Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste avaa taivaan hanat – katso, palaavatko helteet enää…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste avaa taivaan hanat – katso, palaavatko helteet enää elokuussa

Helsingin kadut tulvivat elokuussa 2019 rankkasateen aikana.
Näin Helsingin kadut tulvivat rankkasateen aikana elokuussa 2019. Kuukausiennusteen mukaan lähiviikot ovat kosteita, joten paikallisia rankkasateita ja taajamatulvia voi esiintyä eri puolilla Suomea. Kuva: Ulf Grönmark, Helsinki, 23.8.2019.

Euroopan keskuksen ECMWF:n tiistaina tulleen kuukausiennusteen mukaan elämme kesän viimeisiä kuumia ja kuivia hetkiä. Säätyyppi muuttuu päälaelleen keskiviikon jälkeen ja tulevat viikot ovat Suomessa tavanomaista kosteampia. Helteet ja kuivuus päättyvät kuin seinään.

Kuivuus ja kuumuus ovat piinanneet Suomea kuluvana kesänä. Kesä–heinäkuusta voi muodostua mittaushistoriamme lämpimin, mutta nurkan takana vaanii jo radikaali käänne. Paluuta kuumaan ja rutikuivaan säätyyppiin ei enää ole loppukesällä odotettavissa tiistaina julkaistun eurooppalaisen kuukausiennusteen mukaan.

"Paluuta kuumaan ja rutikuivaan säätyyppiin ei enää ole loppukesällä odotettavissa tiistaina julkaistun eurooppalaisen kuukausiennusteen mukaan"

Täytyy kuitenkin muistaa, että pitkän ajan sääennusteet ovat vasta kokeiluasteella ja parhaimmillaankin ne ovat vain suuntaa-antavia. Ennusteet eivät pyri missään olosuhteissa ottamaan kantaa yksittäisen päivän säähän, vaan niissä tarkastellaan viikkokohtaisia keskiarvoja. ECMWF käyttää pitkän ajan sääennusteissa omia ilmastollisia vertailukausia, jotka voivat poiketa jonkin verran esimerkiksi Suomen viimeisimmästä virallisesta vertailukaudesta (vuodet 1981–2010).

Tutustu myös näihin:

Heinäkuu loppuu rankkasateisiin ja helteet päättyvät

Kuukausiennusteen ensimmäisellä, 26. heinäkuuta alkaneella tarkasteluviikolla, läntisessä Euroopassa ja erityisesti Skandinaviassa ilmanpaine on tavanomaista matalampi. Maan etelä- ja keskiosassa viikon keskimääräinen lämpötila on vielä pitkäaikaisia keskiarvoja korkeampi, mutta suuressa osassa Lappia poikkeama on jo viileämpään suuntaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Säätyyppiin on tulossa radikaali muutos keskiviikon aikana, kun eteläiseen Suomeen nousee ukkossateita Baltian puolelta. Ukkoset ja paikalliset taajamatulvatkin ovat mahdollisia, sillä vettä voi lyhyessä ajassa ropista yli 20 millimetriä. Torstaina rankkoja ukkoskuuroja tulee jo yleisemmin maan etelä- ja keskiosassa ja samalla helteiden todennäköisyys hiipuu. Perjantai näyttäisi olevan viikon ensimmäinen helteetön päivä.

Kuluva viikko näyttää kuukausiennusteessa Lappia lukuun ottamatta tavanomaista sateisemmalta ja poikkeama on suurin maan lounaisosassa. Viikonloppuna rankkoja ukkoskuuroja tulee suuressa osassa maata ja samalla lämpötilat laskevat selvästi.

Ukkoskuurossa sade heikentää näkyvyyttä.
Voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja on odotettavissa keskiviikosta lähtien. Sade voi olla rankkaa ja vettä voi paikoin kertyä tunnissa yli 20 mm. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 11.7.2021

Elokuun alku on matalapainevoittoinen

Matalapaineet hallitsevat Euroopan säätä 2. elokuuta alkavalla viikolla. Ilmanpainepoikkeama kallistuu suuressa osassa Eurooppaa negatiiviseksi eli puhutaan tavanomaista matalammasta ilmanpaineesta. Poikkeama on suurin Skandinavian yllä.

Suomessa tämä asetelma tarkoittaisi päivittäin esiintyviä rankkojakin sade- ja ukkoskuuroja, välillä voisi sataa myös jatkuvammin. Sisämaassa rankimmat kuurosateet koetaan iltapäivisin, rannikoilla puolestaan yöllä ja varhain aamusta. Kesäiseen tapaan väliin mahtuisi myös lämmintä auringonpaistetta, jonka aikana lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosassa 20 asteen tuntumaan, mutta Lapissa on selvästi viileämpää.

Näyttää siltä, että heinäkuun viimeinen ja elokuun ensimmäinen viikko tuovat vettä koko kuluneen kuivan kesän edestä – joillain paikkakunnilla sadetta voisi ääritapauksessa kertyä muutamassa vuorokaudessa koko heinä- tai elokuun normaalin sademäärän verran.

"Näyttää siltä, että heinäkuun viimeinen ja elokuun ensimmäinen viikko tuovat vettä koko kuluneen kuivan kesän edestä"

Epävakainen sää näkyy myös lämpötiloissa: elokuun ensimmäinen viikko on ECMWF:n kuukausiennusteessa koko Suomessa tavanomaista viileämpi. Suuressa osassa maata poikkeama on enintään asteen verran, mutta lännessä se on 1–3 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lämpö lähestyy Venäjältä elokuun toisella viikolla

9. elokuuta alkavalla viikolla matalapaineiden vaikutusvalta näyttäisi hiipuvan ja ilmanpainepoikkeamat haalistuvat Euroopan pohjoisosassa. Osassa Suomea sää näyttää kuitenkin jatkuvan tavanomaista sateisempana.

Mielenkiintoista kuviossa on se, että Venäjällä oleva lämmin alue kellahtaa takaisin kohti Suomea ja elokuun toinen viikko näyttää olevan tavanomaista lämpimämpi maan itä- ja pohjoisosassa. Etelässä ja lännessä lämpötila olisi lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja.

On siis mahdollista, että viileän ja sateisen alkukuun jälkeen Suomi saa yksittäisiä hellepäiviä elokuun toisella viikolla – itäisessä ja pohjoisessa Suomessa helteen todennäköisyys olisi tämän ennusteen valossa suurin.

Kuolevia kuuropilviä
Elokuu voi tuoda vielä mukanaan yksittäisiä hellepäiviä. Tilastollisesti elokuussa on hellettä maan etelä- ja keskiosassa 3-5 ja pohjoisessa 1-3 päivänä. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 26.7.2021

Ennusteen epävarmuus kasvaa

16. elokuuta alkavalla viikolla ennusteen epävarmuus kasvaa entisestään. Ilmanpaineessa näkyy nyt ensimmäistä kertaa Suomen yllä haalea punainen laikku merkkinä siitä, että ilmanpaine olisikin tavanomaista korkeampi. Suhtaudun kuitenkin tähän varauksella.

Sekä lämpötilat että sademäärä palaavat lähelle pitkän ajan keskiarvoja, mutta yleensä tämä signaalien haalistuminen kuukausiennusteessa on enemmänkin sen merkki, että eri malliajoissa alkaa olla jo paljon hajontaa ja ennuste muuttuu epävarmaksi.

Lue seuraavaksi: Tiesitkö, miten sade saa alkunsa?

Markus Mäntykannas

Päivitetty 27.7.2021 klo 15.13

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat