Sääuutiset ja blogi> Meteorologi kuukausiennusteesta: “Talvi tulee viimeistään ensi viikolla…
Kuukausiennuste |

Meteorologi kuukausiennusteesta: “Talvi tulee viimeistään ensi viikolla myös etelään" – tältä näyttävät jouluviikon ensimmäiset ennusteet!

Kylmää vai lauhaa talvisäätä?
Säässä on näköpiirissä vaihtelua marras–joulukuun aikana. Arkistokuvat: Matti Hietala, Vaasa, 5.1.2021 ja Joanna Rinne, Helsinki, 16.12.2020

Tuore kuukausiennuste antaa viitteitä sään kääntymisestä talvisempaan suuntaan maan eteläosassa asti tämän viikon lopussa ja ensi viikolla. Käänne ei kuitenkaan välttämättä ole pysyvä. Viikkoennusteet yltävät jo jouluviikolle asti.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden kuukausiennusteen mukaan tämä viikko on Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpi, mutta ensi viikko keskimääräistä kylmempi. Ennuste ulottuu jo jouluviikolle asti.

– Kuukausiennusteessa mielenkiintoisimmat käänteet ovat ensi viikon arktinen kylmänpurkaus ja jouluviikko. Kylmä marraskuun loppu näyttäisi toteutuvan, kun ensi viikolla selvä kylmä kuoppa arktisilta alueilta lävähtää laajalle alueelle Eurooppaan, etenkin Länsi- ja Pohjois-Eurooppaan. Suomen ja Pohjois-Euroopan lisäksi lunta nähdään todennäköisesti etelämpänäkin Euroopassa, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Näin edetään joulukuuta kohti – tällä viikolla sää kylmenee loppuviikon aikana

Tämän viikon eli 15. marraskuuta alkaneen viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan suuressa osassa Suomea 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

– Tämä selittyy lähipäivien lounaisvirtauksella ja lämpöasteilla, loppuviikko näyttää jo kylmemmältä ja varsinkin yöt menevät pakkasen puolelle, Markus Mäntykannas sanoo.

Lapissa viikon sademäärät ovat kuukausiennusteen perusteella tällä viikolla hieman ajankohdan tavanomaisia sademääriä suurempia, maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista pienempiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Keskiviikkona Keski-Lapin korkeudella asti mitataan lämpöasteita. Pohjoisempana sataa paikoin lunta tai räntää, etelämpänä tihkua tai vettä. Torstain vastaisena yönä ja torstaina sateita tulee laajemmin etelästä Oulun korkeudelle saakka pääosin vetenä tai räntänä. Pohjoisempana osa sateista on myös lunta.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Loppuviikolla sää alkaa kylmetä. Hankalasti ennustettavia pieniä matalapaineita sadealueineen liikkuu eteläisen ja keskisen Suomen yli kohti itää. 

– Perjantain–lauantain aikana Suomeen olisi tulossa pienikokoinen matalapaine, jonka yhteydessä puuskat voivat voimistua koviksi, lännessä ja etelässä ehkä jopa lähelle myrskylukemia. Pieni mahdollisuus on, että lauantain vastaisena yönä sisämaassa eteläisessä Suomessa sataa jonkin verran lunta, mahdollisesti jotain lumensekaista voi tulla Uudellamaallakin, Markus Mäntykannas ennustaa.

Lauantaina Suomeen pääsee purkautumaan kylmää ilmaa pohjoisesta.

– Lauantaina Etelä- ja Keski-Suomessa olisi vielä plusasteita, mutta lauantai-iltaa ja sunnuntain vastaista yötä kohden olisi jo suuressa osassa maata pakkasta. Jos jotain kuurosateita liikkuu lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, niin ne tulevat eteläistäkin Suomea myöten lumena, Markus Mäntykannas sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sunnuntai on tämän hetken ennusteen mukaan viikon kylmin päivä. Plusasteita on enää kapealla rantavyöhykkeellä etelärannikolla, muualla maassa on pakkasta.

Marraskuun lopun ennuste: Lunta ja pakkasta eteläänkin

Ensi viikko eli 22. marraskuuta alkava viikko näyttää Suomessa talviselta, kun länsi- ja lounaisvirtaukset muuttuvat pohjoisvirtaukseen.

Kylmenemisen pohjustus alkaa jo tällä viikolla.

– Islannin tienoilla ilmanpaine kohoaa ja Azoreilla laskee. Tämä on yleensä sellainen indikaattori, mikä päästää Suomeen ja mahdollisesti muuallekin Eurooppaan talvisempaa säätä. Se näkyy tässä kuukausiennusteessa hyvin, Markus Mäntykannas sanoo.

"Ensi viikolla edessä on radikaali kylmänpurkaus. Nyt näyttää siltä, että talvi tulee viimeistään ensi viikolla myös etelään – valkea maa koko maahan ja pakkasta sen perään."

– Lisäksi tällä viikolla Siperian yllä korkealla ilmakehässä stratosfääri on selvästi pitkäaikaisia keskiarvoja lämpimämpi. Yleensä viikon viiveellä stratosfäärin lämpenemisestä tulee jonnekin päin keskileveysasteita voimakkaita kylmänpurkauksia, kun polaarivirtaus heikkenee tai jakaantuu. Nyt näyttääkin siltä, että voimakkaimmat vaikutukset osuvat tällä kertaa Eurooppaan ensi viikolla, Mäntykannas jatkaa.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Kuukausiennusteen mukaan ensi viikon keskilämpötilat ovat Suomessa maan etelä- ja keskiosassa 1–3 astetta keskimääräistä kylmempiä, Lapissa jopa 3–6 astetta keskimääräistä kylmempiä. Viikon sademäärä näyttää tavanomaista pienemmältä tai keskimääräiseltä.

– Ensi viikolla edessä on radikaali kylmänpurkaus. Nyt näyttää siltä, että talvi tulee viimeistään ensi viikolla myös etelään – valkea maa koko maahan ja pakkasta sen perään. Ennusteissa näkyy ihan kunnon pakkasia myöhemmässä vaiheessa ensi viikolla. Etelässäkin yöpakkaset voivat olla lähes 15 astetta ja pohjoisessa yli 20 astetta. Mutta katsotaan, miten käy, Markus Mäntykannas toteaa.

"Jouluviikolla Britteinsaarten pohjoisosassa on vähän viitteitä alhaisemmasta ilmanpaineesta ja itäisellä Välimerellä tavanomaista korkeammasta ilmanpaineesta. Tämä olisi meillä merkki siitä, että tulossa olisi lauhoja lounaisvirtauksia, joiden yhteydessä eteläisessä Suomessa voisi sataa jopa vettä. Ennuste menee kuitenkin useiden viikkojen päähän, joten kaikki on vielä mahdollista."

Marraskuun 29. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste näyttää etenkin maan etelä- ja keskiosaan yhä hieman keskimääräistä kylmempää. Sademäärissä ei tässä vaiheessa näy juurikaan poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat marras–joulukuun vaihteessa maan eteläosassa laajalti 0–4 astetta, paikoin lounaisrannikolla, lounaissaaristossa ja Ahvenanmaalla 2–6 astetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on kuunvaihteessa laajalti −2 ja +2 asteen välissä ja pohjoisessa enimmäkseen 2–6 pakkasastetta.

Miltä näyttävät joulukuun alkupuolisko ja jouluviikko?

Joulukuun 6. päivä alkavalla viikolla kuukausiennusteessa ei näy poikkeamaa Suomen osalta lämpötiloissa eikä sateissa.

– Itsenäisyyspäivästä alkavalla viikolla voisi olla niin, että Pohjois-Euroopassa on matalapaineita liikkeellä. Korkeapaineen alueet keskittyisivät enemmän Välimeren alueelle, sanoo Markus Mäntykannas.

Joulukuun 13. päivä alkavalla viikolla kuukausiennusteessa on Suomen osalta merkkejä laajalti tavanomaista lämpimämmästä säästä ja sama jatkuisi tämän ennusteen mukaan jouluviikolle asti.

Jouluviikko eli 20. joulukuuta alkava viikko näyttää osassa maata myös tavanomaista sateisemmalta.

– Jouluviikolla Britteinsaarten pohjoisosassa on vähän viitteitä alhaisemmasta ilmanpaineesta ja itäisellä Välimerellä tavanomaista korkeammasta ilmanpaineesta. Tämä olisi meillä merkki siitä, että tulossa olisi lauhoja lounaisvirtauksia, joiden yhteydessä eteläisessä Suomessa voisi sataa jopa vettä. Ennuste menee kuitenkin useiden viikkojen päähän, joten kaikki on vielä mahdollista, toteaa Markus Mäntykannas.

Lue myös: Joulun sää Suomessa tilastojen mukaan

Joulutunnelmaa Tuusulassa.
Tämän hetken ennusteista ei voi vielä päätellä, onko joulusta tulossa kuinka laajalti valkea tai musta. Arkistokuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 10.12.2020

Marraskuun lopun talvinen sää saattaa kuitenkin jäädä väliaikaiseksi.

– Jos tässä nyt talvi tulee vierailemaan marraskuun loppupuolella, niin voi olla, että se ei vielä tule pysyvästi – saa nähdä, Markus Mäntykannas sanoo.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Odotettu koko talven ennuste: Tältä näyttää joulu–helmikuun jakso!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 18.11.2021 klo 08.59

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat