Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kanariansaaret peittyivät lumeen – katso hämmentävät kuvat ja selitys ilmiölle
  Uutiset |

  Kanariansaaret peittyivät lumeen – katso hämmentävät kuvat ja selitys ilmiölle

  Kanariansaarille virtaa parhaillaan kylmää ilmaa, kun taas itäisellä Välimerellä on vuodenaikaan nähden lämmintä.
  Kanariansaarille virtaa parhaillaan kylmää ilmaa, kun taas itäisellä Välimerellä on vuodenaikaan nähden lämmintä.

  Lumentulo Kanariansaarten korkeimmilla vuorilla ei ole tavatonta, mutta nyt lumisade yllätti myös alempana sijaitsevissa kylissä ja useita tieosuuksia jouduttiin sulkemaan talvisen sään vuoksi. Maa muuttui hetkittäin valkeaksi ja jäiseksi myös suosituissa turistikohteissa rannikoilla.

  Espanjaa on tänä vuonna koetellut sangen erikoinen sää. Tammikuun alkupuoliskolla Manner-Espanjaa moukaroi pahin lumimyräkkä vuosikymmeniin ja sen yhteydessä mitattiin myös maan uusi kylmyysennätys. Tammikuun loppupuoliskolla puolestaan mitattiin kaikkien aikojen uusi tammikuun lämpöennätys.

  Lue myös nämä:

  Lunta ainakin kolmella saarella, liikenne seis

  Lumisateita havaittiin ainakin kolmella Kanarian saariryhmään kuuluvalla saarella torstain ja perjantain aikana. Lumentulon tiedetään aiheuttaneen ongelmia liikenteelle Gran Canarian, Teneriffan sekä La Palman saarilla.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Lumentulo Kanariansaarten korkeimmilla huipuilla ei ole tavatonta talvikuukausina. Esimerkiksi Teneriffan-saarella sijaitseva 3718 metriä korkea El Teide -vuori peittyy lumeen useamman kerran ajan talviaikana, mutta nyt lunta havaittiin epätavallisen matalalla.

  Myös Gran Canarian ja La Palma -saaren vuoret peittyivät loppuviikolla lumeen ja havaintoja lumentulosta saatiin useassa paikassa yli 1000 metrin korkeudessa. Liikenne jouduttiin paikallismedian mukaan pysäyttämään useissa kylissä, sillä paikallisilla asukkailla ei ole käytössä talvirenkaita – eikä niille yleensä ole käyttöäkään.

  Syypäänä voimakas ja kylmä pohjoisvirtaus

  Kanariansaarten lumisen sään selittää voimakas pohjoisvirtaus, joka on kuljettanut Atlantin pohjoisosasta vuodenaikaan nähden hyvin kylmää ilmaa kohti saariryhmää. Hyinen pohjoistuuli liittyy matalapaineen alueeseen, joka liikkuu viikonlopun aikana Iberian niemimaalta kohti koillista. Sen jälkipuolella purkautuu kylmää ilmaa kohti etelää.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Kylmä pohjoistuuli on pyyhkäissyt verrattain lämpimän merialueen yli ja synnyttänyt kuurottaisia sateita. Nämä kuuropilvet ovat voimistuneet törmätessään Kanariansaarten vuoristoihin ja sateet ovat pysyneet lumena vielä 1000–1500 metrin korkeudessakin.

  Pohjoisvirtaus on sekoittanut sään myös suosituissa turistikohteissa rannikoilla, missä maa niin ikään muuttui valkeaksi – ei lumesta, vaan jäärakeista.

  Talvisen episodin jälkeen sää on lähiaikoina rauhoittumassa Kanariansaarilla ja lämpötilat palaavat lähemmäs pitkän ajan keskiarvoja.

  Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste ulottuu talvilomille asti: Näin helmikuu etenee – polaaripyörre sekoittaa kuviota

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 6.2.2021 klo 12.03

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat