Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Harvinainen kesämyrsky voi iskeä Suomeen viikonloppuna
Uutiset |

Harvinainen kesämyrsky voi iskeä Suomeen viikonloppuna

Etelä-Suomeen voi rantautua perjantaina harvinainen kesämyrsky.
Etelä-Suomeen voi rantautua perjantaina harvinainen kesämyrsky. Ennusteeseen liittyy kuitenkin vielä paljon epävarmuutta. Kuva: Pixabay

Etelä-Suomi on saanut keskiviikkona kauan odotettuja sateita. Myös tuleva viikonloppu näyttää hyvin epävakaiselta. Ennustemalleissa näkyy nyt viitteitä siitä, että perjantaina eteläiseen Suomeen voisi iskeä harvinainen heinäkuinen myrsky.

Keskiviikkona puoleenpäivään mennessä saderintama on pyyhkäissyt eteläisen Suomen yli kohti keskistä Suomea ja kastellut rutikuivaa maastoa. Vettä on kertynyt eniten seuraavilla havaintoasemilla (klo 12:20 mennessä):

  • Hanko Russarö: 27,5 mm
  • Salo Kiikala lentokenttä: 23,3 mm
  • Helsinki Kumpula: 22,9 mm
  • Kaarina Yltöinen: 20,4 mm

Lähipäivinä ilmassa on hellejakson päätteeksi vielä runsaasti lämpöä, joka yhdistyy etelästä saapuvaan kosteuteen. Tämä yhdistelmä laukaisee monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla rankkoja sade- ja ukkoskuuroja.

Perjantaissa puolestaan on myrskypotentiaalia.

Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste avaa taivaan hanat – katso, palaavatko helteet enää elokuussa

Perjantai-iltapäivästä alkaen Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa voi sataa rankasti. Merialueilla voi myrskytä ja sisämaassakin myrskypuuskat ovat mahdollisia. Ennuste on kuitenkin vielä epävarma.
Perjantai-iltapäivästä alkaen Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa voi sataa rankasti. Merialueilla voi myrskytä ja sisämaassakin myrskypuuskat ovat mahdollisia. Ennuste on kuitenkin vielä epävarma.

Torstaina rankkoja kuurosateita

Paikallisia ja rankkoja kuurosateita tulee maan etelä- ja keskiosassa jo torstaiaamusta alkaen. Iltapäivällä niiden painopiste siirtyy kuitenkin sisämaahan ja rannikoilla sää muuttuu ohimenevästi poutaisemmaksi ja aurinkoisemmaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Erityisesti maan keskivaiheilla kuurosateet voivat olla hyvin runsaita ja vettä voi kertyä tunnin aikana paikoin yli 20 millimetriä. Taajama- ja kaupunkitulvien riski on olemassa ja paikoin rankkasateet heikentävät näkyvyyttä myös tien päällä.

Kuurosateiden ja lämpimän ilmamassan vyöhyke yltää torstaina Etelä-Lappiin saakka. Aurinkoisilla paikkakunnilla helleraja eli 25 astetta voi vielä ylittyä, mutta kaiken kaikkiaan lämpötilat ovat jo laskusuunnassa viikonloppua kohden mentäessä ja helteen todennäköisyys hiipuu.

Lue myös: Paikoin, monin paikoin ja yleisesti: Mitä sääennusteista tutut termit tarkoittavat?

Rankkoja saderyöppyjä on luvassa varsinkin heinäkuun alkupuolella.
Rankkoja saderyöppyjä on tiedossa loppuviikolla. Kuva: Markus Mäntykannas, Raasepori, arkistokuva

Perjantaina voi myrskytä – "esiintyy kerran kymmenessä vuodessa"

Viikon mielenkiintoisin ja hurjin säätapahtuma on tämänhetkisissä ennusteissa perjantaina. Korostetaan kuitenkin heti alkuun, että ennusteeseen liittyy paljon epävarmuutta ja tilanteeseen voi tulla vielä muutoksia.

Mutta niille kaikille, ketkä olivat suunnitelleet veneilyä sisävesillä Etelä-Suomessa tai merialueilla Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä: seuratkaa perjantain tuuliennusteita tarkkaan, sillä tilanne voi kehkeytyä vaaraa aiheuttavaksi.

Ruotsin yltä on perjantaiaamuna irtaantumassa Ahvenanmaalle ja pohjoiselle Itämerelle matalapaineen osakeskus, joka syvenee tämänhetkisessä malliajossa nopeasti. Matalapaineeseen liittyy myös erittäin runsasta sadetta.

Erityisesti pohjoisella Itämerellä ja Suomenlahdella on myrskypotentiaalia perjantai-iltapäivästä lauantaiyöhön saakka. Tuulenpuuskat ovat tällä hetkellä ennusteissa jopa yli 30 m/s eli lähellä hirmumyrskyrajaa. Jos matalapaine tosiaan syvenee näin nopeasti, tuulituhoja voisi tulla erityisesti Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Sisämaassakin maan eteläosassa puuskat yltyvät ennusteissa myrskylukemiin.

Heinäkuiset myrskyt ovat Suomessa harvinaisia, sillä tilastojen mukaan niitä esiintyy vain kerran kymmenessä vuodessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kovaa tuulta ja aallokkoa.
Perjantaissa on myrskypotentiaalia, joten tuuliennusteita kannattaa seurata tarkkaan. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, Kokkola, arkistokuva

Markus Mäntykannas

Päivitetty 28.7.2021 klo 12.43

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat