Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Marraskuu oli paikoin jopa harvinaisen kylmä – myös syyskuukausien…
Kuukausikooste |

Marraskuu oli paikoin jopa harvinaisen kylmä – myös syyskuukausien jakso oli suuressa osassa maata tavanomaista viileämpi

Talvinen marraskuun maisema Vaasassa.
Marraskuu toi talvisia maisemia eri puolille maata. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 26.11.2023

Marraskuu oli Suomessa tavanomaista kylmempi, osassa Lappia jopa harvinaisen kylmä. Syyskuukausien jakso eli syys–marraskuu oli suurimmassa osassa maata hieman keskimääräistä kylmempi, mutta maan eteläosassa oli paikoin vähän keskimääräistä lämpimämpää.

Marraskuu päättyi Suomessa talvisessa säässä, mutta kuukauteen osui myös lauhempia hetkiä.

Marraskuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin 2 asteesta Keski- ja Pohjois-Lapin −12 asteeseen. Suomessa pitkän ajan säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuun keskilämpötila oli Suomessa tavanomaista kylmempi, Lapissa marraskuu oli paikoin jopa harvinaisen kylmä.

Marraskuun keskilämpötila oli enimmäkseen 1,5–3,5 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvon alapuolella, mutta Lapissa kuukauden keskilämpötila oli pääosin jopa 3–5,5 astetta keskiarvoa kylmempi.

– Marraskuu alkoi osin lauhana, mutta päättyi kylmänä. Marraskuun alku meni sateisen ja vaihtelevan sään merkeissä, sadealueiden reitti kulki Atlantilta Suomeen ja lämpötilat vaihtelivat lauhojen ja talvisempien lukemien välillä. Kuun puolivälissä meillä alkoi vaikuttaa korkeapaine. Sää muuttui poutaisempaan suuntaan ja samalla kylmeni. Kuun loppupuolella laaja matalapaine alkoi vaikuttaa Suomessa, ja Suomen yli liikkui lumisadealueita. Sää ei kuitenkaan lämmennyt, vaan pysyi koko maassa talvisen kylmänä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Vaasassa oli jo reilusti lunta marraskuun lopussa 2023.
Vaasassa oli reilusti lunta marraskuun lopussa. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 28.11.2023

Marraskuussa suunnilleen kuun puolivälistä lähtien sää oli Suomessa suuren osan ajasta selvästi ajankohdan keskiarvoja kylmempää.

– Esimerkiksi maan etelä- ja keskiosassa oli marraskuun viimeisellä viikolla päiviä, jolloin päivälämpötilatkin olivat selvästi kylmempiä kuin ajankohdan keskimääräiset vuorokauden alimmat lämpötilat. Pohjoisessakin oli kuun jälkipuolella kylmiä jaksoja, mutta toisaalta myös päiviä, jolloin lämpötilat olivat ajankohdalle tavanomaisia. Maan etelä- ja keskiosassa ajankohtaan nähden lämmin kuukauden alkupuoli tasapainotti kylmän jälkipuolen vaikutusta keskilämpötilaan.

Lue myös: Harvinainen, poikkeuksellinen ja ennätyksellinen – mitä tarkoittavat nämä meteorologiasta tutut termit?

Marraskuun ylin lämpötila oli 10,2 astetta ja alin −34,6 astetta

Marraskuun korkein lämpötila oli Porvoon Kalbådagrundin asemalla 1. marraskuuta mitattu 10,2 astetta.

Marraskuun lämpöennätys Suomessa on Jomalassa Maarianhaminan lentoasemalla 6. marraskuuta 2020 mitattu 16,6 astetta.

Tykkyä kertyy sekä puihin että rakenteisiin kuten sähkölinjoihin.
Pakkanen paukkui Lapissa marraskuun mittaan. Kuva: Markku Kuisma, Saariselkä, 21.11.2023

Marraskuun kylmin lämpötila oli Savukosken Tulppion havaintoasemalla 27. marraskuuta mitattu −34,6 astetta.

Marraskuun kylmyysennätys Suomessa on Sodankylässä 30. marraskuuta 1915 mitattu −42,0 astetta.

Marraskuu toi lunta koko maahan – lunta paikoin jopa poikkeuksellisen paljon

Marraskuun sademäärä oli maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin tavanomainen tai hieman tavanomaista suurempi. Pohjoisessa marraskuun sademäärä oli pääosin tavanomaista pienempi.

– Pohjoisen vähäiset sateet johtuivat ainakin osin siitä, että pohjoisessa Suomessa vaikutti osan marraskuuta korkeapaine, joka piti sateet poissa, Joanna Rinne kertoo.

Marraskuun suurin sademäärä oli alustavien tietojen mukaan Jomalan Jomalabyn 114,6 millimetriä. Vähiten satoi Sallan Naruskan havaintoasemalla, 10,7 millimetriä.

Lumipyry heikentää ajokeliä sekä tuulen pöllyttämän että tielle kertyvän lumen kautta.
Lumipyryt ja pöllyävä lumi heikensivät ajokeliä useaan kertaan marraskuun aikana. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 22.11.2023

Marraskuun 28. päivä kaikilla Suomen havaintoasemilla kautta maan mitattiin virallisia lumensyvyyshavaintoja. Tämä oli Ilmatieteen laitoksen mukaan poikkeuksellisen aikainen ajankohta. Vain vuonna 2010 lumi on tullut aikaisemmin kaikille havaintoasemille, silloin 25. marraskuuta.

Marraskuun päättyessä lunta oli maan eteläosassa enimmäkseen 5–25 senttimetriä, maan keskiosassa laajalti 15–35 senttimetriä ja maan pohjoisosassa enimmäkseen 20–50 senttimetriä. Lunta oli Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan tilastojen mukaan monin paikoin ajankohtaan nähden harvinaisen paljon, paikoin jopa poikkeuksellisen paljon.

Kuukauden suurin lumensyvyys oli Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla 30. marraskuuta mitattu 59 senttimetriä.

Myrskypäiviä oli marraskuussa yhteensä neljä, kun marraskuussa on keskimäärin 3–4 myrskypäivää.

Marraskuinen myrsky nosti aaltoja ja pärskeitä Pyhärannassa.
Marraskuinen myrsky nosti aaltoja ja pärskeitä Pyhärannassa. Kuva: Keijo Väänänen, Pyhäranta, 28.11.2023

Auringonpaistetunteja kertyi marraskuussa koko maassa tavanomaista vähemmän, maan eteläosassa paikoin poikkeuksellisen vähän.

Syys–marraskuun jakso oli suurimmassa osassa maata tavanomaista kylmempi – etelässä oli paikoin hieman keskimääräistä lämpimämpää

Syyskuukausien eli syys–marraskuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin 8 asteesta Käsivarren Lapin noin −3 asteeseen.

Syyskauden kolmen kuukauden jakso oli suurimmassa osassa maata 0–1,5 astetta tavanomaista kylmempi, mutta etelässä oli paikoin hieman keskimääräistä lämpimämpää. Lämpötilojensa puolesta vastaavanlaisia syys–marraskuun jaksoja koetaan useamman kerran vuosikymmenessä.

Syys–marraskuun ylin lämpötila oli 24,1 astetta. Se mitattiin Kouvolan Utissa 12. syyskuuta. Syys–marraskuun alin lämpötila oli Savukosken Tulppiossa 27. marraskuuta mitattu −34,6 astetta.

– Syyskuu oli Suomessa tavanomaista lämpimämpi, mutta loka- ja marraskuu olivat koko maassa tavanomaista kylmempiä, Joanna Rinne sanoo.

Syyskuu oli Suomessa jopa ennätyksellisen lämmin. Etenkin pohjoisessa satoi syyskuussa paikoin poikkeuksellisen paljon. Syyskuun 19. päivänä Keski- ja Pohjois-Lapissa tuli lumisateita. Virallinen ensilumi mitattiin Varpu-myrskyn päivänä 20. syyskuuta.

Lokakuu oli Suomessa keskimääräistä lokakuuta viileämpi. Kuun alkupuolisko oli myrskyisä, kuun loppupuolisko puolestaan osassa maata jo talvinen ja luminen. Lunta satoi lokakuun aikana paikoin maan eteläosassakin.

Syys–marraskuun jakson sademäärät olivat suurimmassa osassa maata keskimääräistä suurempia.

– Syysjakso oli sateisuudeltaan vaihteleva. Syyskuu oli etelässä osin vähäsateinen, mutta muualla maassa jopa huomattavasti tavanomaista sateisempi. Lokakuu oli sateinen eteläisessä ja itäisessä Suomessa ja erityisesti Pohjois-Pohjanmaan rannikolla, mutta Pohjois-Lapissa jopa vähäsateinen. Marraskuussa sateet jäivät vähiin pohjoisessa, muualla sademäärät olivat lähellä ajankohdan keskiarvoja, Joanna Rinne sanoo.

Taivassalossa oli vihreää 23. marraskuuta 2023.
Taivassalossa Varsinais-Suomessa oli vielä vihreää 23. marraskuuta. Kuva: Keijo Väänänen, Taivassalo, 23.11.2023

Alustavien tietojen mukaan eniten sadetta kertyi syys–marraskuun jaksolla Puolangan Paljakan havaintoasemalla, 324,2 millimetriä. Vähiten satoi Enontekiöllä Kilpisjärven kyläkeskuksen havaintoasemalla, 90,0 millimetriä.

Marraskuun lopussa kylmää ilmaa levisi laajalle Eurooppaan

Ennen marraskuun puoliväliä Espanjassa mitattiin vielä paikoin yli 30 asteen lämpötiloja.

Marraskuun loppupuolella ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempää ilmaa valahti kuitenkin Suomen lisäksi laajalle alueelle muuallekin Eurooppaan. Osa sateista tuli lumena Pohjois-Euroopan lisäksi myös paikoin keskisessä ja eteläisessä Euroopassa.

YK:n ilmastokokous alkoi Dubaissa 30. marraskuuta.

Lue myös: Lokakuu oli Suomessa tavanomaista kylmempi – peräti kahdeksan myrskypäivää ja talvinen kuun loppu

Syyskuu oli Suomessa ennätyslämmin: Lämpöä enimmillään 24,1 astetta, mutta kuukausi toi myös jopa 25 senttimetriä lunta – Varpu-myrsky riepotteli maata

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 1.12.2023 klo 19.44

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat