Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lämpöaalto koululaisten loman alkuun: 25–30 astetta mahdollista ensi viikolla?
  Uutiset |

  Lämpöaalto koululaisten loman alkuun: 25–30 astetta mahdollista ensi viikolla?

  Lämmin sää sai ihmiset rannalle Vaasassa toukokuussa 2019.
  Ensimmäisiä hellelukemia näkyy jo ennusteissa. Arkistokuva / Matti Hietala, Vaasa, 19.5.2019

  Sää on lämpenemässä loppuviikolla ja ensi viikolla, tämän hetken ennusteen mukaan paikoin hellelukemille asti.

  Toukokuun lopun ja kesäkuun alun ennusteissa on lämpöä. Se, kuinka korkeita lämpötiloja on tulossa, on kuitenkin vielä vaihdellut ennusteissa.

  Tämän hetken ennusteen mukaan hellettä eli vähintään 25,1 astetta voisi olla ensimmäisen kerran tämän viikon sunnuntaina, mahdollisesti Meri-Lapissa. Tuoreessa ennusteessa näkyy hellelukemia myös ensi viikolle, koululaisten ensimmäiselle kesälomaviikolle.

  – Hellettä saatetaan mitata useampana päivänä putkeen, 25–30 asteen haarukkaan nousevat lämpötilat ovat mahdollisia, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Päättäjäisviikonloppuna lämpenevää

  Ennen helteitä on hetki viileämpää. Torstaina ja perjantaina lämpötilat ovat ylimmillään etelässä 14–20 asteessa. Torstaina sateita tulee paikoin etelässä, idässä ja pohjoisessa. Perjantai on enimmäkseen poutainen, mutta päivällä laajalti pilvinen, pohjoisessa voi syntyä sadekuuroja.

  Sää lämpenee uudelleen viikonloppuna. Lauantaina, koulujen päättäjäispäivänä, etelässä ja sisämaassa lännestä Meri-Lappiin on 17–22 astetta, lämpimintä on lounaassa. Idässä ollaan 14–18 asteessa, Kainuusta Pohjois-Lappiin ja Käsivarteen on enimmäkseen 10–14 astetta. Pilvisyys vaihtelee lauantaina koko maassa ja on paikoin runsasta, Pohjois-Lapissa sateet ovat mahdollisia. Aurinkoisinta on lounaassa. Illaksi sää selkenee monin paikoin.

  Sunnuntain sää on laajalti poutainen ja aurinkoinen, idässä ja pohjoisessa pilvisyys vaihtelee.

  – Sunnuntaina yli 20 asteen lämpötiloja on etelästä Lapin keskivaiheen korkeudelle saakka, isojen vesistöjen lähellä voi olla paikoin hieman viileämpää. Helteelle asti sää saattaa lämmetä Meri-Lapissa, kun tuuli käy lämpimästi maata pitkin Ruotsin puolelta. Myös lännessä voidaan etenkin sisämaassa hätyytellä hellelukemia, sanoo Jenna Salminen.

  Pohjoisen osalta sunnuntain ennusteessa on vielä epävarmuutta.

  – Pohjoisen kautta Suomen ohitse yrittää kurvata sateita, jotka saattavat kuitenkin ottaa oikotien Lapin yli tai voivat myös kaartaa kauemmas Suomesta.

  Ensi viikolla helleputki?

  Ensi viikko alkaa näillä näkymin paikoin helteisissä merkeissä, kun lisää lämmintä ilmaa leviää lännestä Suomen länsiosaan. Idässä ollaan vielä alkuviikolla 15–20 asteessa.

  – Alkuviikolla todennäköisin hellealue on lännestä Länsi-Lappiin. Ensi viikon mittaan lämmintä ilmaa vaikuttaisi leviävän laajemmin Suomen ylle, jolloin idässäkin 20 asteen lämpötilat yleistyisivät. Päivittäin laajalti koko maassa päästäisiin 20 asteen lukemiin, ennustaa Jenna Salminen.

  Hellettä voidaan mitata useampana peräkkäisenä päivänä. Ylimmillään lämpötilat voivat kivuta 25–30 asteeseen.

  Korkeapaine yrittää ensi viikolla puskea enimpiä sateita loitommalle, mutta niitä pääsee mahdollisesti kulkemaan Lapin pohjoisosan yli. Jonkin verran kuurosateita voi tulla muuallakin maassa, ukkonenkin saattaa päästä jyrähtämään. Mahdolliset sateet voivat paikoin vielä vaikuttaa viilentävästi päivälämpötiloihin, toteaa Jenna Salminen.

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 28.5. klo 10.34

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa