Paikanna
  Sääuutiset ja blogi > Lauhtuvaa vai sittenkin kylmää ensi viikolla? ”Jos kylmä jatkuu, kolkutellaan termistä talvea etelässä”
  Uutiset |

  Lauhtuvaa vai sittenkin kylmää ensi viikolla? ”Jos kylmä jatkuu, kolkutellaan termistä talvea etelässä”

  Aurinkoinen helmikuun päivä Muuramenjoen rannalla Muuramessa.
  Aurinkoinen helmikuun päivä Muuramenjoen rannalla Muuramessa. Kuva: Maarit Siitonen, Muurame, 4.2.2020

  Sääennustemallien ennusteet ensi viikosta ovat vielä vaihdelleet rajusti. Terminen talvi ei ole vieläkään alkanut osassa maata.

  Ennusteissa on välillä näkynyt ensi viikolle lauhaa säätä, mutta nyt ennustemallit tarjoavat kylmän ilman jatkumista. Ennuste voi kuitenkin yhä elää ja muuttua.

  – Jos tämän hetken ennuste toteutuisi, tarkoittaisi se korkeapainetta, joka voisi pitää ainakin välillä päivälämpötilatkin pakkasella etelää myöten. Kyse ei kuitenkaan ole pitkäaikaisesta, paikallaan pysyvästä korkeapaineesta, vaan Suomen yli liikkuvasta korkeapaineesta. Jos ensi viikolla jotain satelee, sateet voivat olla lunta etelässä asti, sanoo Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Saadaanko eteläänkin terminen talvi?

  Terminen talvi ei ole vieläkään alkanut etelässä ja osassa länttä.

  – Jos kylmä jatkuu, kolkutellaan termistä talvea etelässäkin. Varmaa kylmän jatkuminen ei kuitenkaan ole, toteaa Anna Latvala.

  Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan alapuolella. Keskimäärin terminen talvi alkaa laajalti etelässä ja lännessä marraskuun loppupuoliskolla, joten talvi on nyt yli kolme kuukautta ”myöhässä”. Terminen kevät alkaa etelässä ja lännessä puolestaan keskimäärin maaliskuun lopussa.

  Säätilastoja Suomessa ylläpitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan termisen talven alku on aiemminkin venynyt, joskus peräti pitkälle maaliskuulle asti. Talvella 2007-2008 termisen talven määrittäminen oli erityisen hankalaa. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä vuorokauden keskilämpötila pysytteli nollan alapuolella yhdeksän vuorokautta vasta maaliskuun loppupuolella, 19.-27. maaliskuuta 2008.


  Oletko liikenteessä viikonloppuna? Lue viikonlopun ajokelistä:
  Talvilomalainen: Varaudu huonoon ajokeliin meno- ja paluuliikenteessä – eteläänkin lumisateita

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 27.2. klo 17.06

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa