Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lämpöä rantautumassa suunnalta ja toiselta: Pian "lähes kertaheitolla…
Uutiset |

Lämpöä rantautumassa suunnalta ja toiselta: Pian "lähes kertaheitolla heilahtaa helteelle"

Kuuma ja tyyni hellesää on vallinnut monin paikoin kesäkuun lopussa.
Lämmintä ilmaa on rantautumassa Suomeen sekä idästä Venäjän kautta että lounaasta Länsi-Euroopan kautta. Sää lämpenee ja lämpötilat voivat kohota jopa laajalti hellelukemiin. Kuva: Pertti Karjalainen, Oulujärvi, 27.6.2022

18. heinäkuuta alkavalla viikolla lämmin sää on ottamassa koko maan haltuunsa. Alkuun lämpötilan nousu on vielä maltillista monin paikoin, mutta viikon puolivälin paikkeilla sää voi kertaheitolla heilahtaa helteelle ja isossa osaa maata.

Viikonloppuna sää on ollut laajalti viileää ja päivälämpötila jäänyt isossa osaa maata alle 20 asteen, etenkin lännessä laajalti 15 asteen vaiheille. Sateita on tullut monin paikoin, ja länsirannikolla voimakkaan puuskainen luoteistuuli on myös tuonut oman lisänsä koleaan kesäsäähän.

Viikonlopun päivien sää oli lämpimintä pohjoisen alueella, kuten Etelä-Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla, minne pääsi idästä vielä kurkottamaan lämmintä ilmaa. Sekä lauantaina että sunnuntaina lämpimin kolkka löytyi Kuusamosta. Lauantain lämpötilahavainnoista korkein oli Kuusamo Kiutakönkään 22,2 astetta, ja sunnuntaina samaisella asemalla lämpötila nousi 21,2 asteeseen.

Vielä on sadepäiviä jäljellä

Alkuviikolla sää jatkuu epävakaisena eli sateita on odotettavissa yhä monin paikoin. Päivisin pilvisyys on runsaampaa ja vaihtelee laajalti puolipilvisestä täysin pilviseen, maanantai- ja tiistaiyönä pilvisyys jonkin verran rakoilee.

Sateet ovat kuuroluontoisia, ja etenkin idässä ja pohjoisessa mukana on myös ukkosta. Sateet liittyvät pitkälti kahteen liikkeellä olevaan sadekuurojen alueeseen, joiden välissä mahdollisesti maan länsiosassa mahtuu mukaan maanantai- ja tiistaipäivälle poutaisempaa säätä.

Lue myös: Mutkistuvat lämpöolot: "Vaikutukset voivat kantautua myös pohjoisemmas" – katso tuore kuukausiennuste

Sade- ja ukkoskuuroja on yhä liikkeellä.
Sade- ja ukkoskuuroja on yhä liikkeellä alkuviikolla. Kuva: Heidi Multanen, Rääkkylä, 15.7.2022

Maanantaipäivän- ja iltapäivän aikana kuurosateiden alue liikkuu maan itä- ja pohjoisosassa kohti itää. Enimmäkseen lännen ja lounaan välinen tuuli on heikkoa tai rannikolla ja paikoin pohjoisessa kohtalaista, mutta voimakkaimpien sade- ja ukkoskuurojen yhteydessä puuskat voivat voimistua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Illalla nämä sadekuurot vähitellen heikkenevät. Lännessä sää puolestaan on samanaikaisesti sateistumaan päin. Maanataipäivällä toinen sadekuurojen alue lähestyy lännestä ja leviää illaksi maan länsiosaan, mutta sateita ulottunee maan länsipuolelta myös jo Pohjois-Pohjanmaalle ja Lappiinkin.

Lännestä saapuva sadekuurojen alue leviää tiistaiksi maan itä- ja pohjoisosaan. Länsiosassa vaikuttaisi, että sateet voisivat jäädä päivällä jo vähäisemmiksi. Samalla lännestä alkaen pilvisyys alkaa vähentyä ja luoteistuuli voimistuu.

Lue myös: Tuulen suunta – miten se ilmoitetaan?

Alkuviikolla päivälämpötilojen osalta odotettavissa on etenkin etelässä ja lännessä notkahdusta ylöspäin. Maanantaina lämpötila kohoaa 20 asteen vaiheille myös maan lounaisosassa. Muuten on enimmäkseen 15–20 astetta, sateessa paikoin alle, Enontekiön Lapissa etenkin Kilpisjärven suunnalla 10–15 astetta. Itärajalla lymyää yhä lämpöistä ilmaa ja lämpötila on lounaan tapaan paikoin 20 asteen vaiheilla.

Tiistaina etelässä lämpötila käy 18–23 asteessa, muualla 16–21 asteessa. Kilpisjärvellä ja hetkittäin sateessa on viileämpää.

Pilviä voi levitä ylle.
Alkuviikolla pilvisyys on runsasta vaikkakin vaihtelevaa ja ajoittain tuuli voimistuu. Kuva: Keijo Väänänen, Kustavi, 15.7.2022

Lämpötilat harppaavat ylöspäin

Keskiviikkona pohjoisenpuoleiset tuulet voimistuvat, mutta päivälämpötila jatkaa nousuaan. Pohjoisen virtauksen mukaan tempautuu Suomeen itäpuolelta lämmintä ilmaa, mutta yhtälailla lounaasta lähestyy lämmintä ilmaa, joka on nytkähtänyt matkaan Etelä- ja Länsi-Euroopan suunnalta. Monin paikoin ollaan tämän hetkeen ennusteen valossa nousemassa 20 asteen yläpuolelle ja hellekin on jo mahdollista.

Lue myös: Helle – mitä se on ja missä on eniten hellepäiviä?

Idästä voi levitä osaan maata kuitenkin runsaampaa pilvisyyttä, ehkä sadettakin, jonka alla lämpötilat jäisivät hieman alemmas. Tällä hetkellä suurimmat mahdollisuudet aurinkoiselle poutasäälle ovat Länsi-Suomessa.

Torstain osalta ennuste voi vielä kehittyä suuntaan tai toiseen, mutta lämpimältä näyttää. Jos suunta on tämän hetken ennusteen mukainen, tuuli pääsee hieman heikkenemään ainakin sisämaassa, sateet jäävät vähäisemmiksi ja aurinkoinen hellesää yleistyy. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Koko maan päivän ylintä lämpötilaa on vielä aikaista lähteä tarkemmin ennustamaan, mutta lähestyvä ilma on sen verran lämmintä, että paikallisesti lämpötila saattaa yrittää lähemmäs 30 astetta. 

Loppuviikon ennusteessa epävarmuus on jo suurempaa. Lämmön rantauduttua Suomeen lämpöisiä päiviä sekä ainakin parit hellepäivät tästä vaikuttaisi seuraavan. Se, kuinka kauan ja kuinka laajalti lämpimämpi ilma vaikuttaa, riippuu vielä lähistöllä todennäköisesti pyörivistä matalapaineista ja siitä, pääseekö viileämpää ilmaa jälleen kurkottamaan osaan maata tai laajemmalle.

Lue lisää: Loppukesän ja alkusyksyn ennuste julki, tältä näyttää elo–lokakuu: "Euroopassa kytee yksi 2000-luvun pahimmista tilanteista"

Jenna Salminen
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat