Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Euroopan kahtiajako: Jopa yli 45 astetta ja "syksyistä tunnelmaa"
Uutiset |

Euroopan kahtiajako: Jopa yli 45 astetta ja "syksyistä tunnelmaa"

Heinäkuussa on usein voimakkaita mutta paikallisia sadekuuroja.
Kesä ei ole karkaamassa, mutta viikonlopun matalat lämpötilat voivat tuntua paikka paikoin syksyisen viileiltä. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 6.7.2022

Suihkuvirtaus halkoo Eurooppaa viileään ja kuumaan osioon. Lämmönsyöttö Suomen itäpuolelle on katkeamassa, ja sää on viikonlopuksi viilenemään päin. Viileää ilmaa purkautuu myös Euroopan keskivaiheille, mutta eteläisessä Euroopassa sää on kuumaa ja vielä loppuviikolla kuumenemassa laajemminkin.

Suomessa monin paikoin päivälämpötila on laskemassa vielä muutamalla asteella viikonlopuksi ja jäämässä 20 asteen alapuolelle. Pohjois-Suomen itäosassa laskua on edessä vielä 5–10 asteen verran. Viikonloppuna pohjoisessa päivälämpötila on enimmäkseen 9–19 asteessa, josta lämpimin on itärajalla ja viilein Enontekiön Lapissa.

Lue lisää Suomen loppuviikon säästä: Loppuviikolla vilakka myllerrys: “Meinaako matalapaine muovautua myräkäksi”?

Jos jotain Suomen kesäsäästä voi odottaa yleisesti, niin vaihtelua. Ei siis ole tavatonta, että välillä on viileämpää ja välillä lämpimämpää. Syksy on vielä kauempana edessä ja kesä on vauhdissa, mutta viikonlopun lämpötiloja vilkaistessa voi syntyä syksyistä tunnelmaa.

Maan etelä- ja keskiosan jopa 15 asteen vaiheille jäävät sekä Pohjois-Lapin noin 10 asteeseen tai sen alle jäävät päivälämpötilat vastaavat enemmänkin lämpöoloiltaan tavanomaista päivää syyskuun puolivälin paikkeilla.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa viikonlopun 12–17 asteen päivälämpötilan haarukka istuisi tavanomaisemmin elo–syyskuun vaihteeseen. Idästä mahdollisesti yhä loppuviikolla hipova lämmin ilma sekä sen tuomat noin tai hieman vajaat 20 asteen päivälämpötilat ovat alueella osa tyypillisempää heinä- ja elokuun kesäsäätä.

Lue lisää: Suomen sää heinäkuussa tilastojen mukaan

Etelä-Euroopassa kovaa kuumuutta

Eurooppaa halkovan suihkuvirtauksen lämpimämmälle eteläpuolelle jäävän Etelä-Euroopan lämpötilat ovat puolestaan enemmän kuin keskimääräisen kesäisiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n malli-ilmaston pohjalta todettakoon, että näihin aikoin kesästä Euroopan eteläosassa keskimäärin lämpötila nousee 25–35 asteeseen, mutta paikoin Etelä-Espanjan sisämaassa ja hyvin paikallisesti Kreikassa hieman ylikin. Lounais-Euroopassa ollaan jo kuitenkin useita asteita keskimääräistä korkeammissa lämpötiloissa.

Auringonnousu Espanjassa.
Auringonnousu Espanjassa. Kuva: Pixabay

Viime viikon loppupuolelta asti Espanjan ja Portugalin suunnalla lämpötila on kohonnut päivä päivältä korkeammalle, ja on jo noussut laajalti 35–45 asteeseen tämän viikon puoliväliin tullessa. Keskiviikkona 13. heinäkuuta lämpötila kävi jopa 45 asteen rajan yläpuolella, 45,2 asteessa, ainakin Espanjan Moron De La Frontera -havaintoasemalla.

Kuluvan viikon puolivälin vaiheilla paikoittaisia 35 asteen lämpötiloja on mitattu myös jo Ranskassa sekä Pohjois-Italiassa.

Loppuviikon Etelä-Euroopassa vaikuttaa laajalti aurinkoinen korkeapaine ja kuuma ilmamassa. Jopa suuressa osaa eteläistä Euroopaa on odotettavissa 35–45 asteen lukemia loppuviikolla. Paikoin etenkin Espanjan sisämaassa 45 asteen raja ylittynee yhä.

Karkaako lämpöä muuallekin Eurooppaan?

Lämpöolojen kahtiajako ei vaikuttaisi kuitenkaan kauaa pysyvän viikonlopun kaltaisena. Viikonvaihteen ympäristössä Länsi- ja Etelä-Euroopan ylle vahvistuva korkeapaine ja alkuviikoksi Euroopan länsipuolelle mahdollisesti saapuva matalapaine saattavat edesauttaa virtauksia Etelä-Euroopasta pohjoiseen.

Tämä voi sysätä Euroopan eteläosan kuumuuden liikkeelle. Näillä näkymin kuuma ilma leviää ensi viikolla laajemmin Länsi-Euroopan ja ehkä jopa Keski-Euroopan ylle, missä lämpötila voisi kivuta 30–40 asteen lukemiin.

Pohjois-Euroopassa, kuten Suomessa, aktiivinen matalapainetoiminta vaikuttaisi tämän hetken ennusteissa pitävän otteensa ja vähintäänkin alkuun sää jatkuvan viileämmän puoleisena, kun matalapaineet pyörittvät yllä viileää ilmaa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Toisaalta, viikon mittaan matalapaineiden tuulet saattavat saada imuunsa etelästä lähestyvää ilmaa ja Länsi- ja Keski-Euroopan suunnalle pullahtanut ilma lähteä matkaamaan kohti Pohjois-Eurooppaa. On myös mahdollisuus siihen, että toinen annos lämpöä puskeutuu liikkeelle Itä-Euroopan kautta kohti pohjoista, ja Suomessa sää voisi lämmetä myös tämän johdosta.

Lopulliset lämpötilat riippuvat paljon pilvisyydestä ja sateesta, mutta lämmön saapuessa nurkille, vähintäänkin 20 asteen lämpötilat tekevät paluun ensi viikon sääkartoille ja ehkä hellekin, jos lämmön aallot loiskahtavat ylle asti.

Joko olet lukaissut: Uusi kuukausiennuste: Suomessa viilenevää, Etelä-Euroopassa paikoin paahtavan kuumaa

Jenna Salminen
meteorologi

Päivitetty 14.7.2022 klo 15.48

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat