Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Odotettu koko talven ennuste: Tältä näyttää joulu–helmikuun jakso!
Vuodenaikaisennuste |

Odotettu koko talven ennuste: Tältä näyttää joulu–helmikuun jakso!

Lunta Jyväskylässä tammikuun alussa.
Viime talvena joulu–helmikuu oli lämpötiloiltaan lähes koko maassa noin asteen verran tavanomaista lauhempi. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 1.1.2021

Suomeen ennustetaan laajalti hieman keskimääräistä lämpimämpää talvea eli joulu–helmikuun jaksoa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF julkaisee kuukausittain kolmen kuukauden sääennusteen eli niin sanotun vuodenaikaisennusteen.

Marraskuun 5. päivä tehdyn ennusteen mukaan kolmen kuukauden jakso joulukuusta helmikuuhun on suurimmassa osassa Eurooppaa ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi, myös pääosassa Suomea.

– Suomen alueella jakson keskilämpötila olisi suuressa osassa maata 0,5–1 astetta tavanomaista lämpimämpi, mutta osassa pohjoisinta Suomea eroa keskiarvoon ei juuri ole, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Harmaata pakkassäätä.
Joulukuu oli viime vuonna koko maassa tavanomaista leudompi. Arkistokuva: Sirpa Jyske, Virrat, 25.12.2020

Sademäärät osassa maata hieman keskimääräistä suurempia

Kolmen kuukauden jaksolla joulukuusta helmikuulle sateita voi ennusteen mukaan tulla osassa Suomea hieman tavanomaista enemmän.

– Sateisuuden osalta sää on joulukuusta helmikuuhun tämän ennusteen perusteella Suomessa pikemminkin sateinen kuin kuiva, paitsi aivan pohjoisessa on viitteitä myös ajankohtaan nähden kuivaan kolmen kuukauden jaksoon, Joanna Rinne tulkitsee.

"On todennäköistä, että sää on joulu–tammi–helmikuun aikana vaihtelevaa. Ehkäpä lännestä saapuvien sadealueiden säätyyppi on melko yleinen."

Meteorologi muistuttaa, että mikäli tämänkaltainen ennuste toteutuu, se ei kerro varsinaisesta päivittäissäästä. Kolmen kuukauden ennuste voi toteutua monilla eri tavoilla.

– Ennusteen perusteella näyttää silti mahdolliselta, että kuivia ja kylmiä korkeapainejaksoja ei kolmen kuukauden aikana tule suuressa osassa maata ainakaan enempää kuin keskimääräisenä vuonna, kun taas pohjoisessa Lapissa niitä saattaa tulla tavanomaisen talvijakson verran tai mahdollisesti jopa hieman enemmän. On todennäköistä, että sää on joulu–tammi–helmikuun aikana vaihtelevaa. Ehkäpä lännestä saapuvien sadealueiden säätyyppi on melko yleinen, Joanna Rinne pohtii.

Mitä sitten voidaan tämän ennusteen perusteella sanoa talven lumista?

– Kolmen kuukauden sisälle mahtuu aina monenlaista säätä, joten toiveita eteläisistä lumista ei tarvitse heittää täysin romukoppaan. Joulun väristä tai pysyvän lumen satamisen aikataulusta ei ennusteen perusteella vielä voi tehdä päätelmiä, Joanna Rinne sanoo.

Pakkaspäivä Tuusulassa.
Viime tammikuun keskilämpötilat olivat suuressa osassa maata melko tyypillisiä tammikuun lämpötiloja. Kuukauden puolivälin kovempia pakkasia seurasi lauhempi jakso. Arkistokuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 17.1.2021

Muun Euroopan osalta kolmen kuukauden jakso joulukuusta helmikuuhun näyttäisi ennusteen perusteella olevan erityisen lämmin Euroopan itäpuoliskolla, paikoin ennakoidaan jopa 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpää jaksoa. Myös osassa läntistä Eurooppaa on ennusteen mukaan tavanomaista lämpimämpää, mutta ero keskiarvoon on pienempi kuin Euroopan itäpuoliskolla.

Sademäärät näyttävät olevan jakson aikana laajalti lähellä tavanomaisia Euroopassa.

Vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin ilmiöiden seuraaminen, kuten El Niño - ja La Niña -kierron seuranta ja ennustaminen.

– Pohjoisten leveysasteiden erittäin vaihtelevan sään ympäristössä, kuten Suomessa, ennusteen tarkkuus on selvästi tropiikkia heikompi, Joanna Rinne muistuttaa.

Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voikin olla suurta.

Viime talvena joulu–helmikuun jakso oli lämpötiloiltaan lähes koko maassa noin asteen verran tavanomaista lauhempi. Joulukuu oli talvikuukausista leudoin. Maan etelä- ja keskiosassa satoi joulu–helmikuussa tavanomaista enemmän, jopa harvinaisen paljon. Pohjoisessa sademäärät olivat lähellä tavanomaisia, Pohjois-Lapissa satoi tavanomaista vähemmän.

Lue seuraavaksi: Hyvästi vanhan ajan lumitalvet! Ilmastonmuutos viivyttää lumipeitteen saapumista osassa maata jo tammikuulle asti, katso grafiikat

Karita Kontula-Sokka

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat