Sääuutiset ja blogi> Kauanko kova kuumuus jatkuu – mitä tapahtuu loppukesän säässä? Katso…
Kuukausiennuste |

Kauanko kova kuumuus jatkuu – mitä tapahtuu loppukesän säässä? Katso kuukausiennuste!

Tuplasateenkaari kesäisen sadekuuron jälkeen.
Tämä viikko etenee laajalti kuumassa säässä, ajoittain tulee paikoin räväköitäkin sade- ja ukkoskuuroja. Kuva: Markku Kuisma, Elimäki, 7.8.2022

Elokuun loppupuoliskon helleaalto on rantautunut Suomeen. Tällä viikolla lämpötilat kipuavat paikoin jopa yli 30 asteen lukemiin, mikä on poikkeuksellista näin myöhään elokuussa. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan tämä viikko on Suomessa laajalti 4–6 astetta ja paikoin jopa reilut 6 astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpi. Kovin kuumuus väistyy tämän hetken ennusteen mukaan viikkojen taitteessa, mutta sää on edelleen tavanomaista lämpimämpää 22. elokuuta alkavalla viikolla. Hellelukemat ovat paikoin mahdollisia myös ensi viikolla.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 15. elokuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan elokuun loppu etenee Suomessa keskimääräistä lämpimämmässä säässä. Tällä viikolla lämpötilat ovat laajalti yli 25 asteen lukemissa, paikoin mitataan jopa yli 30 asteen lämpötiloja. Liikkeellä on myös voimakkaita ukkosia ja rankkasateita.

– Elokuun loppuosa kuluu Suomessa pääasiassa lämpimässä säässä, ja eipä syyskuun alkupuolikaan näytä kylmältä tämän kuukausiennusteen mukaan. Syksyä kohti mennään tavanomaista lämpimämmässä säässä sekä Suomessa että laajalti muualla Euroopassa, mutta hetken aikaa Espanjassa, Ranskassa ja Balkanilla on keskimääräistä viileämpää. Pysyvämpää helpotusta Euroopan kuivuuteen ei kuitenkaan ole näköpiirissä. Suomessa tulee tällä viikolla paikallisesti rankkojakin sateita, sillä etelästä virtaava lämmin ilma on myös kosteaa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Euroopassa on kärsitty tänä kesänä kovan kuumuuden lisäksi monin paikoin kuivuudesta ja maastopaloista.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 15.8.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
15.–21.8.Viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 4–6 astetta ajankohdan tyypillisiä lukemia korkeampi. Maan itäosassa on tavanomaista kuivempaa, lännessä ja Lapissa sademäärä sen sijaan on paikoin tavanomaista suurempi.Hyvä
22.–28.8.Viikon keskilämpötila on 2–4 astetta keskimääräistä korkeampi. Sademäärä on laajalti tavanomainen, maan pohjoisosassa tavanomaista suurempi.Kohtalainen
29.8.–4.9.Suomessa viikko on keskilämpötilaltaan lähellä tavanomaista tai vähän tavanomaista lämpimämpi. Sademäärä on keskimääräistä pienempi.Heikko
5.–11.9.Viikon keskilämpötila on tavanomainen tai vähän tavanomaista korkeampi. Sademäärässä ei ole merkittävää poikkeamaa, mutta Lapissa voi olla paikoin keskimääräistä syyskuun alkua sateisempaa.Heikko

Elokuun 15. päivä alkanut viikko: Huh hellettä, lämpötilat paikoin jopa yli 30 asteessa – myös voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja liikkeellä

Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on Suomessa 4–6 astetta tavanomaista korkeampi, paikallisesti jopa reilut 6 astetta tavanomaista korkeampi. Kuumuuden lisäksi tulossa on myös sateita ja ukkosia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Viikko on ajankohtaan nähden erittäin lämmin, sillä lämpötila on paikoin 30 asteen lukemissa. Näin korkeat lämpötilat ovat epätavallisia tähän aikaan vuodesta. Helteen puolelle mennään Lapissa asti, mutta torstaina Lapissa käväisee viileämpää ilmaa ja monin paikoin päivälämpötila laskee 15 asteen alle. Todennäköisesti lämpö kuitenkin palaa loppuviikolla myös Lappiin, Anna Latvala sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Suomen tämän viikon kuumuuden mahdollistaa tilanne, jossa Suomen itäpuolella on korkeapaine ja länsi- sekä ajoittain eteläpuolella matalapaine.

– Näiden välistä Suomeen virtaa etelästä ja kaakosta hyvin lämmintä ilmamassaa, mistä nämä epätavallisen lämpimät päivät johtuvat.

Etelä-Suomessa pysytään tämänhetkisen ennusteen mukaan ainakin lauantaihin asti päivisin 25–30 asteessa, paikoin voi olla jopa 31 astetta.

– Maan keskivaiheilla on vaihtelevampaa sen mukaan, mistä sateet kulkevat minäkin päivänä, mutta pääasiassa poutaisilla alueilla on hellettä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Myös yöt ovat lämpimiä ja paikoin lämpötila ei laske joka yö alle 20 asteeseen, varsinkaan merellä saaristossa. Pohjois-Lapissa yölämpötila sen sijaan voi välillä käväistä alle 5 plusasteessa.

Sademäärien osalta Suomi on tällä viikolla idän kuivan ja lännen sateisen alueen välissä.

– Kuukausiennusteen perusteella maan itäosassa viikon sademäärä jäänee tavanomaista pienemmäksi, mutta lännessä ja Lapissa on paikoin tavanomaista sateisempaa. Kuumassa ja kosteassa säässä yksittäisistäkin sadekuuroista voi tulla kerralla paljon vettä, joten paikallinen vaihtelu voi olla nyt suurta, Anna Latvala toteaa.

Sateiden lisäksi tulossa on paikoin myös ukkosia. Tiistaina ukkosia syntyi etenkin länteen Pohjanmaan maakuntien tienoille ja eteläiseen Lappiin.

Keskiviikkona ukkosia tulee laajemmin maan länsiosaan, läntiselle Pohjois-Pohjanmaalle ja Lappiin, iltaa ja yötä kohti myös etelässä ja idässä on ukkosen mahdollisuus. Myös loppuviikolla on tulossa paikoin ukkosia.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

– Muuallakin Euroopassa on 15. elokuuta alkaneella viikolla laajalti tavanomaista lämpimämpää, mutta tällä kertaa Espanjassa ja Ranskassa on monin paikoin vähän tavanomaista viileämpää, poikkeama keskimääräiseen on 0–2 astetta. Ainakin Sardiniassa, eteläisessä Italiassa ja Kreikassa voidaan viikon kuluessa hätyytellä paikallisesti 40 asteen lämpötiloja, Anna Latvala ennustaa.

Keski-Euroopassa ja Skandinaviassa on kuukausiennusteen mukaan selvästi tavanomaista sateisempaa.

Elokuun 22. päivä alkava viikko: Suomessa 2–4 astetta keskimääräistä lämpimämpää

Korkeapaine alkaa vahvistua 22. elokuuta alkavalla viikolla Keski- ja Pohjois-Eurooppaan idästä alkaen. Kuukausiennusteen mukaan viikko on Suomessa 2–4 astetta tavanomaista lämpimämpi, suurin poikkeama on maan itäpuoliskolla.

Kovin kuumuus näyttää tämän hetken ennusteen mukaan hellittävän ensi viikoksi. Sää pysyy kuitenkin ajankohtaan nähden lämpimänä.

– Ensi viikolla ei ehkä ole aivan yhtä paahtavan kuumaa kuin tällä viikolla. On mahdollista, että paikoin helteinen sää jatkuu ensi viikollakin, Anna Latvala toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

– Sademäärä on kuukausiennusteen perusteella maan etelä- ja keskiosassa tavanomainen, maan pohjoisosassa vähän tavanomaista suurempi. Mikäli vielä ensi viikollakin tulee rankkoja kuurosateita, yksittäisillä paikoilla voi etelämpänäkin tulla paljon vettä, Anna Latvala sanoo.

Aurinko laskee peltojen taa.
Viime vuonna elokuun korkein lämpötila oli 13. elokuuta 2021 Virolahdella ja Kouvolassa mitattu 25,7 astetta. Arkistokuva: Pekka Hatunen, Vaala, 27.8.2021

Kuukausiennusteen mukaan lähes koko Eurooppa on 22. elokuuta alkavalla viikolla tavanomaista lämpimämpi ja kuivempi. Poikkeuksen tekee Balkanin niemimaa, missä on vähän keskimääräistä viileämpää ja sateisempaa. Espanja ja Ranska lämpenevät jälleen, poikkeama keskiarvoon on siellä 2–4 astetta tavanomaista lämpimämpään suuntaan.

Elokuun 29. päivä ja syyskuun 5. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää elo–syyskuun vaihteen tilanne?

Tämän hetken ennusteen mukaan näyttää siltä, että korkeapaineen painopiste siirtyy vähitellen länteen Atlantille 29. elokuuta alkavalla viikolla.

– Ennusteen epävarmuus alkaa kasvaa tässä vaiheessa selvästi. Suomessa viikko on kuukausiennusteen mukaan keskilämpötilan suhteen tavanomainen tai vähän lämpimän puolella. Viikosta ennakoidaan tavanomaista elo–syyskuun vaihdetta kuivempaa, Anna Latvala kertoo.

Säätilastojen mukaan ajankohdan tavanomainen lämpötila laskee tässä kohtaa vuotta jo viikko viikolta. Elo–syyskuun vaihteessa tyypillinen päivän ylin lämpötila on etelässä 18–20 astetta, maan keskiosassa 16–18 astetta ja pohjoisessa laajalti 12–18 astetta.

Kuukausiennusteen perusteella muualla Euroopassa on edelleen 29. elokuuta alkavalla viikolla enimmäkseen keskimääräistä lämpimämpää. Pohjois- sekä paikoin Keski-Euroopassa on myös tavanomaista kuivempaa.

Näyttää siltä, että 5. syyskuuta alkavalla viikolla Atlantilla oleva korkeapaine alkaa hellittää.

– Suomessa ei ole ennusteessa enää tässä vaiheessa sademäärän suhteen selvää poikkeamaa, mutta Lapissa voi olla paikoin sateista. Viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista tai vähän tavanomaista korkeampi.

Muualla Euroopassa 5. syyskuuta alkava viikko näyttää edelleen tavanomaista lämpimämmältä. Sademäärän ennustettavuus heikkenee, mutta Euroopan kaakkoisosassa on mahdollisesti hieman keskimääräistä sateisempaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Syksyn pitkä ennuste on täällä – katso, mitä ennakoidaan syys–marraskuulle!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 17.8.2022 klo 20.26

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat