Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lämpöä etelään, lisää lunta pohjoiseen: Matalapaine pyyhkäisee pian maan poikki sateineen – loppuviikolla saumaa poutaisiin pakkaspäiviin?
  Uutiset |

  Lämpöä etelään, lisää lunta pohjoiseen: Matalapaine pyyhkäisee pian maan poikki sateineen – loppuviikolla saumaa poutaisiin pakkaspäiviin?

  Auringon paistetta lumikuurojen seassa.
  Alkuviikolla aurinko näyttäytyy osassa maata. Viikon puolivälillä sää muuttuu sateiden ohessa myös laajalti pilviseksi. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 20.11.2020

  Sää on sateistumassa viikon puolivälin ympäristössä, kun lännestä saapuva matalapaine kulkee maan poikki itään. Samalla lämpimämpää ilmaa pääsee virtaamaan maan eteläosan ja keskivaiheen ylle. Viikon lämpimin hetki vaikuttaisi tällä hetkellä ajoittuvan keskiviikolle ja torstaiyölle.

  Tiistaiaamuna ja -päivänä maan itäpuoliskolla tulee vielä paikoin maanantaisen sateen rippeitä kaikissa olomuodoissa, mutta muuten sää ehtii hetkeksi poutaantua laajalti koko maassa. 

  Lounaassa sää sateistuu jo iltapäiväksi, ja lännessä hajanaisia sateita alkaa esiintyä illan mittaan. Sade on enimmäkseen vettä, mutta sisämaassa voi paikoin sataa myös räntää. 

  Sää on idässä sekä isossa osassa pohjoista runsaspilvinen tai pilvinen. Lapin länsi- ja pohjoisosassa sää vaihtelee päivällä selkeästä puolipilviseen. Etelässä ja lännessä aurinko näyttäytyy päivällä monin paikoin selkeältä tai puolipilviseltä taivaalta, mutta iltapäivän mittaan lounaasta päin sää muuttuu pilvisemmäksi. 

  Päivällä lämpötila on etelässä ja maan keskivaiheilla asteen tai pari nollan puolin ja toisin, lounaassa 1 ja 5 asteen välillä. Pohjoisessa päivälämpötila vaihtelee Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan -4...+1 asteesta Lapin pohjois- ja länsiosan -10 asteen ympäristössä oleviin lukemiin.

  Sadesää ja lämpö painottuvat viikon puolivälille

  Keskiviikkoaamuna sää on vielä suurelta osin poutainen, vaikkakin pilvinen, mutta idässä ja pohjoisessa pilvisyys voi vielä paikoin rakoilla. Matalapaine lähestyy kuitenkin jo lännestä, ja sen tuoma saderintama levittäytyy päiväksi maan länsiosan ylle. Lapissa on jo odotettavissa jonkin verran hajanaisia sateita.

  Iltapäivällä sadealue alkaa siirtyä maan itäosan ylle lännestä ja pohjoisen ylle lounaasta. Samalla lännessä sade muuttuu paikallisemmaksi. Yöksi maan länsiosan ylle voimistuu matalapaineen toinen saderintama, joka liikkuu torstaiyön ja -aamun aikana kohti kaakkoa. 

  Yli kulkevat sateet tulevat etelässä ja lännessä pääosin vetenä. Kaakonkulmalta Keski-Suomeen ja Keski-Pohjanmaan tienoille ulottuvalla alueella sekä idässä sade alkaa lumena ja muuttuu vähitellen vesisateeksi. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa olomuoto vaihtelee, Lapissa sateet tulevat kokonaisuudessaan laajalti lumena.

  Lämpötila ehtii etelässä ja lännessä nousta päiväksi 0 ja 5, lounaassa 4 ja 9 asteen välille. Idässä päivälämpötila on yleisesti -4...+1, pohjoisessa -4...-9 astetta, mutta paikallisesti Lapissa voidaan päivällä olla -10 asteen lukemilla.

  Keskiviikon ja torstain välistä yötä kohti lämpötila jatkaa nousuaan. Etelässä ja maan keskivaiheilla lämpötila on yön tunteina monin paikoin 4...9 asteessa. Jonkin verran plussan puolella ollaan myös Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä osin Kainuussa. Muualla pohjoisessa on saman aikaisesti enimmäkseen -10...0 astetta.

  Lue myös: Sateen olomuoto: Tuleeko sade vetenä, räntänä vai lumena?

  Lunta pihlajan oksilla.
  Pohjoisessa lunta kertyy monin paikoin lisää lähipäivinä. Maan keskivaiheille satavaa lunta ehtii ainakin osin sulattaa vesisade ennen sään viilenemistä. Kuva: Maarit Siitonen, Muurame, 21.11.2020

  Aikaisin torstaina matalapaine kulkee ylitse ja siirtyy maan itäpuolelle. Saderintamat siirtyvät sivuun torstaiyöllä jo lännestä, aamulla etelästä ja idästäkin. Pohjoisessa on päivällä liikkeellä vielä hajanainen lumisateen alue, joka siirtynee iltapäivällä pohjoisesta maan keskivaiheen ylle. Illan ja yön aikana joitain paikallisia lumisateita voi yltää myös maan eteläosan ylle. 

  Pilvisyys on torstaina runsasta, mutta tämän hetken ennusteiden valossa maan länsi- ja eteläosassa sekä Lapin länsi- ja pohjoisosassa pilvisyys saattaa antaa periksi enemmänkin.

  Väistyvän matalapaineen jälkipuolella alkaa voimistua pohjoisenpuoleinen virtaus, mikä palauttaa kylmemmän sään takaisin. Päivälämpötila on torstaina etelässä ja maan keskivaiheilla -1...+4 astetta, mutta rannikolla 5 asteen vaiheilla, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla asteen tai pari nollan molemmin puolin. Lapissa päivälämpötila vaihtelee Etelä-Lapin -5...0 asteesta Pohjois-Lapin -10...-15 asteeseen.

  Saapuvat sateet ovat runsaita. Yhteensä keskiviikon ja torstain aikana pohjoisessa lunta tulee laajalti 5–15 senttiä lisää, paikallisesti mahdollisesti enemmänkin. Myös maan keskivaiheilla ja idässä, missä sade alkaa lumena, on mahdollisuus 1–5 sentin lumikertymiin, mutta perässä saapuva vesisade verottaa maasta pois osan tai paikoin kaiken sataneesta lumesta.

  Lue myös: Pysyvä lumipeite: Milloin se sataa eri puolille Suomea?

  Loppuviikolla korkeapainetta?

  Matalapaineen jälkeen edessä siintää mahdollisuus korkeapainesäähän. Torstaisten sateiden väistyttyä itään sää vaikuttaisi pysyvän jonkin aikaa poutaisempana. Vasta viikonvaihteessa uusi sadealue vaikuttaisi olevan lähestymässä Suomea, todennäköisesti lännen ja lounaan suunnalta.

  Viikon puolivälin jälkeen kylmempi ilma tuo mahdollisesti hieman rapsakampaa säätä etelään ja maan keskivaiheille. Yöllisiä pakkaslukemia pääsee jälleen esiintymään laajalti ja ainakin maan keskivaiheilla asti myös päiväpakkasta. Samanaikaisesti tämän hetkisissä ennusteissa osaan pohjoista voisi viikonloppuna levitä vuorostaan lämpimämpää ilmaa.

  Loppuviikon ennusteessa on kuitenkin vielä epävarmuutta korkeapaineen sijainnin sekä ajoituksen kanssa, ja täten myös odotettavissa olevassa säässä muutokset ovat yhä mahdollisia.

  Jenna Salminen

  Päivitetty 23.11. klo 15.24

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa