Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Euroopassa tuhoa kylvänyt myrsky iski nyt Suomeen: Voimakkain puuska merellä…
Uutiset |

Euroopassa tuhoa kylvänyt myrsky iski nyt Suomeen: Voimakkain puuska merellä jo 33 m/s – näin tilanne etenee

Sadetta ja tuulista säätä Näsijärvellä Tampereella.
Myrsky jyllää Suomessa perjantaina. Kuva: Ari Branthin, Tampere, 22.10.2021

Myrsky on iskenyt Suomeen ja jatkuu perjantain mittaan. Voimakas matalapaine tuo mukanaan paikoin rankkoja vesisateita sekä lumisateita ja nostaa meriveden pintaa. Myrskypuuskia on ollut maa-alueillakin etelän sisämaassa.

Suomen, Ruotsin ja Norjan yllä on laaja matalapaineen keskus, jonka syvä osakeskus liikkuu perjantaina Suomen etelä- ja keskiosan yli kohti itää.

– Matalapaineen keskus aiheuttaa Suomenlahdelle länsimyrskyä ja lähes koko Suomeen voimakkaita tuulia. Tuuli on voimakkaimmillaan perjantaina aamusta iltapäivään asti ja heikkenee illalla, sanoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Perjantaina kello 11.45 mennessä voimakkain keskituuli merellä on mitattu Porvoon Kalbådagrundin havaintoasemalla, 24,7 m/s. Kovin puuska merellä on ollut Kotkan Haapasaaren havaintopaikalla, 33,3 m/s.

Myrskypuuskia eli vähintään 21 m/s puuskia on mitattu paikoin etelässä mantereellakin, esimerkiksi Salon Kiikalan lentokentällä 22 m/s, Espoon Tapiolassa 21,8 m/s ja Helsingin Kumpulassa 21,7 m/s.

Kello 11.15 aikaan sähköttä oli Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan reilut 5000 kotitaloutta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Tuuli pysyy myrskyisänä Suomenlahdella perjantaina alkuiltaan asti ja alkaa sitten heiketä. Runsaat vesisateet ja lumipyry huonontavat ajokeliä.

– Myrskymatalapaine siirtyy Suomen itäpuolelle lauantain vastaisen yön aikana. Pahimmat tuulet heikkenevät perjantai-illan ja yön mittaan, vaikka tuuli pysyy voimakkaana. Maan etelä- ja keskiosassa sekä ajoittain Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa tulee laajalti sateita sekä perjantaina että lauantaina. Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja paikoin myös maan keskiosan sateet tulevat osin lumena. Lauantain vastaista yötä kohden lumisateen todennäköisyys lisääntyy, Joanna Rinne sanoo.

Lapissa on perjantaina poutaista tai sää poutaantuu päivän edetessä. Myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sää poutaantuu perjantaipäivän mittaan.

Seuraa myrskyn etenemistä Forecan tuuliennusteesta!

Suomen myrskyn juuret ovat Euroopassa riehuneessa voimakkaassa myrskyssä, joka on aiheuttanut viime päivinä tuhoja muun muassa Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Belgiassa, Alankomaissa, Saksassa ja Puolassa. Itämerelle edennyt matalapaine yhdistyi lisäksi toiseen matalapaineeseen ennen Suomeen saapumistaan.

Vettä kymmeniä millimetrejä – lumisateet leviävät etelämmäs

Perjantaina kello 9.30 mennessä meneillään olevan matalapaineen yhteydessä eilisestä iltapäivästä alkaen eniten on satanut Rauman Pyynpään havaintoasemalla, noin 33 millimetriä. Tampereen Härmälän havaintoasemalla vettä on tullut lähes 29 millimetriä ja Porin Rautatieasemalla yli 26 millimetriä.

Seuraa myrskyn sateita Forecan sadetutkasta!

Koko viikko on ollut erittäin sateinen. Toistaiseksi suurin koko viikon yhteenlaskettu sademäärä on ollut Virolahden Koivuniemen havaintoasemalla, 54,5 millimetriä. Tyypillinen koko lokakuun sademäärä tällä asemalla on 82 millimetriä. Raumalla Pyynpään havaintopaikalla vettä on tullut tällä viikolla yhteensä yli 45 millimetriä ja Alajärven Möksyn havaintopaikalla yli 42 millimetriä.

– Kuluneen viikon aikana on satanut paikoin reilusti yli puolet keskimääräisestä koko lokakuun sademäärästä. Lokakuun keskiarvo on tyypillisesti 60–70 millimetrin luokkaa, Joanna Rinne kertoo.

Myrskymatalapaine toi runsaita sateita Ylöjärvelle lokakuussa 2021.
Myrskymatalapaine on tuonut runsaita sateita. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 22.10.2021

Tulvakeskuksen mukaan runsaat sateet ovat kasvattaneet etelä- ja länsirannikon sekä Lounais-Suomen pienempien jokien virtaamia nopeasti. Virtaamat ovat jo laajasti vähintään pienen kevättulvan suuruisia. Jokien pintojen nousu jatkuu monin paikoin. Vesi voi tulvia alavimmille pelloille loppuviikon aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Myös merivesi on noussut paikoin voimakkaasti myrskyn yhteydessä. Rannikkotulvat ovat mahdollisia.

Päivälämpötila on perjantain myrskypäivänä maan etelä- ja keskiosassa 0–7 astetta, Pohjois-Pohjanmaan korkeudella nollan vaiheilla ja Lapissa on pakkasta 0–7 astetta.

Viikonloppuna sää kylmenee.

Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Suomi jakautuu kahtia – “Uudet myrskytkin ovat tässä säätyypissä mahdollisia”

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 22.10.2021 klo 17.16

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat