Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Loppuviikon sää: Paikoin aurinkoa, viikonlopun alkuun vettä ja lumipyryä…
Uutiset |

Loppuviikon sää: Paikoin aurinkoa, viikonlopun alkuun vettä ja lumipyryä – perjantain vastaisena yönä pakkanen paukkuu

Aurinkoinen maaliskuun päivä Helsingissä.
Sää jatkuu vaihtelevana. Ajoittain nähdään aurinkoa, ajoittain tulee vesi- ja lumisateita. Kuva: Markku Kuisma, Helsinki, 12.3.2023

Torstaita ja perjantaipäivää vietetään enimmäkseen poutaisessa, paikoin aurinkoisessakin säässä, mutta perjantai-illalle ja lauantaille on tulossa vesi-, räntä- ja lumisateita. Myös tuuli voimistuu. Maan eteläosassa ja ajoittain maan keskiosassakin käydään loppuviikolla päivisin plusasteilla. Etenkin perjantain vastainen yö on ennusteen mukaan kylmä: pakkasta on laajalti 10–20 astetta, Lapissa jopa lähemmäs 30 pakkasasteen lukemat ovat mahdollisia.

Viime vuonna 15. maaliskuuta mitattiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla päivän korkeimmaksi lämpötilaksi jo 13,1 plusastetta. Nyt vuoden korkein lämpötila tähän mennessä on 13. helmikuuta Kaarinassa mitattu 9,1 astetta.

Tiistaina vesisateet sulattivat etelän lumia, mutta Lapissa on tullut paikoin reilusti lisää lunta. Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla lumensyvyys oli keskiviikkona jo 115 senttimetriä, kun se vielä maanantaina oli kyseisellä asemalla 84 senttimetriä.

Keskiviikkona ainakin etelässä taivaalta tuli paikoin lumirakeita. Kokkolan lähistöllä havaittiin keskiviikkona salamointia.

Sää jatkuu loppuviikolla ja ensi viikolla vaihtelevana.

– Suomen yli liikkuu sateita, mutta väleissä myös aurinko näyttäytyy. Pohjoisessa pysytään päivisinkin pakkasella, mutta etelässä päivälämpötilat ovat jo plussalla. Maan keskiosassakin lämpötila nousee laajalti nollan yläpuolelle päivisin, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Torstaina laajalti aurinkoa, perjantain vastaisena yönä reilusti pakkasta

Torstaina pohjoisen sateet väistyvät. Sää on laajalti aurinkoinen tai selkenee. Päivälämpötila on torstaina etelässä 0–4 astetta, maan keskiosassa −2 ja 1 asteen välillä ja Lapissa on enimmäkseen 3–9 pakkasastetta.

Perjantain vastaisesta yöstä on tulossa kylmä.

– Yö on koko maassa enimmäkseen selkeä. Pakkasta on laajalti 10–20 astetta, Lapissa paikoin jopa lähemmäs 30 astetta, Joanna Rinne ennustaa.

Ennuste iltapäiville 16.–18.3.2023.
Ennuste iltapäiville 16.–18.3.2023.

Perjantaina sää pilvistyy lännestä käsin, mutta aurinkoakin nähdään osassa maata. Etelätuuli alkaa voimistua. Etelässä päivälämpötila on 0–2 astetta, maan keskiosassa −3 ja 1 asteen välillä ja Lapissa on pakkasta 4–12 astetta.

Lue myös: Uusi kuukausiennuste: Tältä näyttää jatko – selvä signaali Suomeen pariksi viikoksi

Viikonlopun alkuun lumipyryä ja vettä

Perjantai-illan ja lauantain vastaisen yön aikana Suomeen alkaa levitä lännestä laaja sadealue.

– Yöllä sateet leviävät maan länsi- ja pohjoisosaan, lauantain mittaan sadealue ylittää koko Suomen. Sateet tulevat aluksi lumena, mutta alkavat muuttua vedeksi maan etelä- ja keskiosassa. Pohjois-Karjalan suunnalla ja pohjoisessa pyryttää pääosin lunta. Lunta tulee laajalti idässä, maan keskiosassa ja pohjoisessa 5–10 senttimetriä, Keski- ja Pohjois-Lapissa jopa yli 10 senttimetriä. Etelän ja kaakon välinen tuuli on puuskaista koko maassa, Joanna Rinne kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Päivälämpötila on lauantaina maan etelä- ja keskiosassa 0–4 astetta, Lapissa on pakkasta enimmäkseen 1–9 astetta.

Sunnuntain vastaisen yön ja sunnuntai-aamun aikana sadealue väistyy vähitellen itään. Sää alkaa muuttua laajalti selkeämmäksi, vaikka paikoin on pilvistä.

Etelässä lämpötila nousee sunnuntaina 4–7 asteeseen. Maan keskiosassa on 1–5 astetta ja Lapissa on pakkasta enimmäkseen 1–4 astetta.

Ennuste iltapäiville 19.–20.3.2023.
Ennuste iltapäiville 19.–20.3.2023.

Mitä tapahtuu ensi viikon säässä?

Ensi viikko näyttää melko vaihtelevalta. Sateita tulee niin vetenä, räntänä kuin lumenakin, mutta myös aurinko pääsee paistamaan.

– Sadealueiden ajoitukset ja reitit ovat vaihdelleet ennusteissa ensi viikon osalta vielä hyvinkin paljon. Vasta lähempänä ensi viikkoa tiedetään tarkemmin, miten sää päivä päivältä etenee, Joanna Rinne toteaa.

Lue seuraavaksi: Kevään ja alkukesän pitkä ennuste julki! Tältä näyttää huhti–kesäkuun jakso

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

16.3.2023: Päivitetty ennustetta uuden ennustemallin mukaan.

Päivitetty 16.3.2023 klo 12.01

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat