Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Pakkassää jatkuu – viikon edetessä Suomessa satelee lunta ja etelätuuli…
Uutiset |

Pakkassää jatkuu – viikon edetessä Suomessa satelee lunta ja etelätuuli voimistuu

Talvella pilvipeitteen rakoilu vaikuttaa merkittävästi lämpötilaan.
Pilvipeitteen rakoilu vaikuttaa lähipäivinä merkittävästi lämpötilaan. Kuva: Raija Seppänen, Vaala, 2.12.2023

Joulukuun 4. päivä alkavalla viikolla on aluksi heikkotuulista pakkassäätä. Vähitellen etelätuuli voimistuu, mutta kylmä sää jatkuu vielä loppuviikollakin. 

Joulukuun ensimmäinen viikonloppu on kulunut Suomessa hyvin talvisessa säässä. Kaikilla havaintoasemilla on lunta, ja sunnuntaina lämpötila on paikallisesti laskenut 20 pakkasasteeseen tai sitä kylmemmäksi maan etelä- ja itäosassa sekä Lapissa. Edes saaristossa lämpötila ei noussut lauantaina ja sunnuntaina nollan yläpuolelle.

Kylmyys ei jää vain Suomen puolelle: pakkasöitä on paikoin Etelä-Euroopassa asti ja lunta satelee sekä Keski-Euroopassa että Etelä-Euroopan vuoristoseuduilla.

Lue myös: Harvinaisen jäätävä sääasetelma uhkaa Suomea – tästä kylmyys johtuu

Paikoin lumisateita ja auringonpilkahduksia

Lämpötilat pysyttelevät joulukuun 4. päivä alkavalla viikolla suuressa osassa maata 5 ja 15 pakkasasteen välillä. Alkuviikolla selkeillä alueilla pakkanen voi jälleen kiristyä 15–25 asteeseen, Lapissa jopa 30 asteeseen, kun taas paikoin rannikoilla tuulen voimistuessa on enää vain muutama pakkasaste. Lounaan saaristossa lämpötila vaihtelee viikon aikana nollan puolelta toiselle.

Maanantaina ja tiistaina pilvipeite rakoilee ja vähäisiä lumisateita on liikkeellä eri puolilla maata. Rannikoilla tulee myös yksittäisiä sakeita lumikuuroja. Tuuli on vielä heikkoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Keskiviikkona itsenäisyyspäivää vietetään Suomessa talvisen kylmässä säässä. Etelätuuli voimistuu jo hiljalleen, mutta muuten säätilanteessa ei ole suurempia muutoksia.

Alkuviikolla pilvipeite voi rakoilla Suomessa laajoilla alueilla.
Alkuviikolla pilvipeite voi rakoilla Suomessa laajoilla alueilla. Kuva: Foreca

Torstaina ja perjantaina lännestä leviää Suomeen hitaasti laaja mutta hajanainen lumisadealue. Etelän ja kaakon välinen tuuli on kohtalaista ja saa pakkasen tuntumaan purevalta. 

Lauantaina ja sunnuntaina Suomi on tämänhetkisen ennusteen mukaan Länsi-Euroopan laajan matalapaineen ja Venäjän korkeapaineen välissä. Pilvisyys on runsasta lähes koko maassa, ja ajoittain lännen tai lounaan suunnalta voi levitä lumisadetta. Etelänpuoleinen viima ei hellitä, vaan puhaltaa näillä näkymin viikonlopun ajan.

Lue seuraavaksi päättyneen syksyn säästä: Marraskuu oli paikoin jopa harvinaisen kylmä – myös syyskuukausien jakso oli suuressa osassa maata tavanomaista viileämpi

Anna Latvala
meteorologi

Katso yli sadan paikkakunnan lähipäivien sääennuste!

Päivitetty 3.12.2023 klo 17.46

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat