Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tyly kuukausiennuste lähiviikoille – katso syyslomakauden sää
  Uutiset |

  Tyly kuukausiennuste lähiviikoille – katso syyslomakauden sää

  Harmaata ja sateista lokakuun säätä.
  Lokakuun loppupuoliskolla on tulossa lisää vettä ja lunta. Kuvat: Pekka Hatunen, Vaala, 16.10.2021 ja Ari Branthin, Ylöjärvi, 21.10.2020

  Uusi kuukausiennuste ennakoi, että sateinen ja matalapainevoittoinen sää jatkuu Suomessa lähiviikkoina. Lapissa on tullut jo paikoin runsaitakin lumisateita. Tämä viikko on laajalti ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi, ensi viikolla suuressa osassa maata olisi ennusteen mukaan ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpää.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuore kuukausiennuste näyttää Suomeen sadevoittoisia lähiviikkoja.

  – Jo viime viikolla saatiin sateista matalapainesäätä ja sama jatkuu ainakin lokakuun loppuun, ehkä marraskuun ensimmäiselläkin viikolla. Sademäärä on vuodenaikaan nähden suuri ja etenkin Lapissa enimmät sateet tulevat jo lumena, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Lapissa onkin jo paikoin koettu talvisia päiviä.

  – Tämä voi olla jo Lapissa monin paikoin termisen talven alku, varsinkin Lapin keski- ja pohjoisosassa, mutta lopullisesti se nähdään vasta jälkikäteen. Vuorokauden keskilämpötila siis näyttää siellä jäävän pitkäksi aikaa pakkaselle. Vaikka myöhemmin voi tulla lämpimiä päiviä, yksittäiset päivät eivät riitä palauttamaan tilannetta termisen syksyn puolelle, Anna Latvala sanoo.

  Lue myös: Takana on syystalven hyytävin yö tähän mennessä – jo 16 pakkasastetta

  Säätilastojen mukaan terminen talvi alkaa laajalti Lapin pohjoisosassa keskimäärin lokakuun puolivälin tienoilla, lokakuun loppupuoliskon aikana puolestaan jo Meri-Lapista Kainuuseen ulottuvan linjan pohjoispuolella.

  Termisen talven katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin nollan asteen alapuolelle.

  Tällä viikolla runsaita sateita – lunta ja vettä, jopa 10–20 astetta pakkasta

  Tällä viikolla vietetään koululaisten syyslomia muun muassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Jyväskylässä, Seinäjoella, Joensuussa, Kuopiossa ja Rovaniemellä.

  Kuukausiennusteen mukaan viikko on tavanomaista viileämpi laajalti maan keski- ja pohjoisosassa. Pohjoisessa poikkeama keskimääräistä kylmempään on 1–5 astetta, suurin poikkeama on luoteisessa Lapissa.

  – Eteläisessä Suomessa viikon keskilämpötila on sen sijaan lähellä ajankohdan tavanomaista viikkolämpötilaa, mikä ei johdu tasaisesta vaan pikemminkin vaihtelevasta säästä. Lämpötilat vaihtelevat yöpakkasesta jopa 10 plusasteen yölämpötilaan, Anna Latvala kertoo.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Kuukausiennusteen perusteella viikon sademäärät ovat selvästi ajankohdan keskimääräisiä sademääriä suurempia.

  – Suomen säähän vaikuttaa laaja matalapaineen alue tiistai-illasta lauantaihin asti. Samalla tuuli voimistuu ajoittain eri puolilla maata. Lapin sateet tulevat tällä viikolla suurimmaksi osaksi lumena. Maan keskiosassa sade alkaa tiistai-iltana ja keskiviikkona laajalti lumena tai räntänä, mutta muuttuu pian vedeksi. Viikon loppupuolella lumisateen todennäköisyys kasvaa jälleen maan keskiosassa asti. Etelässäkin voi paikallisesti tulla hieman räntäsadetta, Anna Latvala sanoo.

  Lue myös: Näin viikon puolivälin myräkkä etenee!

  Päivälämpötilat ovat tällä viikolla Lapissa enimmäkseen 0–10 pakkasastetta, maan etelä- ja keskiosassa 0–10 plusastetta.

  – Välillä lämpötila saattaa käväistä etelässä asteen tai pari korkeammallakin matalapaineen yhteydessä tulevassa lämpimässä ilmamassassa. Viikon lopussa matalapaineen jäljessä voi tulla hetkeksi korkeapaineen selänne, jolloin Lapissa varsinkin selkeillä ja heikkotuulisilla alueilla lämpötila saattaa laskea 10–20 pakkasasteeseen. Tämä on kuitenkin vielä epävarmaa, Anna Latvala toteaa.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa tähän aikaan maan eteläosassa 6–10 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 4–8 astetta ja pohjoisessa laajalti 2–6 astetta, osassa pohjoista ja keskistä Lappia 0–2 astetta.

  Euroopan eteläosassa on tällä viikolla kuivempaa korkeapainesäätä, mutta Välimeren ympäristössä on laajalti keskimääräistä viileämpää. Osassa Espanjaa ja Portugalia on kuitenkin hieman tavanomaista lämpimämpää, samoin Euroopan keskivaiheilla.

  Lokakuun viimeinen viikko: Matalapainesää jatkuu – kylmin sää väistyy

  Lokakuun viimeisellä viikolla eli 25. lokakuuta alkavalla viikolla matalapainesää ei anna Suomen ympäristössä periksi, mutta kylmin sää näyttää väistyvän.

  Kuukausiennusteen mukaan viikon sademäärät ovat edelleen tavanomaista suurempia. Viikon keskilämpötila puolestaan on 1–2 astetta keskimääräistä korkeampi lukuun ottamatta Lappia, jossa ollaan enimmäkseen keskiarvon tuntumassa.

  – Suuri osa tästä lämpötilapoikkeamasta johtuu yölämpötiloista, sillä pilvinen ja tuulinen sää estää lämpötilaa laskemasta yhtä alas kuin tyyninä, selkeinä öinä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että jokainen yö olisi vuodenaikaan nähden lämmin ensi viikollakaan, viikkoon mahtuu monenlaista säätä. Ainakin osa viikon sateesta tulee Lapissa lumena, Anna Latvala sanoo.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Koululaisten syyslomia vietetään 25. lokakuuta alkavalla viikolla muun muassa Lahdessa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Porissa ja Oulussa.

  Muualla Euroopassa keskimääräistä lämpimämmän sään alue kulkee lokakuun viimeisellä viikolla Euroopan halki Espanjasta Venäjän luoteisosaan. Balkanilla ja Italiassa on vähän tavallista kylmempää. Euroopan pohjoispuoliskolla on keskimääräistä sateisempaa.

  Miltä näyttää marraskuun alku?

  Marraskuun 1. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste ei näytä merkkejä keskimääräistä lämpimämpään tai kylmempään suuntaan Suomessa. Viikko on ennusteen mukaan yhä hieman tavanomaista sateisempi laajalti maan keski- ja pohjoisosassa.

  Keski- ja Pohjois-Euroopassa vaikuttaa kuukausiennusteen mukaan edelleen matalapaineen alue. Sää on sekä läntisessä että pohjoisessa Euroopassa tavallista sateisempaa.

  Euroopan keski- ja eteläosassa on hieman keskimääräistä lämpimämpi viikko, mutta pohjoisessa ollaan lähellä tavanomaista.

  – Suomi jää lämpimän alueen ja Pohjois-Atlantilla olevan vähän kylmemmän alueen väliin. Lähempänä sitten tarkentuu, onko jompikumpi vallitseva, sillä ennuste on jo tässä vaiheessa epävarmempi. Todennäköisesti viikon aikana kuitenkin sää vaihtelee päivien välillä, Anna Latvala toteaa.

  Lokakuu on ollut osassa maata erittäin sateinen

  Vettä ja lunta on tullut lokakuussa paikoin runsaasti. Lokakuun 19. päivä aamupäivään mennessä kuukauden suurin sadekertymä on mitattu Torniossa, noin 150 mm. Ylitorniolla vettä on tullut noin 130 mm ja Pellossa lähes 120 mm.

  – Sateisinta lokakuussa on ollut Lapissa, jossa tilastollisesti lokakuun sademäärä on enimmäkseen 30–60 mm, Meri-Lapissa vähän enemmän. Paikoin on siis satanut jo yli kaksinkertainen määrä keskimääräiseen lokakuuhun verrattuna. Tuolle sateisimmalle alueelle tulee vielä loppukuunkin aikana lisää sateita, sekä ihan vesisateena että varsinkin lumena, Anna Latvala kertoo.

  Etelässä sateet tulevat vielä alkuviikolla pääosin vetenä, mutta viikon puolivälin jälkeen voivat muuttua lumisemmiksi.
  Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 15.10.2021

  Osassa maan etelä- ja keskiosaa lokakuun sademäärä on kuitenkin vielä alle 30 mm, varsinkin kaakossa.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Stratosfääri lämpenee nyt Siperian yllä voimakkaasti ja vuodenaikaan nähden erikoisen aikaisin: "Arvaamaton tilanne"

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 19.10.2021 klo 15.33

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat