Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Näille alueille jopa 10–30 senttimetriä lunta tällä viikolla – lauha sää valtaa alaa viikon edetessä
  Uutiset |

  Näille alueille jopa 10–30 senttimetriä lunta tällä viikolla – lauha sää valtaa alaa viikon edetessä

  Lokakuun lumia ja lauhaa.
  Osassa maata lunta tulee tällä viikolla paikoin reilusti, toisaalla sää on lauhaa. Kuvat: Fintraffic, Ylläksen maisematie, 25.10.2021 ja Sirpa Jyske, Ruovesi, 10.10.2021

  Alkaneen viikon sää on melko sateista. Lappiin voi paikoin tulla lunta 10–30 senttimetriä. Etelässä lämpötilat kipuavat 10 plusasteen tienoille. Viikon mittaan lauha tuulahdus leviää näillä näkymin kohti pohjoista, jolloin myös Lapin pohjoisosassa saattaa olla suojasäätä.

  Lokakuussa on tullut runsaasti sateita. Myös kuun viimeisellä viikolla sateita riittää.

  – Sadetta tulee nyt joka päivä jossain päin maata ainakin perjantaille asti. Sade tulee lähipäivinä lumena Lapin lisäksi välillä myös Koillismaalla ja mahdollisesti myös paikoin Kainuussa, mutta Lapin ulkopuolella lumikertymät jäävät selvästi pienemmiksi. Lumisateiden alueilla ajokeli on ajoittain huono sekä tielle satavan lumen että lumipyryn vuoksi tuulen välillä voimistuessa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Lapissa lunta voi tulla paikoin reilusti viikon aikana.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan Lapin keski- ja luoteisosassa lunta sataa tiistaista torstaihin kolmen vuorokauden aikana 10–25 senttimetriä, Käsivarressa paikoin jopa kolmisenkymmentä senttimetriä. Muualla lumisateen alueella lumikertymä jää pääasiassa 10 senttimetrin vaiheille tai sen alle.

  Katso videolta ennuste lumi- ja vesisateista!

  Meneekö lumensyvyysennätys rikki?

  Lokakuun lumensyvyysennätys Suomessa on 60 senttimetriä vuodelta 1967 Inarista. Tämä ennätys voi olla lähellä tai jopa rikkoutua tänä vuonna.

  – Kittilän Kenttärovan mittauksissa on ollut maanantaiaamuna lunta 52 senttimetriä. Lumi painuu vähän kasaan ajan mittaan, mutta siitä huolimatta tällä viikolla voi tulla uusi lokakuun lumensyvyysennätys. Epävarmuutta siihen tuovat tuuli ja kinostuminen, sillä on mahdollista, että mittarin kohdalle on kasautunut ympäristöä enemmän lunta tai että tuuli vie lähipäivien lumet vaaran laella muualle, Anna Latvala pohtii.

  Sunnuntaina aamulla Sallassa mitattiin syystalven tähän asti kylmin lämpötila, −21,3 astetta. Kylmät yöt jäävät nyt kuitenkin hetkeksi taakse.

  – Maan etelä- ja keskiosassa pysytellään tällä viikolla enimmäkseen nollan yläpuolella öisinkin. Tiistaina päivällä Etelä-Lapissa asti lämpötila nousee jo paikoin asteen tai pari nollan yläpuolelle ja viikon edetessä on mahdollista, että Lapin pohjoisosassa saakka on suojasäätä. Tähän aikaan Pohjois-Suomessa on tavallisesti lähes kaikkialla yöpakkasta. Yöt ovat kuitenkin tällä viikolla Lapin eteläpuolella ajankohtaan nähden tavallista lämpimämpiä ja mahdollisesti loppuviikon lauhan jakson aikana välillä Lapissakin, Anna Latvala sanoo.

  Näin sääviikko alkaa

  Maanantaina Lapista maan itäosaan ulottuvalla alueella on satanut lunta. Idässä sade on muuttunut päivän aikana vedeksi.

  – Myös pohjoisessa Kainuussa ja Meri-Lapissa lumisade muuttuu monin paikoin vedeksi. Illan kuluessa enimmät lumi- ja vesisateet väistyvät itään. Maan keskiosassa tulee kuitenkin vielä illallakin paikallisia vesisateita, vaikka varsinainen sadealue väistyykin, Anna Latvala kertoo.

  Maan etelä- ja keskiosassa lounaistuuli on maanantaina monin paikoin kohtalaista tai jopa navakkaa. Illalla tuuli heikkenee vähitellen etelässäkin.

  Päivälämpötila on maanantaina maan etelä- ja keskiosassa laajalti 5–10 plusastetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa −2…+3 ja Lapissa −5...0 astetta. Yöllä on parisen astetta viileämpää.

  Pilvipeitteessä esiintyy pientä rakoilua.
  Alkuviikon yleisilme on melko harmaa ja ajoittain sateinen. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 11.10.2021

  Tiistaina enimmäkseen pilvinen sää jatkuu.

  – Seuraava laaja sadealue saapuu lännestä Lappiin ja eteläisessä Lapissa asti osa sateesta tulee vetenä, sen sijaan Keski- ja Pohjois-Lapissa lunta tulee monin paikoin 5–15 senttimetriä. Maan etelä- ja keskiosassa vesisateet ovat päivällä paikallisia ja varsinkin etelässä heikkoja, illalla satelee vähän enemmän.

  Päivälämpötila on tiistaina maan etelä- ja keskiosassa 5–10 astetta ja Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 1–6 astetta. Lapin eteläosassa on 0–2 plusastetta ja Keski- sekä Pohjois-Lapissa 0–5 pakkasastetta. 

  Keskiviikon vastaisena yönä lämpötilat ovat laajalti 0–6 plusastetta, Koillismaalla ja Etelä-Lapissa on muutama pakkasaste ja Pohjois-Lapissa 2–10 pakkasastetta.

  Sateita ketjuna Suomen yli

  Keskiviikkona seuraava sadealue saapuu lännestä.

  – Enimmät sateet painottuvat tällä kertaa etelään ja länteen. Lappiin, Koillismaalle ja mahdollisesti Kainuuseenkin tulee jälleen lunta, mutta uusimman ennusteen mukaan lähinnä Käsivarren Lapissa lunta voi tulla jopa 10 senttimetriä. Tuuli voimistuu eteläisillä merialueilla kovaksi ja maa-alueillakin tuuli voimistuu vähän, Anna Latvala ennustaa.

  Lämpötila on keskiviikkona päivällä maan etelä- ja keskiosassa jälleen 5–10 asteessa. Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla on 0–4 plusastetta ja Lapissa 0–5 pakkasastetta.

  Torstain vastaisena yönä Pohjois-Lapin selkeillä alueilla lämpötila voi laskea 10 pakkasasteeseen tai kylmemmäksi, muualla yölämpötilat ovat alkuviikon öiden kaltaisia.

  Syksyllä lumi sataa ja sulaa pois yleensä useamman kerran ennen pysyvää lumipeitettä.
  Lumisateita on tullut lokakuussa jo paikoin maan keski- ja eteläosassakin. Kuva: Maija Savolainen, Saramo, Nurmes, 21.10.2021

  Torstaina uusia sateita saapuu jälleen lännestä.

  – Lapin keski- ja pohjoisosassa 5–10 senttimetrin lumikertymät ovat jälleen mahdollisia. Sadealueen muoto ja ajoitus voivat kuitenkin vielä muuttua. Eteläinen tuuli voimistuu torstaina.

  Suojasää leviää kohti pohjoista Lappia?

  Tämän hetken ennusteen mukaan torstaina sateen jäljessä Lappiin virtaa lämpimämpää ilmaa.

  – Lämpötilat nousevat torstaina mahdollisesti suojasään puolelle Keski-Lapissa tai jopa Pohjois-Lapissa asti. Ennuste tarkentuu myöhemmin, mutta jos tämä toteutuu, lumisade muuttuu Lapissa laajalti vedeksi ja maahan jo satanut lumi painuu kasaan, Anna Latvala toteaa.

  Tämän hetken ennusteen mukaan sateet väistyvät perjantaina Suomen itäpuolelle. Perjantaina päivällä voi olla monin paikoin poutaa. Lämpötila saattaa kohota etelässä ja lounaassa vähän yli 10 asteeseen. 

  – Toteutuessaan tämä tarkoittaisi etelässä muutamia asteita keskimääräistä lämpimämpää säätä tähän aikaan vuodesta. Tavallisesti Pohjois-Lapissa on jo lokakuun viimeisinä päivinä lämpötila ylimmillään nollassa tai pari astetta pakkasella, joten mahdollinen suojasää toisi sinnekin vähän keskimääräistä lämpimämpää säätä, Anna Latvala sanoo.

  Sademäärät ovat olleet lokakuun aikana varsinkin lännessä ja monin paikoin pohjoisessa suuria. Eniten on satanut Torniossa, jossa sadetta on tullut alustavien tietojen mukaan vedeksi muutettuna jo noin 180 millimetriä.

  – Alueen keskimääräinen sademäärä on lokakuussa 60 millimetrin tienoilla, joten sadetta on tullut suunnilleen kolminkertainen määrä keskimääräiseen verrattuna, Anna Latvala kertoo.

  Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Suomi jakautuu kahtia

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 25.10.2021 klo 15.55

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat