Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Mutkistuvat lämpöolot: "Vaikutukset voivat kantautua myös pohjoisemmas"…
Kuukausiennuste |

Mutkistuvat lämpöolot: "Vaikutukset voivat kantautua myös pohjoisemmas" – katso tuore kuukausiennuste

Auringonlasku Pohjanlahdella.
Välimeren lämpöä saattaa kiskoutua Suomeenkin asti. Kuva: Annikki Luoma, Pietarsaari, 13.7.2022

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n torstaina 14. heinäkuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan heinäkuun loppupuoliskolla lämmin ilma saattaa kuroa Suomeen etelämpää Euroopasta ja viileys väistyä vähintäänkin hetkeksi.

Heinäkuun loppupuolisko alkaa viileällä ja sateisella viikonlopulla, mutta vähitellen lämpimämpi ilma hiipii kulmille. Sää vaikuttaisi olevan lämpenemään päin 18. heinäkuuta alkavalla viikolla, vaikka kuukausiennuste enteilee vähitellen lisääntyvää matalapainesäätä ja päiväkohtaisen vaihtelun mahdollisuus on vahvasti olemassa. Hetkittäin voimistuvat korkeapaineet eivät kuitenkaan ole poissuljettuja lähiviikkojen säässä.

Vaihtelun myötä jopa helteisen kuumaa ilmaa voi päästä virtaamaan Suomeen, mutta selvästi viileämpinä hetkinä voidaan jälleen jäädä alle 20 asteen laajemminkin.

Eteläisen Euroopan kuumat olot ovat jatkumassa ja Etelä-Euroopassa paikoin 40 asteen ja jopa 45 asteen saavuttavat lämpötilat ovat yhä mahdollisia lähiviikkoina. Todennäköisesti Välimeren suunnalta on nousemassa kuumaa ilmaa myös etenkin Länsi- ja Keski-Euroopan alueelle. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 14.7.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
18.–24.7.Viikko on kokonaisuutena etelässä ja maan keskivaiheilla asteen verran keskimääräistä kylmempi. Sateet voivat jäädä viikkotasolla normaalia vähäisemmiksi.Kohtalainen
25.–31.7.Lämmin ilma saattaa vaikuttaa Suomen säähän ja Länsi-Suomesta Länsi-Lappiin on noin asteen verran normaalia lämpimämpää. Sadetta on odotettavissa ajankohdalle tyypillisissä määrin, paikoin mahdollisesti keskimääräistä vähemmän.Kohtalainen
1.–7.8.Paikoin Lapissa, etelässä ja rannikoilla on hieman keskimääräistä lämpimämpää. Poikkeama sademäärän ennusteessa on vähäistä, mutta mahdollisesti sää muuttuu hieman sateisempaan suuntaan.Heikko
8.–14.8.Ennusteessa ei ilmene merkittävää poikkeamaa lämpötilojen tai sateiden osalta.Heikko

Heinäkuun 18. päivä alkava viikko: Etelästä kiepsahtaa lämpöä

Ennuste viikon lämpöoloista on hieman mutkikas – viileän ja kuuman ilman raja on vääntymässä mutkalle Euroopassa, kun etelän lämpöä pyrkii pohjoiseen ja pohjoisen lämpöä etelään. Etenkin Euroopan keskivaiheilla on odotettavissa jopa kuumenevaa säätä, mutta vaikutukset voivat kantautua myös pohjoisemmas. 

Tuoreimmassa kuukausiennusteessa ilmenee, että suuressa osaa Eurooppaa viikon aikana on odotettavissa korkeapaineen vaikutusta ja sateet ovat jäämässä keskimääräistä vähäisemmiksi. Matalapaineet eivät ole kuitenkaan täysin jättämässä Eurooppaa korkeapaineen valtaan, ja etenkin yksi osa Eurooppaa voi jäädä viikon aikana matalapainevoittoiseksi – Euroopan koillisosa, eritoten Luoteis-Venäjä, missä viikon sateisuus on keskimääräistä runsaampana.

Suomi asettuu ennusteessa välimaastoon. Etenkin vielä alkuviikolla sää on epävakaista ja ukkonenkin jyrähtelee. Sadekuurojen ohessa laajempaa sadealuetta voi yltää Suomeen, mutta kuukausiennuste enteilee, että kokonaisuudessaan viikon sademäärät jäisivät keskimääräistä vähäisemmiksi. Säähän mahtuu enemmissä määrin poutaa ja ajoittain aurinkoakin.

Salamat näkyvät parhaiten illan tai yön hämärässä.
Ukkosta esiintyy ajoittain myös lähiviikkojen sateiden yhteydessä. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes, 13.7.2022

Alkuviikolla Suomessa vaikuttaa yhä viileä ilmamassa. Ennusteissa Euroopan itä- ja koillisosaan ilmaantuva matalapaine on kiskomassa viileämpää ilmaa Suomen suunnalta kohti Itä-Eurooppaa, minkä vaikutuksesta Itä-Euroopan viikosta on tulossa keskimääräistä viileämpi. Suomeen voi puolestaan koukata tilalle lämpimämpää ilmaa pariltakin eri suunnalta.

Samalla, kun viileä ilma kiskoutuu Suomesta etelämmäs, Etelä-Euroopasta kiskoutuu mahdollisen idän matalapaineen alueen mukana lämmintä ilmaa Venäjälle, mistä lämpö voi kaartaa kohti Suomea. Tyypillisestä pohjoisvirtaustilanteesta poikkeavasti voi käydä niin, että viikon aikana voimistuvat pohjoisenpuoleiset tuulet toisivatkin lämpimämpää ilmaa mukanaan.

Toinen mahdollinen lämpöväylä käy Länsi-Euroopan poikki. Manner-Euroopan korkeapainetilanne ja länsipuolelta kulkevat matalapaineet ovat todennäköisesti kiskaisemassa Välimeren kuuman ilman Länsi- ja Keski-Eurooppaan, missä lämpötila voi käydä myös jopa 30–40 asteessa. Kuumaa viikkoa puoltaa kuukausiennusteen näkemys, että etenkin suuressa osaa Länsi-Eurooppaa viikko on 3–6 astetta tyypillistä heinäkuun puolivälin säätä kuumempaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Syntyvä lämpimän ilman aalto venyy viikon mittaan ja kurkottaa pohjoiseen, mutta ennusteissa on yhä eroja, minne pohjoiseen kurottava lämpö lopulta ajautuu. Mahdollista on, että tuota lämpöä ajautuu viikon aikana myös Suomeen.

Kurvaapa lämpö kumpaa reittiä hyvänsä, Suomessa sää vaikuttaisi viikon aikana lämpenevän. Jos lämpimän ilman aallot rantautuvat Suomeen asti, monin paikoin yleistyvät 20 asteeseen ja sen yläpuolelle nousevat lämpötilat ja myös hellettä voi esiintyä. 

Lue lisää: Euroopan kahtiajako: Jopa yli 45 astetta ja "syksyistä tunnelmaa"

Heinäkuun 25. päivä alkava viikko: Kaartaako lisää lämpöä Suomeen?

Matalapaineet vaikuttavat jo laajemmin sekä Suomessa, että laajalti muualla Euroopassa. Eteläpuoliskolla Eurooppaa korkeapainesää vaikuttaa mahdollisesti hieman vähemmissä määrin. Liikkeellä olevat sateet jäisivät kuukausiennusteen mukaan kuitenkin normaalia vähäisemmiksi, Pohjois-Euroopassa lähes tavanomaisiin määriin.

Suomessa viikon laajalti matalapaineinen ennuste kasvattaa mahdollisuutta sille, että sää olisi vaihtelevaa. Viileän ja lämpimän ilman raja saattaa siis jatkaa mutkittelua ja Suomessa sää heilahdella viileästä lämpimään, epävakaasta poutaiseen. 

Lämpötilojen heilunnasta saattaa kieliä myös lämpötilojen kuukausiennuste ja sen poikkeamien jakauma Euroopassa. Itäisen Euroopan keskimääräistä kylmemmän sään alue vihjaa, että lisää viileämpää ilmaa voisi virrata alueelle pohjoisempaa. Virtaus käy mahdollisesti Suomen poikki tai vierestä, ja sää saattaisi olla meilläkin osan viikkoa viileämpää. 

Länsi- ja Etelä-Euroopassa on todennäköisesti yhä liikkeellä normaalia lämpimämpää ilmaa, mitä voi yhä tempautua viikon aikana pohjoiseen. Ainakin osa viikosta olisi Suomessa siis kesäisen lämmin, vaikka viileämpää ilmaa yllä pääsisikin vierailemaan. Jos etelän lämpö pääsee kurvaamaan kulmille edellisen viikon tapaan, myös helteistä säätä voi olla edessä. Lämpimien päivien esiintymistä puoltaa hieman keskimääräistä lämpimämpään taittuva ennuste etenkin Länsi- ja Pohjois-Suomessa.

Heinäkuun jälkimmäinen puolisko on Suomessa tilastollisesti vuoden lämpimintä aikaa, joten hieman viileässäkin säässä voi olla päivällä yli 20 astetta. Tilastoissa käytettävällä vertailukaudella 1991–2020 tavallinen päivän ylin lämpötila on heinä–elokuun vaihteessa maan etelä- ja keskiosassa 20–22 astetta, pohjoisosassa 18–22 astetta ja Pohjois-Lapissa enimmäkseen 16–20 astetta.

Lue lisää: Suomen sää heinäkuussa tilastojen mukaan

Tuntureiden avoimessa maastossa sade näkyy jo kaukaa.
Elokuun puolella kuukausiennusteessa on pieniä merkkejä sateistuvasta, vaikkakin myös lämpöisestä säästä. Kuva: Markku Kuisma, Sodankylä, 8.7.2022

Elokuun 1. päivä alkava viikko: Sateistuvaa lämmön mahdollisuudella

Elokuun alussa ennustettavuus selvästi jo heikkenee, mutta ennusteessa nousee esiin näkemys enemmän matalapaineisesta kuin korkeapaineisesta säästä etenkin Suomessa. Sateisuus saattaa hieman lisääntyä.

Vaikka Etelä-Euroopassakin kuukausiennuste enteilee normaalia matalampaa painetta, se voi tarkoittaa myös heikompaa korkeapaineen otetta tai vain lyhyemmän ajan vaikuttavaa korkeapaineen aluetta. Viikko onkin Euroopan eteläpuoliskolla isoilta osin keskimääräistä kuivempi sekä kuumempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Keskimääräistä kuumempi alue ulottuu myös Euroopan keskivaiheille, missä sää on ainakin ajoittain lämmintä. 

Suomessa ennuste on lämpötilojen osalta häivähdyksen enemmän lämpimämpään kuin kylmempään päin. Matalapaineiden sateinen ja pilvinen sää voi viilentää ajoittain, mutta 20 asteen ylitykset ja helteiset hetket ovat silti mahdollisia.

Lue myös: Suomen sää elokuussa tilastojen mukaan

Elokuun 8. päivä alkava viikko: Jatkuuko kesäkäristys Euroopassa?

Elokuun edetessä ennuste muuttuu jo selvästi epävarmaksi ja tarjoaa vain mahdollisuuden pieniin arvioihin. 

Keskimääräistä kuumempi ja kuivempi sää vaikuttaisi jatkuvan Etelä-Euroopassa sekä vaikuttavan yhä Länsi- ja Keski-Euroopassa asti. Pohjois-Euroopassa ennusteen signaalit ovat heikot ja poikkeamat pysyvät lähellä tavanomaista.

Suomen suunnalla viikko taipuu kuukausiennusteen mukaan aavistuksen todennäköisemmin keskimääräistä lämpimämmän ja sateisemman sään suuntaan.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Ennuste voi toteutua monella tavalla, esimerkiksi viikon sisällä lämpötila voi olla päivästä toiseen samankaltainen tai päivien välinen vaihtelu voi olla suurta.

Lue seuraavaksi: Loppukesän ja alkusyksyn ennuste julki, tältä näyttää elo–lokakuu: "Euroopassa kytee yksi 2000-luvun pahimmista tilanteista"

Jenna Salminen
meteorologi

Päivitetty 16.7.2022 klo 13.26

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat