Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Suomessa viilenevää, Etelä-Euroopassa paikoin…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste: Suomessa viilenevää, Etelä-Euroopassa paikoin paahtavan kuumaa

Kesäinen kuuropilvi.
Heinäkuun puolivälissä epävakainen sää tuo Suomeen sadekuuroja ja ukkosta. Kuva: Jaana Tuominen, Pori, 2020

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n maanantaina 11. heinäkuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan heinäkuun sää jatkuu Suomessa vähän keskimääräistä viileämpänä ja sateisempana. Eteläisessä Euroopassa on lämmintä ja sademäärä jää pieneksi.

Heinäkuun puoliväli jo lähestyy, ja lämpötila on laskenut kesäkuun lopun ja heinäkuun alkupäivien hyvin lämpimästä hellesäästä ajankohdan tavanomaisen tienoille. Kuun jatko ei järin lämpimältä näytä: muutaman viikon ajan Suomessa on uuden kuukausiennusteen mukaan enimmäkseen vähän keskimääräistä viileämpää. Lyhytaikaisia lämpimiä jaksoja tämä ei kuitenkaan sulje pois.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 11.7.2022)

ViikkoEnnusteEnnustettavuus
11.–17.7.Suuressa osassa maata viikon keskilämpötila on 0–1 astetta keskimääräistä viileämpi, Lapissa sen sijaan 0–2 astetta lämpimämpi. Sademäärä on selvästi tavanomaista suurempi.Hyvä
18.–24.7.Viikon keskilämpötila on 0–2 astetta keskimääräistä kylmempi. Sademäärä on paikoin tavanomaista korkeampi.Kohtalainen
25.–31.7.Viikon keskilämpötila pysyy Suomessa mahdollisesti vähän keskimääräistä viileämpänä. Sademäärä on paikoin ajankohdan keskiarvoa suurempi.Heikko
1.–7.8.Viikon keskilämpötilassa tai sademäärässä ei ole selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen.Heikko

Heinäkuun 11. päivä alkanut viikko: Rankkasadetta, ukkosta ja hetken hellettä

Kuluvan viikon säästä ei tapahtumia puutu, sillä hyvin lämmin sekä kostea ilma on levittäytymässä idästä Suomeen. Jo maanantaina 11. heinäkuuta lämpötila nousi Helsingin Kumpulassa 25,3 asteeseen eli vähän helteen puolelle. Tiistaina lämpötila kohoaa iltapäivällä lähes koko maassa 22–26 asteeseen, ja idän aurinkoisilla ja poutaisilla alueilla on 25–30 astetta. 

Keskiviikkona sää jatkuu vielä monin paikoin lämpimänä. Sateessa jäädään 20 asteen vaiheille tai sen alle, mutta muualla maassa on enimmäkseen 21–25 astetta.

Lämmin, kostea ja epävakainen tilanne ilmakehässä on otollinen ukkosille. Varsinkin tiistai-illasta keskiviikkoon voi muodostua voimakkaita ukkosia, jotka toteutuessaan tuovat paikallisesti rankkaa sadetta. Kaupunkialueilla esimerkiksi alikulut voivat tulvia, jos kohdalle osuu hidasliikkeinen rankkasade. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Raju ukkosrintama valtaa Suomen: Kaupunkitulvat ja ukkosvauriot todennäköisiä – "kahden päivän show"

Torstaina Suomen läntisimpään osaan alkaa jo virrata viileämpää ilmaa. Sää pysyy epävakaisena, ja sadekuuroja voi tulla Etelä-Suomesta aina Pohjois-Lappiin asti. Paikoin myös ukkostaa. Päivällä lämpötila jää maan länsiosassa jo 20 asteeseen tai vähän sen alle, sen sijaan idässä ja pohjoisessa ollaan vielä laajoilla alueilla vähän 20 asteen yläpuolella.

Loppuviikon aikana viileä sää valtaa Suomen. Tämänhetkisen ennusteen mukaan varsinkin viikonloppu kuluu tuulisessa matalapainesäässä, ja sateet muuttuvat jatkuvammiksi. Päivälämpötila laskee viikonloppuna 10 ja 20 asteen välille niin, että kylmintä on lauantaina osassa Lapin sateisia alueita.

Suuresta päivien välisestä vaihtelusta huolimatta viikon keskilämpötila jää laajalti 0–1 astetta keskimääräistä kylmemmäksi. Lapissa tilanne on kuitenkin toinen: idästä levinnyt lämmin ilma ja hetkellinen helle riittävät nostamaan lämpötilan 0–2 astetta keskiarvon yläpuolelle. Sademäärä on kuukausiennusteen mukaan lähes koko maassa selvästi tavanomaista korkeampi, mutta koska sateet ovat paljolti kuuroluontoisia, sadekertymän paikallinen vaihtelu voi olla suurta.

Muu Eurooppa jakautuu viileään ja hyvin lämpimään. Matalapaineet vaikuttavat säähän varsinkin Itä- ja Pohjois-Euroopassa, mikä näkyy myös kuukausiennusteessa. Skandinaviassa ja Itä-Euroopassa lämpötila jää 0–4 astetta keskimääräistä viileämmäksi, ja sademääräkin on monin paikoin tavanomaista suurempi. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kaakkois-Espanjan sisämaa on Euroopan kuivinta ja kuuminta aluetta. 
Espanjassa mitattiin jo toukokuussa parina päivänä yli 40 astetta, ja ajoittaiset helleaallot ovat jatkuneet kesä- ja heinäkuussa. Arkistokuva: Markus Mäntykannas

Euroopan länsiosassa sen sijaan on paljolti 2–7 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Espanjassa poikkeama on paikoin jopa 8–9 astetta. Sademääräkin jää kuumassa korkeapainesäässä pieneksi sekä Etelä- että Länsi-Euroopaassa.

40 astetta ylittynee kuluvalla viikolla joka päivä jossakin päin Espanjaa ja Portugalia, ja korkeimmillaan voi olla jopa 42–44 astetta. Viikonloppuna on mahdollista, että paikallisesti Etelä-Ranskassa asti lämpötila kohoaa 40 asteeseen.

Heinäkuun 18. päivä alkava viikko: Epävakainen sää jatkuu

Suurta muutosta säähän ei ole näköpiirissä. Suomessa vallitsee edelleen epävakainen matalapainesää, ja sademäärä on paikoin tavallista suurempi.

Lämpötila alkaa nousta edeltävään kalseaan viikonloppuun verrattuna, mutta viikon keskilämpötila jää tämän kuukausiennusteen mukaan Suomessa 0–2 astetta keskiarvon alapuolelle. Yksittäiset lämpimät päivät ovat kuitenkin mahdollisia.

Skandinaviassa, Baltiassa ja Valko-Venäjälläkin viileä sää jatkuu ja lämpötilan poikkeama on 0–3 astetta kylmän puolella. Sademäärä on Norjasta Venäjälle yltävällä alueella paikoin tavanomaista suurempi.

Euroopan keski- ja eteläosassa sademäärä jää ajankohtaan nähden tavanomaista pienemmäksi, ja viikon keskilämpötila on 1–6 astetta keskimääräistä korkeampi. 

Heinäkuun 25. päivä alkava viikko: Muuttuuko mikään?

Suomessa ja sen lähiympäristössä ei ole selvää eroa edellisiin viikkoihin nähden, mutta samalla ennusteen epävarmuus kasvaa jo selvästi. Fennoskandiassa ja Baltiassa voi tämän kuukausiennusteen mukaan olla edelleen vähän vuodenaikaan nähden keskimääräistä viileämpää ja sademäärä paikoin suurempi. 

Sopivissa oloissa voimakkaiden ukkoskuurojen yhteyteen voi syntyä myös trombeja. Merellä esiintyviä trombeja kutsutaan vesipatsaiksi.
Trombeja, joita kutsutaan vesistöjen päällä vesipatsaiksi, havaitaan Suomessa joka vuosi. Niitä voi muodostua sopivissa oloissa kuuropilvien yhteydessä, varsinkin voimakkaissa ukkoskuuroissa. Heinäkuun alkupuolella Uudessakaupungissa oli liikkeellä useita vesipatsaita yhtä aikaa. Kuva: Laura Kohonen, Uusikaupunki, 9.7.2022

Heinäkuun jälkimmäinen puolisko on Suomessa tilastollisesti vuoden lämpimintä aikaa, joten hieman viileässäkin säässä voi olla päivällä yli 20 astetta. Tilastoissa käytettävällä vertailukaudella 1991–2020 tavallinen päivän ylin lämpötila on heinä–elokuun vaihteessa maan etelä- ja keskiosassa 20–22 astetta, pohjoisosassa 18–22 astetta ja Pohjois-Lapissa enimmäkseen 16–20 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Euroopan etelä- ja keskiosassakaan ei tilanne paljon muutu heinäkuun viimeisellä viikolla: sää on laajalla alueella tavanomaista lämpimämpi ja kuivempi.

Lue myös: Suomen sää elokuussa tilastojen mukaan

Elokuun 1. päivä alkava viikko: Euroopan etelä- ja keskiosassa edelleen hyvin lämmintä

Ennusteen epävarmuus kasvaa jo entisestään tässä vaiheessa. Suomessa ei ole lämpötilan eikä sademäärän suhteen selvää poikkeamaa, mikä johtuu ainakin osittain juuri epävarmuudesta. Korkeapaineen todennäköisyys Pohjois-Euroopassa kuitenkin kasvaa vähän verrattuna edellisiin viikkoihin, joten voi myös olla, että ajankohtaan nähden viileä sää väistyy elokuun alussa.

Etelä- ja Keski-Euroopan hyvin lämmin ja tavanomaista kuivempi sää pitää tämän kuukausiennusteen mukaan edelleen pintansa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Ennuste voi toteutua monella tavalla, esimerkiksi viikon sisällä lämpötila voi olla päivästä toiseen samankaltainen tai päivien välinen vaihtelu voi olla suurta.

Lue seuraavaksi: Loppukesän ja alkusyksyn ennuste julki, tältä näyttää elo–lokakuu: "Euroopassa kytee yksi 2000-luvun pahimmista tilanteista"

Anna Latvala
Meteorologi

Päivitetty 12.7.2022 klo 15.37

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat