäisen matalapaineen syveneminen on hidastunut. Myrsky ei näytä todennäköiseltä, mutta sateet ovat runsaita. Lappiin voi tulla lunta parissa päivässä paikoin 10–20 senttimetriä, mutta määrässä on vielä epävarmuutta. Paljon riippuu siitä, kuinka nopeasti sadealue lopulta ylittää Lapin. Viime vuosina 11. toukokuuta on ollut hellettä, mutta nyt voi maan keskiosassa ja lännessä asti tulla lunta. Sää on viilenemässä selvästi, sanoo Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Sekä vuonna 2019 että 2018 vuoden ensimmäiset hellelukemat mitattiin 11. toukokuuta. Vuonna 2018 tuosta päivästä alkoi jo viikon mittainen hellejakso. Helteen raja on +25,1 astetta.

  Äitienpäivänä aurinkoa, vettä ja lunta

  Lauantai on vielä laajalti aurinkoinen maan etelä- ja keskiosassa, paikoin tulee kuitenkin kuurosateita. Pohjoisessa sataa monin paikoin lunta. Pohjoisen sateet väistyvät vähitellen Suomen itäpuolelle.

  Sunnuntaiksi eli äitienpäiväksi lännestä saapuu hiljalleen matalapaine sateineen, mutta idässä ja etelässä on vielä päivällä monin paikoin aurinkoista.

  – Sunnuntaiksi sateita tulee lähinnä länteen ja pohjoiseen. Lapissa suurin osa sateista tulee lumena. Pohjois-Pohjanmaalla sade muuttuu lumisemmaksi, samoin illalla ja yöllä monin paikoin lännessä. Lounaassa sade pysyy kuitenkin enimmäkseen vetenä, ennustaa Anna Latvala.

  Kohtalainen tuuli kääntyy etelästä sateen jäljessä luoteeseen. Etenkin idässä tuuli on sunnuntaina puuskaista.

  Lämpötilat ovat lauantaina ylimmillään maan eteläosassa 10–15 astetta ja maan keskiosassa 6–10 astetta. Pohjoisessa on lauantaina enimmäkseen 1–6 astetta. Sunnuntain vastaisena yönä ollaan laajalti hieman pakkasella tai nollan vaiheilla. 
  Sunnuntaina lämpötila on päivällä maan etelä- ja keskiosan poutaisilla alueilla 10–15 astetta, sateisilla alueilla jäädään alle kymmeneen asteeseen. Maan pohjoisosassa poutaisilla alueilla on enimmäkseen 4–8 astetta, sateisilla alueilla puolestaan vain 0–4 astetta.

  Lumisateita ja +15 astetta maanantaina

  Maanantaina sateita tulee suuressa osassa maan etelä- ja keskiosaa.

  – Maan keskiosassa vesisade muuttuu monin paikoin lumeksi tai rännäksi. Lumen määrä jää kuitenkin vähäiseksi. Lännessä tulee sadealueen jäljessä vielä paikoin kuuroja, samoin pohjoisessa. Kuuroja tulee sekä lumena että vetenä, toteaa Anna Latvala.

  Maanantai on tämän hetken ennusteen mukaan erikoinen päivä, sillä osassa maata sataa lunta, kun toisaalla lämpötila voi olla jopa yli 15 astetta.

  – Sadealueen edellä idässä on lämmintä ilmaa, mutta kylmän rintaman jäljessä lämpötila on selvästi alempi. Päivällä idässä on vielä ennen sadetta 10–15 astetta, paikallisesti aurinkoisilla alueilla yli 15. Lännessä sen sijaan on vain 4–6 ja pohjoisessa 0–5 astetta.

  Tiistai ja keskiviikko näyttävät viileiltä päiviltä.

  – Pohjoisvirtaus jatkuu edelleen. Vaikka sää on monin paikoin aurinkoista, on se myös epävakaata. Kuurosateita tulee paikoin. Maan keskiosassakin osa sateesta voi tulla yhä lumena, mutta määrät jäävät pieniksi. Päivälämpötila yltää korkeimmillaan etelässä noin kymmenen asteen vaiheille, mutta suuressa osassa maata on vain 2–8 astetta, sanoo Anna Latvala.
   

  Lue myös:
  Loppukevään ennuste: Tulossa tavallista toukokuuta viileämpää – "Kylmää valahtaa selvästi etelämmäksi asti"

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 8.5. klo 13.33

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa