Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennusteen näkemys lähiviikkojen säästä viileä – ensi viikon säässä on kuitenkin mahdollisuutensa suuntaan että toiseen
  Uutiset |

  Kuukausiennusteen näkemys lähiviikkojen säästä viileä – ensi viikon säässä on kuitenkin mahdollisuutensa suuntaan että toiseen

  Auringonlasku rannalla
  Viikonlopuksi sää lämpenee laajalti ajankohtaan nähden normaalilämpöiseksi. Kuva: Joanna Rinne

  Sää on loppuviikon aikana lämpenemässä, mutta ensi viikon osalta ovat sään suunnitelmat vielä auki. Kuukausiennusteella on lähviikoista viileä näkemys.

  Viikonloppua vietetään tämän hetken ennusteiden valossa poutaisessa ja lämpimässä säässä. Loppuviikon lämpötilat ovat monin paikoin ajankohdalle tavanomaiset. Alkuviikon sateet ja yllä oleva viileämpi ilma laskevat kuitenkin kuluvan viikon keskilämpötilaa tuoreimmassa kuukausiennusteessa ja viikko on kokonaisuudessaa mahdollisesti jäämässä laajalti tavanomaista viileämmäksi. Paikoin Lapissa loppuviikon lämmin sää saa lämpötilan viikkokeskiarvon nousemaan normaalia lämpimämmälle puolelle. 

  Lue myös: Heinäkuu säätilastoissa: Vuoden lämpimin kuukausi

  Poutaisemmaksi muuttuvaa säätä puoltaa myös kuukausiennuste. Loppuviikon sateiden pysyessä loitolla kuluva viikko jää monin paikoin tavanomaista kuivemmaksi. Pohjoisessa alkuviikon sateiden kertymät ovat paikoin ajankohtaan nähden keskimääräistä suuremmat.

  Näkymä Kolilta aurinkoisena kesäpäivänä.
  Loppuviikko tarjoaa laajalti poutaista säätä, mutta ensi viikolla sateet löytänevät jo takaisin Suomeen. Kuva: Anna Latvala, Lieksa, 2.7.2017

  Viileämpi, sateiden sävyttämä ja ajoittain tuulinenkin sää on näkynyt myös järvissä ja pintavesien lämpötilat ovat lipuneet heinäkuun alun aikana 20 asteen alapuolelle. Laajalti etelässä sekä paikka paikoin maan keskivaiheilla pintavedet ovat tällä hetkellä keskimääräistä viileämmät, pohjoisempana lämpötilat ovat enimmäkseen lähellä keskimääräisiä arvojaan.

  Loppuviikon lämpenevän sään lisäksi voivat myös järvivedet lämmetä paikoin 20 asteisiksi etelässä ja mahdollisesti siellä täällä maan keskivaiheillakin.

  Lue myös: Päivä päivältä lämpimämpää: Loppuviikolla lämpötila jo laajalti 20 asteen yläpuolella?

  Viileämpi, sateinen ja ajoittain tuulinen sää on laskenut järvien pintavesien lämpötilaa.
  Viileämpi, sateinen ja ajoittain tuulinen sää on laskenut järvien pintavesien lämpötilaa. Kuva: Matti Hietala, Maalahti

  Ensi viikon ennuste vielä epävarma

  Suomen osalta tuore kuukausiennuste enteilee ensi viikosta ajankohtaan nähden normaalia kylmempää eikä sateiltakaan olla todennäköisesti täysin välttymässä. Heinäkuun puolessavälissä keskimääräinen päivälämpötila on tilastojen mukaan etelästä Etelä-Lappiin 20–24, Lapin keskivaiheilla 16–20 ja pohjoisosassa noin 14–18 astetta.

  Kuukausiennuste 20.7.2020 alkavalle viikolle
  Kuukausiennuste 20.7. alkavalle viikolle enteilee Suomeen laajalti tavanomaista kylmempää säätä.  Kuva: Foreca

  Tulevana viikonloppuna ylle leviävä lämmin ilma voi siis tulla jo pian ensi viikolla matalapaineiden sivuun puskemaksi. Samalla ylle tulisi leviämään viilentäviä sateita ja mahdollisesti viileämpää ilmaakin. 

  Tämä on mahdollinen lopputulos, jos Euroopan keskivaiheille pääsee voimistumaan korkeapaine, joka pitää Atlantilta saapuvat matalapaineet ja enimmät sateet reitillä kohti Euroopan pohjoisosaa ja sen poikki. Ennusteissa on kuitenkin yhä eroja matala- ja korkeapaineiden vaikutusten voimakkuuksissa.

  Ote 15 vuorokauden ennusteesta
  Ensi viikon alussa lämmin ilma saattaa jäädä ylle tai väistyä matalapaineiden työntämänä sivuun. Tämän hetken ennusteiden mukaan lämpötila on enemmän tai vähemmän laskemassa viikonlopun jälkeen. Kuva: Foreca

  Heikompi korkeapaine Euroopan keskivaiheilla voi päästää matalapaineita läpi ja etelämmäs Eurooppaan, mikä voi ohjata Suomeen tähdänneen viileämmän ilman etäämmältä ohi ja lämmin ilma Suomen yllä saattaisi päästä jatkoajalle.

  Lämpimän ilman virtausta kohti Suomea voisi viikon aikana päästä aikaansaamaan myös ennusteissa vilahdellut, mahdollinen Euroopan itäpuolelle muodostuva matalapaine yhdessä tämän pohjoispuolelle siirtyvän korkeapaineen kanssa. 

  Toistaiseksi ensi viikolla sää vaikuttaisi viilenevän viikonlopun lämpötiloista, mutta mahdollisuudet säätilan kehittymisessä ovat vielä monimuotoiset ja pidemmälle katsottaessa ennusteisiin voi tulla muutoksia.

  Jenna Salminen

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa