Sääuutiset ja blogi> Talvikauden pakkasennätys meni taas rikki – osassa maata liukas ajokeli
Uutiset |

Talvikauden pakkasennätys meni taas rikki – osassa maata liukas ajokeli

Pakkanen paukkuu Lapin talvessa.
Pakkanen paukkuu maan pohjoisosassa. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Pello

Enontekiön Näkkälässä mitattiin maanantain vastaisena yönä alimmillaan –27,0 astetta. Lukema on kuluvan talvikauden alin mitattu lämpötila Suomessa. Sää muuttuu alkaneella viikolla selvästi talvisemmaksi myös etelässä. Osassa maata kannattaa varautua liukkaaseen ajokeliin.

Maanantaiyönä kuluvan talvikauden pakkasennätykset menivät rikki, kun Enontekiöllä Näkkälässä lämpötila laski –27 asteeseen. Edellinen ennätyslukema mitattiin sunnuntain puolella, jolloin Enontekiön lentoasemalla kuitattiin 26 pakkasastetta.

Alimmat lämpötilat 13.11.2023 klo 6.30 mennessä
HavaintoasemaLämpötila (°C)
Enontekiö Näkkälä–27,0
Enontekiö lentoasema–26,6
Muonio Oustajärvi–24,9
Savukoski Tulppio–24,9
Kittilä Pokka–24,2

Lue myös: Suomen sää marraskuussa tilastojen mukaan

Lähiöinä pakkasennätys voi paukkua uusiksi

Lapin paukkupakkaset johtuivat sään selkenemisestä ja tuulten heikkenemisestä. Maanantaina iltapäivällä pakkashuiput vähän tasoittuvat, kun pilvisyys lisääntyy. Pian alkavan kaamosajan vuoksi aurinko ei juurikaan enää tähän aikaan vuodesta lämmitä, sillä auringonsäteily saapuu erittäin matalasta kulmasta ja säteilyenergia on hyvin pieni.

Lähiöinä asetelma on maan pohjoisosassa samanlainen ja lisäksi alueelle on saapumassa kylmempää ilmamassaa, minkä johdosta kuluvan talvikauden pakkasennätys saattaa mennä uusiksi jo maanantai-illan tai tiistaiyön aikana. Pakkanen voi paikoin kiristyä pohjoisessa lähelle 30 astetta.

Päivälämpötilat laskevat keskiviikkoon mennessä myös eteläisimmässä Suomessa pakkasen puolelle. Alkaneella viikolla lämpötila on vielä rannikkoalueilla etelässä ja lounaassa nollassa asteessa tai sen yläpuolella, mutta suuressa osassa maata on päivälläkin pakkasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso alkaneen viikon sääennuste videolta:

Paikoitellen huono ajokeli

Sään kylmenemisen myötä huonoon ajokeliin kannattaa maanantaina varautua osassa maata. Läntisessä Suomessa Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa on yön aikana tullut lumisateita, joten näillä alueilla ajokeli voi olla talvinen ja liukas. 

Myös maan kaakkois- ja itäosaan yltää iltapäivän aikana hajanaisia lumisateita ja näilläkin alueilla ajokeli voi muuttua talvisemmaksi. Sään pakastuminen voi muuttaa tiet liukkaiksi paikoin myös muuallakin maan etelä- ja keskiosassa alkaneella viikolla.

Talvirenkaille on huutava tarve, jos niitä ei vielä ole vaihtanut alle.

Lue myös: Milloin talvirenkaat pitää vaihtaa alle?

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 13.11.2023 klo 10.35

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat