Sääuutiset ja blogi> Tammikuun viimeisinä päivinä vaihtelevaa talvisäätä: Pakkasta ja…
Uutiset |

Tammikuun viimeisinä päivinä vaihtelevaa talvisäätä: Pakkasta ja puuskaista tuulta, lumisadetta ja auringonpaistetta

Kuiva föhn-tuuli voi saada sään hetkeksi selkenemään.
Tammikuun lopun aikana aurinko näyttäytyy ajoittain lähes koko maassa. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 25.1.2023

Tammikuun viimeinen vajaa viikko kuluu talvisen vaihtelevassa säässä. Viikonloppuna Suomeen leviää lännestä lumisateita, ja seuraava matalapaine sateineen tulee jo maanantaina. Lämpötila käy pakkasen puolella koko maassa.

Kuluvan viikon lämpimin päivä oli keskiviikkona, jolloin lämpötila kohosi hetkeksi Lapin Sallassa ja Savukoskella asti hieman nollan yläpuolelle. Korkeimmat lämpötilat olivat Pohjanmaan maakuntien rannikkoseuduilla ja Ahvenanmaalla. Vaasassa mitattiin +8,2 astetta, mikä on tämän tammikuun toistaiseksi korkein lämpötila.

Lue myös: Föhn-tuuli nosti lämpötiloja keskiviikkona – jopa +8 astetta!

Lauha talvisää on kuitenkin jo väistymässä myös maan etelä- ja keskiosasta. Tuuli kääntyy puhaltamaan luoteesta, ja lämpötila painuu pakkasen puolelle koko maassa torstain kuluessa. Maan etelä- ja keskiosassa pakkasta on perjantain vastaisena yönä enimmäkseen 5–10 astetta, pohjoisessa vaihtelee monin paikoin −5 ja −15 asteen välillä. Selkeillä alueilla on paikoin kylmempääkin.

Perjantaina pakkasta ja lounaistuulta

Lounaistuuli voimistuu perjantaina maan keski- ja pohjoisosassa.

Pohjois-Suomessa pilvisyys lisääntyy, ja varsinkin Keski- ja Pohjois-Lapissa satelee ajoittain lunta. Maan keskiosassa on paikoin liikkeellä pilvilauttoja, ja vähitellen illasta alkaen pilvisyys lisääntyy myös etelässä. Puuskat ovat illalla kovia monin paikoin Lapissa ja länsirannikolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lämpötila on lähes koko maassa pakkasen puolella. Perjantaina päivällä lounaassa ja pitkin länsirannikkoa on 0–5 pakkasastetta ja muualla maassa enimmäkseen 4–10 pakkasastetta. 

Lauantain vastaisena yönä pakkasta on maan länsi- ja pohjoisosassa 0–8 astetta, ja maan itäosassa on 6–11 pakkasastetta. Lauhinta on länsirannikolla ja kylmintä lähellä itärajaa.

Viikonloppuna tuulinen sää jatkuu

Lauantaina puhaltaa kohtalainen lounaistuuli, ja rannikoilla puuskat ovat kovia. Sadealue pyyhkäisee Suomen yli lännestä itään. Sateet tulevat pääasiassa lumena, mutta etelässä ja länsirannikolla sataa myös räntää. 

Rintama sateineen liikkuu nopeasti, joten lunta ei ehdi kertyä paljoa. Vuorokauden aikana lunta tulee 0–5 senttimetriä. 

Sateiden jäljessä pilvisyys vaihtelee ja paikoin sää muuttuu jopa selkeäksi. Illalla ja yöllä lännestä leviää vielä jokunen lumikuuro.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lämpötila nousee lauantaina iltapäivällä maan länsiosassa sekä Perämeren ympäristössä −2 ja +2 asteen välille. Maan itä- ja pohjoisosassa on yleisesti 0–5 pakkasastetta, Käsivarren Lapissa vähän kylmempää. Sunnuntain vastaisena yönä idässä vähän lauhtuu ja Lapissa puolestaan kylmenee.

Sunnuntai kuluu suuressa osassa maata vaihtelevapilvisessä ja länsituulisessa säässä. Jäämeren laajaan matalapaineen alueeseen liittyvä pienikokoinen osakeskus kulkee Pohjois-Suomen ylitse itään, mutta tarkka reitti ja ajoitus voivat vielä muuttua. 

Päivälämpötila on maan etelä- ja länsiosassa −2 ja +2 asteen välillä, lauhinta on lounaassa. Idässä pakkasta on 0–3 astetta, ja pohjoisessa vaihtelee Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun 0–5 pakkasasteesta Pohjois-Lapin monin paikoin 10–20 pakkasasteeseen.

Sunnuntaina illalla pilvisyys jo lisääntyy ja tuuli alkaa kääntyä etelään. 

Maanantaimyräkkä tuo Suomeen lumi- ja vesisateita

Tammi–helmikuun vaihteen viikko alkaa sateisena. Suomeen saapuu viimeisimpien ennusteiden mukaan maanantaina myräkkämatalapaine, ja lumisadetta leviää lännestä jo sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Länsirannikon tuntumassa voi sataa paikoin myös vähän vettä.

Lumipyry voi muuttaa ajokelin huonoksi.
Maanantaina ajokeli on suuressa osassa maata huono lumisateen vuoksi. Arkistokuva: Keijo Väänänen, Kustavi

Lumisateet ovat maanantaina monin paikoin runsaita. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila voi kohota vähän nollan yläpuolelle, ja osa sateesta tulee vetenä tai räntänä. Pohjois-Suomessa lämpötilaan vaikuttaa se, miten pohjoiseen lumisateet yltävät: sateisilla alueilla pakkanen jää enimmäkseen 0–7 asteeseen, mutta poutaisilla alueilla voi olla 10–20 pakkasastetta.

Tiistain aikana lumisateet vähitellen heikkenevät ja lämpötila laskee jälleen pakkasen puolelle etelää myöten.

Anna Latvala
meteorologi

Katso yli sadan paikkakunnan lähipäivien sääennuste!

Päivitetty 26.1.2023 klo 15.15

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat