Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lämmin sää palaa: Loppuviikolla jopa 27 astetta voi mennä jälleen…
Uutiset |

Lämmin sää palaa: Loppuviikolla jopa 27 astetta voi mennä jälleen rikki – myös sade- ja ukkoskuuroja tulossa

Tuomi kukkii Jyväskylässä.
Luonto pursuaa jo vihreyttä. Kuva: Markku Pelkonen, Jyväskylä, 20.5.2024

Alkuviikon kylmien öiden ja vähän viileämpien päivien jälkeen loppuviikon ennusteissa näkyy taas kesäistä lämpöä. Keskiviikkona voidaan yltää jo paikoin 25 asteen tienoille ja torstaista eteenpäin paikoin jopa 25–27 asteen lukemiin. Perjantaina ja viikonloppuna sade- ja ukkoskuurot yleistyvät.

Sää on jälleen lämpenemässä.

– Lämmin sää palaa Suomeen, mutta viikon lopulla sää muuttuu jo epävakaisemmaksi. Sadekuurojen yhteydessä voi olla myös ukkosta. Korkeimmillaan lämpötila nousee tämänhetkisen ennusteen perusteella paikoin 25–27 asteeseen. Tällaiset lukemat ovat mahdollisia torstaista alkaen päivittäin loppuviikon ajan. Rannikoilla on edelleen välillä ympäristöä viileämpää, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Vuoden tähän asti korkein lämpötila on 16. toukokuuta Kouvolassa Utin Lentoportintien havaintoasemalla mitattu 27,6 astetta.

Alkuviikolla kylmiä öitä – päivälämpötilat kohoavat

Tiistain vastainen yö oli kylmä. Yön kylmin lukema mitattiin Kilpisjärvellä Saanatunturilla, −8,3 astetta. Yöpakkasia ja hallaa eli pakkasta maanpinnalla oli pohjoisen lisäksi laajalti maan keskiosassa ja paikoin maan eteläosassakin. Esimerkiksi Lappeenrannassa Konnunsuon havaintoasemalla ja Ahvenanmaalla Jomalassa oli −1,6 astetta.

Pohjois- ja Keski-Lapissa osa alkuviikon sateista on ollut räntää ja lunta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tiistaina Lapissa voi varsinkin koillisosassa tulla vielä paikoin vesi- tai lumikuuroja, mutta yleisesti Suomessa on poutaista. Päivällä sää muuttuu pohjoista kohti kylmemmäksi. Etelässä ja lounaassa päivälämpötilat vaihtelevat vähän 20 asteen molemmin puolin, Oulun korkeudella on 8–13 astetta ja Pohjois-Lapissa 1–7 astetta, Anna Latvala kertoo.

Keskiviikon vastaisena yönä lämpötilat ovat maan eteläosassa enimmäkseen 5–10 astetta, maan keskiosassa 2–8 astetta ja pohjoisessa −2 ja 4 asteen välillä, paitsi Itä- ja Pohjois-Lappiin ennustetaan jopa 0–8 pakkasasteen lukemia.

– Keskiviikon vastaisena yönä hallanvaaraa on pohjoisen lisäksi paikoin maan keskiosan selkeillä alueilla, mahdollisesti myös etelässä, Anna Latvala sanoo.

Keskiviikko on suuressa osassa maata aurinkoinen poutapäivä. Paikoin maan keski- ja pohjoisosassa pilvisyys kuitenkin vaihtelee päivän mittaan, lisäksi yksittäisiä sadekuuroja voi tulla Perämeren ympäristössä ja pohjalaismaakunnissa.

Päivälämpötilat kohoavat tiistain lukemista.

– Keskiviikon päivälämpötila on etelässä ja lännessä enimmäkseen 19–24 astetta, paikallisesti lännessä voidaan käydä 25 asteen tienoilla. Idässä on enimmäkseen 17–22 astetta, paikoin Pohjois-Karjalassa vähän viileämpää. Pohjois-Suomessa on monin paikoin 14–20 astetta ja Itä- ja Pohjois-Lapissa 5–14 astetta.

Ennuste iltapäiville 22.–23.5.2024.
Ennuste iltapäiville 22.–23.5.2024.

Torstain vastaisena yönä lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 4–10 astetta ja pohjoisessakin jo enimmäkseen 0–8 astetta plussalla. Kylmintä on Itä- ja Pohjois-Lapissa, missä voidaan mahdollisesti mennä paikoin pakkasen puolelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Torstaina ja perjantaina paikoin yli 25 asteen lukemia

Torstaina sää on enimmäkseen aurinkoinen ja poutainen, pohjoisessa on kuitenkin monin paikoin ohutta yläpilveä.

– Päivälämpötila on torstaina maan etelä- ja keskiosassa sekä vielä Oulun korkeudella enimmäkseen 20–26 astetta, lämpimintä on paikoin lännessä. Lapissa ja Koillismaalla on laajalti 17–22 astetta, Pohjois-Lapissa voi olla paikoin vähän matalampia lukemia, Anna Latvala ennustaa.

Tuuli voimistuu torstaina kohtalaiseksi ja puhaltaa maan eteläosassa kaakosta ja maan pohjoisosassa lounaasta.

Perjantain vastaisena yönä lämpötilat ovat 10 asteen molemmin puolin.

Loppuviikon ennusteissa näkyy paikoin sateita. Perjantaina säärintama sadekuuroineen kulkee Lapin yli luoteesta etelään.

– Ennuste on vielä vaihdellut sen suhteen, tuleeko myös muualla maassa sadekuuroja perjantain puolella. Rintaman jäljessä Lapissa tuuli kääntyy puhaltamaan luoteesta, jolloin pohjoisesta virtaa Lappiin kylmää ilmaa. Muualla Suomessa tuuli puhaltaa etelän ja lännen väliltä, Anna Latvala sanoo.

Lämpötila on perjantaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa sekä monin paikoin Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 22–27 astetta.

– Kaikista korkeimmat lämpötilat ovat todennäköisesti paikoin lännessä. Lapin eteläosassa ollaan 20 asteen tuntumassa, mutta sateen jäljessä Pohjois-Lapissa on enimmäkseen 8–16 astetta.

Ennuste iltapäiville 24.–26.5.2024.
Ennuste iltapäiville 24.–26.5.2024.

Lauantain vastaisena yönä lämpötila voi laskea Lapissa jälleen paikoin nollan tuntumaan, mutta yleisemmin Suomessa on 7–13 astetta.

Viikonloppuna maan etelä- ja keskiosassa lämmintä, pohjoisessa viilenee hetkeksi – sade- ja ukkoskuuroja liikkeellä

Lauantaiksi ja sunnuntaiksi on luvassa lämmintä säätä maan etelä- ja keskiosaan, mutta paikoin tulee myös sade- ja ukkoskuuroja. Pohjoisessa vähän viilenee lauantaina.

– Tuoreen ennusteen mukaan epävakainen sää painottuu viikonloppuna maan etelä- ja keskiosaan. Kesäisiä sadekuuroja ukkosineen tulee siis ainakin paikoin. Lämmin sää jatkuu maan etelä- ja keskiosassa, vaikka paikallisesti sadekuurot viilentävätkin ilmaa. Pohjoisessa on kuitenkin lauantaina selvästi aiempaa viileämpää, Lapissa saattaa olla viikonloppuna paikoin yöpakkastakin. Pohjois-Lapissa voidaan tämän ennusteen mukaan lauantaina jäädä alle 10 asteeseen, mutta sunnuntaina alkaa jo lämmetä uudestaan, Anna Latvala toteaa.

Tällä hetkellä myös ensi viikon ennusteissa näkyy lämmintä sekä ajoittaisia sadekuuroja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Ensi viikolla Suomi on näillä näkymin korkeapaineen reunamilla. Välillä voi siis tulla sadekuuroja, mutta sää on monin paikoin kesäisen lämmintä. Nyt näyttää, että ensi viikon puolella voi hyvin olla vielä hellepäiviä. Mitään äkkiloppua lämmölle ei nyt päivittäisennusteessa näy, Anna Latvala sanoo.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Vuonna 2018 toukokuussa oli 14 hellepäivää

Tämän toukokuun aiempi lämmin aalto kerrytti jo yhteensä kuusi hellepäivää tälle toukokuulle ja lisää on siis tulossa. Hellepäiväksi katsotaan päivä, jolloin jollain Suomen säähavaintoasemalla mitataan vähintään 25,1 astetta. Ilmatieteen laitoksen säätilastojen mukaan jossain päin Suomea hellettä mitataan toukokuussa keskimäärin kolmena päivänä.

Vuodesta 1961 alkavissa tilastoissa toukokuisia hellepäiviä on ollut eniten vuonna 2018, jolloin hellepäiviä oli 14 kappaletta. Vuonna 1984 hellepäiviä oli toukokuussa 13 ja vuonna 1963 11 kappaletta. Toukokuu on jäänyt ilman yhtäkään hellepäivää 16 kertaa vuodesta 1961 lähtien, viimeksi vuonna 2020. Viime vuonna toukokuussa oli kaksi hellepäivää.

Toukokuun lämpöennätys Suomessa on 30. ja 31. toukokuuta 1995 Lapinjärvellä mitattu 31,0 astetta.

Lue seuraavaksi: Alkukesän kuukausiennuste: Toukokuulle lämmin loppu, mutta miltä näyttää kesäkuun alun lomasää?

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 21.5.2024 klo 19.23

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat