Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Suomi jakautuu kahtia – “Uudet myrskytkin ovat tässä säätyypissä mahdollisia”
  Uutiset |

  Tuore kuukausiennuste: Suomi jakautuu kahtia – “Uudet myrskytkin ovat tässä säätyypissä mahdollisia”

  Sateista säätä Virroilla lokakuussa 2021.
  Lokakuun loppu ja marraskuun alku ovat ennusteen mukaan keskimääräistä sateisempia. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 22.10.2021

  Kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa lähiviikkoina sateisena. Lapissa sää on laajalti jo melko talvista, maan keski- ja eteläosassa vielä pääilmeeltään syksyistä, vaikka ajoittaisia pakkasia voi olla ja lumi- tai räntäsateita voi tulla etelämpänäkin.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden kuukausiennusteen mukaan matalapaineiden reitti kulkee Suomen ja Pohjois-Euroopan yli ainakin ensi viikon ja sitä seuraavan viikon ajan.

  – Sää on kuukausiennusteen perusteella meillä keskimääräistä sateisempaa. Tuleva säätyyppi suosii ajoittain myös tuulista säätä. Uudet myrskytkin ovat tässä säätyypissä mahdollisia, vaikka lähiajan ennusteissa ei ainakaan vielä ole uusia myrskyjä näkyvissä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Voimakas matalapaine toi perjantaina 22. lokakuuta Suomeen myrskytuulia ja runsaita sateita.

  Lappiin ajoittain jo kunnon pakkasia – vaihtelevaa säätä tulossa

  Sää kylmenee tulevana viikonloppuna. Lapissa voidaan mittailla öisin ja aamuisin syystalven tähän asti kylmimpiä, jopa 15–20 asteen pakkasia. Pakkaslukemia on öisin etelässä asti.

  Ensi viikolla eli 25. lokakuuta alkavalla viikolla Suomi jakaantuu kahteen osaan. Maan etelä- ja keskiosassa viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Lapissa hieman keskimääräistä kylmempi.

  – Maan eteläpuoliskolle levittäytyy lännestä vuodenaikaan nähden lauhan ilman aalto, mutta maan pohjoispuoliskolla viikko on voittopuolisesti vuodenaikaan nähden kylmä. Päivittäissääennusteissa on nähtävissä viikon sisäinen vaihtelu. Meillä vuorottelevat lounaasta lähestyvät lämpimämmän ilmamassan kielekkeet ja pohjoinen, kylmempi ilma. Lämpimämmän ilmamassan kielekkeet ulottuvat paremmin maan etelä- kuin pohjoispuoliskolle, mikä näkyy kuukausiennusteessa, Joanna Rinne sanoo.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Maan etelä- ja keskiosassa päivälämpötilat ovat 25. lokakuuta alkavalla viikolla pääosin 5–10 asteessa, etelässä ajoittain jopa 11–12 asteessa. Lapissa päivälämpötilat ovat enimmäkseen pakkasella, Etelä-Lapissa kuitenkin välillä nollan yläpuolellakin.

  Kuukausiennusteen mukaan ensi viikko on lähes koko maassa keskimääräistä lokakuun loppua sateisempi.

  – Yleisilmeeltään viikko on pilvinen ja sateinen, vaikka lyhyitä aurinkoisiakin jaksoja saattaa ajoittain tulla. Keski- ja Pohjois-Lapissa sateet tulevat lumena, Etelä-Lapissa ajoittain myös vetenä ja muualla maassa käytännössä pelkästään vetenä, Joanna Rinne ennustaa.

  Lokakuun 25. päivä alkavalla viikolla koululaisten syyslomia vietetään muun muassa Lahdessa, Porissa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Kotkassa ja Oulussa.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Kuukausiennusteen mukaan muualla Euroopassa on 25. lokakuuta alkavalla viikolla vuodenaikaan nähden lämmintä laajalla alueella Länsi- ja Pohjois-Euroopassa, kun taas Välimeren seudulla on vuodenaikaan nähden viileä viikko.

  Pohjois-Euroopassa viikko on keskimääräistä sateisempi, mutta suuressa osassa Eurooppaa on vuodenaikaan nähden keskimääräistä vähäsateisempaa.

  Tältä näyttää marraskuun alku

  Marraskuun 1. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste näyttää, että Suomessa maan etelä- ja keskiosassa viikon keskilämpötila olisi keskimääräisissä marraskuun alun lukemissa. Pohjoisessa viikko olisi laajalti hieman tavanomaista kylmempi.

  – Pohjoinen, kylmä ilmamassa näyttää kuukausiennusteen mukaan valtaavan hieman enemmän alaa Suomen yllä kuin vuodenaikaan nähden lauha sää. Lauhat ilmamassat jäävät Suomen eteläpuolelle, Joanna Rinne toteaa.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa loka–marraskuun vaihteessa maan eteläosassa 4–8 astetta ja maan keskiosassa enimmäkseen 2–6 astetta. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja eteläisessä Lapissa on laajalti 0–4 astetta, Keski- ja Pohjois-Lapissa −2...0 astetta.

  Marraskuun ensimmäinen viikko näyttää Suomessa keskimääräistä sateisemmalta.

  – Todennäköisesti vaihteleva sää jatkuu, mutta pohjoinen kylmyys saattaa päästä ajoittain myös etelään ja tasapainottaa viikon keskiarvossa lauhempien päivien vaikutusta.

  Kuukausiennusteen mukaan 1. marraskuuta alkava viikko on lähes koko Euroopassa vuodenaikaan nähden lämmin. Keskimääräistä kylmemmän sään aalto ulottuu vain Euroopan pohjoisimpaan osaan. Sää jatkuu sateisena Länsi- ja Pohjois-Euroopassa, kaakossa puolestaan on vuodenaikaan nähden kuiva viikko.

  Marraskuun 8. ja 15. päivä alkavilla viikoilla kuukausiennusteessa ei juurikaan näy poikkeamia keskimääräisestä lämpötilojen tai sateiden osalta Suomessa.

  – Tämä viittaa siihen, että kuukausiennusteen muodostavat 50 osaennustetta ovat erimielisiä siitä, mihin suuntaan sää kehittyy. Muun Euroopan osalta näyttää, että 8. marraskuuta alkava viikko on laajalti vuodenaikaan nähden lämmin, Joanna Rinne sanoo.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 22.10.2021 klo 18.29

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat