Sääuutiset ja blogi> Euroopassa yli 60 asteen lämpötilaeroja – Espanjassa mitattu vielä…
Uutiset |

Euroopassa yli 60 asteen lämpötilaeroja – Espanjassa mitattu vielä paikoin yli 30 astetta

Ilmamassa
Pohjoisessa Euroopassa on tällä viikolla kylmää ja eteläisessä Euroopassa paikoin jopa kuumaa.

Sää on tällä viikolla Pohjois-Euroopassa selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää. Etelä-Euroopassa on puolestaan tavanomaista lämpimämpää.

Euroopassa on koettu alkuviikolla jopa yli 60 asteen lämpötilaeroja. Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa on mitattu paikallisesti yli 30 pakkasasteen lukemia, kun taas Espanjan eteläosassa lämpötila on kivunnut paikoin jopa yli 30 plusasteeseen.

Enontekiöllä mitattiin tiistain vastaisena yönä Suomen tämän talvikauden toistaiseksi kylmin lämpötila, −31,4 astetta. Pohjois-Ruotsissa Nikkaluoktan havaintoasemalla oli puolestaan −32,5 astetta ja Norjan Sihccajavrin havaintoasemalla −31,8 astetta.

Ero Espanjan lämpötiloihin on ollut suuri. Esimerkiksi Murciassa Kaakkois-Espanjassa oli tiistaina 30,5 plusastetta.

Espanjan yllä on nyt korkeapaine, jonka alla on lämmintä.

– Espanjaan virtaa Pohjois-Afrikan sekä lounaan puolelta lämmintä ilmaa. Lämpö on painottunut Etelä- ja Kaakkois-Espanjaan sekä eteläiseen Portugaliin, missä lämpötilat ovat paikoin 27–30 asteessa, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Myös pohjoisen Euroopan 30 asteen pakkasten taustalla on korkeapaine. Kylmää ilmaa virtaa alueelle pohjoisesta. Selkeinä hetkinä lämpötilat ovat päässeet laskemaan jopa yli 30 pakkasasteeseen.

Paukkupakkaset mahdollisia loppuviikollakin Pohjois-Euroopassa – Espanjaan tulossa iso muutos ensi viikolla

Lämmin sää jatkuu Espanjassa vielä loppuviikollakin. Paikoin ylletään edelleen 25–30 asteen lukemiin.

– Ensi viikolla Espanjassa on kuitenkin tulossa melko dramaattinen muutos, kun päivälämpötilat laskevat ennusteen mukaan jopa 10–15 astetta. Sateita voi ensi viikolla tulla Espanjassa paikoin jopa räntänä tai lumena, toteaa Joonas Koskela.

Katso videolta Euroopan ilmamassaennuste!

Loppuviikon aikana 20–30 asteen pakkaset ovat edelleen mahdollisia Suomen Lapissa sekä Pohjois-Ruotsissa ja Pohjois-Norjassa selkeinä hetkinä. Paikoin voi olla yli 30 pakkasastettakin.

– Kylmä jatkunee alueella ensi viikon puoliväliin asti, mutta pakkaslukemissa on vaihtelua. Lukemat riippuvat pilvisyydestä ja tuulista. Esimerkiksi torstain vastainen yö voi olla paikoin hyvinkin kylmä, mutta perjantain vastaisena yönä olisi tämän hetken ennusteen mukaan pilvisempää, Joonas Koskela kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Suihkuvirtaus jämähtää kauas Suomen eteläpuolelle: "Mahdollistaa lumipyryt ja paukkupakkaset"

Meteorologi kuukausiennusteesta: ”Edessä on talvisia päiviä koko maassa” – pakkanen paukkuu paikoin jopa 30 asteen tienoilla

Talven pitkä ennuste julki: Tältä näyttää joulu–helmikuun jakso Suomessa!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 15.11.2023 klo 15.16

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat