Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Myrskymatalapaine Suomeen: Lumipyryä ja tulvavaara – loppuviikolla lumi- ja räntäsateet mahdollisia etelässäkin, pakkaset kiristyvät
  Uutiset |

  Myrskymatalapaine Suomeen: Lumipyryä ja tulvavaara – loppuviikolla lumi- ja räntäsateet mahdollisia etelässäkin, pakkaset kiristyvät

  Tuulta ja vesisateita sekä lumisadetta lokakuussa 2021.
  Perjantaina tulossa on tuulta ja sateita eri olomuodoissa. Kuvat: Pirjo Räisänen, Nokia, 7.10.2021 ja Pekka Hatunen, Vaala, 20.10.2021

  Säässä tapahtuu loppuviikolla – tulossa on niin myrskytuulia, lumisateita kuin runsaita vesisateitakin. Tulvista varoitellaan etelässä ja lännessä. Viikonlopuksi sää viilenee. Sateet vähenevät, mutta räntä- ja lumisateetkin ovat mahdollisia etelässä saakka. Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla lunta oli torstaiaamupäivällä jo 51 senttimetriä.

  Loppuviikon säässä riittää vaihtelua. Torstaina on nähty paikoin aurinkoa, osassa maata on tullut hajanaisia sateita. Lapissa sateet ovat lunta. Päivälämpötilat ovat olleet Lapissa enimmäkseen pakkasella, muualla maassa plussalla, etelässä paikoin yli 12 asteessa.

  Tuuli on voimistumassa jo torstain mittaan.

  – Myrskymatalapaine on tulossa Suomeen torstai-illaksi ja perjantaiksi. Edessä on paikoin rankkaakin vesisadetta etelään, pohjoisempana tulossa on lumisadetta. Ajokeli on haastava lumisateiden, runsaiden vesisateiden ja tuulen takia, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Etelässä ja maan keskivaiheilla sademäärät ovat lauantaipäivään mennessä laajalti 15–30 millimetriä, paikoin jopa noin 40 millimetriä. Suurimpia kertymiä odotetaan etelään ja länteen. Pohjoisessa sateet ovat lumisia ja myös etenkin maan keskivaiheilla osa sateesta tulee lumena. Lännessä lunta voi kertyä paikallisesti noin viisi senttimetriä.

  – Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun seudulla ja näillä näkymin myös Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon sekä Keski-Pohjanmaan puolella lunta voi sataa viikonlopun edellä parista senttimetristä paikallisesti jopa noin 10 senttimetriin, mutta maahan siitä jäänee monin paikoin näitä lukemia pienempi kerros, Jenna Salminen sanoo.

  Tulvakeskus varoittaa, että runsaat sateet kasvattavat etelä- ja länsirannikon sekä Lounais-Suomen pienempien jokien virtaamia nopeasti, jolloin vesi voi tulvia alavimmille pelloille.

  Myös merivesi nousee myrskyn aikana.

  Näin lumi- ja vesisateet etenevät

  Sateita saapuu Suomeen lounaasta jo torstai-iltapäivän ja illan aikana. Sadealue levittäytyy perjantain vastaisen yön ja perjantain aikana maan etelä- ja keskiosaan sekä Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen.

  Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen yltävät sateet ovat siis lumisia, maan eteläosassa tulee laajalti runsaita vesisateita. Maan keskiosassa sateita tulee vetenä, räntä ja lumena.

  Perjantaina päivällä lämpötilat ovat etelässä viiden plusasteen molemmin puolin, maan keskivaiheilla on pari astetta plussaa, Lapissa ollaan pakkasella.

  Katso videolta ennuste lumi- ja vesisateista sekä tuulista ja viikonlopusta!

  Perjantai-illaksi virtaus kääntyy koko maassa puhaltamaan pohjoisesta. Kylmää ilmaa virtaa kohti etelää.

  – Samalla maan keskivaiheilla sateen luminen olomuoto yleistyy. Yöllä kylmää kiirii yhä etelämmäs ja myös etelässä paikoittaisen räntä- sekä lumisateen mahdollisuus hieman kasvaa, Jenna Salminen sanoo.

  Myrskyistä tuulta

  Suomenlahdella vielä torstain ja perjantaipäivän ajan lännestä käyvä tuuli yltyy. Lännessä ja pohjoisessa tuuli käy idän ja pohjoisen väliltä.

  – Jo torstai-iltana ja perjantain vastaisena yönä Suomenlahdella ja lounaisilla merialueilla voi olla myrskypuuskia. Perjantaina keskituuli on voimistumassa myrskyksi Suomenlahdella, missä voi olla hyvinkin voimakkaita myrskypuuskia. Myös läntisillä merialueilla myrskypuuskat ovat mahdollisia. Tämän hetken ennusteen mukaan sisämaassa etelässä ja pohjoisessa voi esiintyä kovia puuskia, maan keskivaiheilla tuuli on heikompaa, Jenna Salminen kertoo.

  Tuulinen sää nostaa aallokkoa.
  Tuulinen sää nostaa aallokkoa. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 17.10.2021

  Suomeen saapuvalla myrskyllä on juuria viikon puolivälin tienoilla Ison-Britannian ja Ranskan säähän vaikuttaneeseen Aurore-myrskyksi nimettyyn matalapaineeseen, joka on liikkunut Itämerelle. Matalapaine syvenee ja sulautuu Norjan rannikolta saapuvaan toiseen matalapaineeseen. Nämä yhdessä muodostavat Suomeen saapuvan myrskymatalapaineen.

  Lauantaiksi tuuli heikkenee, kun matalapaine väistyy itään.

  Lauantain vastaisena yönä pakkasta on näillä näkymin pohjoisessa ja lännen poutaisemmilla alueilla. Pohjoisessa pakkasta voi olla enimmillään noin 15 astetta.

  Viikonloppuna sää kylmenee: Jopa 15–20 astetta pakkasta – joitain lumisateita myös etelään?

  Viikonloppuna Suomeen on voimistumassa korkeapaineen selänne. Pohjoisesta virtaa kylmempää ilmaa. Väistyvän matalapaineen sateita tulee vielä jonkin verran, mutta sää on kuitenkin laajalti poutaista. Myös aurinko vilahtelee taivaalla.

  – Lauantaipäiväksi enimmät sateet ehtivät jo väistyä, mutta etenkin etelässä voi yhä tulla kevyitä hajanaisia sateita. Viilenneessä säässä nämä sateet saattavat tulla veden lisäksi osin räntänä ja lumena etenkin pidemmällä sisämaassa. Pakastuva ja selkenevä sää voi aiheuttaa viikonloppuna myös liukkautta, Jenna Salminen toteaa.

  Kuuraa esiintyi aamulla.
  Sää kylmenee viikonloppuna. Kuva: Reetta Roivas, 19.10.2021

  Lauantaina päivällä pakkasta on maan pohjoisosassa, ehkä paikoin maan keskiosassakin. Etelässä on 0–5 plusastetta.

  Sunnuntaina edessä on laajalti pakkasaamu koko maassa.

  – Kylmimmät lukemat ovat pohjoisessa, missä on laajempi mahdollisuus yli 15 asteen pakkasiin selkeillä ja heikkotuulisilla alueilla. Paikallisesti pakkaslukemat saattavat olla jopa 20 asteen tienoilla. Maan keskiosassa pakkasta voi olla lähemmäs 10 astetta, etelän sisämaassa viiden asteen puolin ja toisin ja etelärannikolla ollaan pikkupakkasella tai nollan tienoilla.

  Syystalven kylmin lämpötila tähän mennessä on Enontekiön lentoasemalla 19. lokakuuta mitattu −16,0 astetta.

  Sunnuntaina on alkuun laajalti poutaa, mutta mahdollisesti jo sunnuntain päätteeksi Suomeen on saapumassa uusia sateita.

  – Vaikuttaisi siltä, että ensi viikkokin on matalapaineiden sävyttämä. Sateiden olomuoto vaihtelee, lumisateet painottuvat Lappiin. Välillä on poutaa ja selkeämpää ja tulee kylmiä sykäyksiä pohjoisesta. Pakkasta on ajoittain etelämpänäkin, Jenna Salminen ennustaa.

  Lue seuraavaksi: Tyly kuukausiennuste lähiviikoille – katso syyslomakauden sää

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 21.10.2021 klo 17.30

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat