Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Voimakas etelätuuli puhaltaa viikon alussa ja lännestä leviää vesisadetta: "Etenkin yölämpötilat ovat korkeita"
  Uutiset |

  Voimakas etelätuuli puhaltaa viikon alussa ja lännestä leviää vesisadetta: "Etenkin yölämpötilat ovat korkeita"

  Syksy saa linnut muuttamaan.
  Sää pilvistyy viikon alussa. Kuva: Maarit Siitonen, Kuusankoski, 27.9.2021

  Lokakuu jatkuu perinteisessä suomalaisessa syyssäässä: sadetta, tuulta ja ajoittain pilvistä.

  Syyskuu jäi koleaksi, mutta lokakuu on sen sijaan alkanut monin paikoin keskimääräistä lämpimämpänä. Ensi viikolla etenkin yölämpötilat ovat korkeita vuodenaikaan nähden.

  Lokakuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla säätilanne on aluksi tuttu viime päiviltä: Suomi jää lännen matalapaineiden ja idän korkeapaineen väliin. Samalla tulee sateita, etelätuuli voimistuu paikoin jopa navakaksi ja puuskat ovat kovia pitkin maata. Loppuviikosta matalapaineet sateineen kulkevat jo suoraan Suomen ylitse.

  Lue myös: Suomen sää lokakuussa tilastojen mukaan

  Maanantaina sää pilvistyy päivän kuluessa maan länsi- ja pohjoisosassa, mutta idässä on vielä päivällä enimmäkseen aurinkoista. Sateet painottuvat aluksi Länsi- sekä Pohjois-Lappiin. Iltapäivällä laajempi sadealue leviää länsirannikon tuntumaan, ja yöllä sataa laajalti maan länsi- ja pohjoisosassa.

  Etelänpuoleinen tuuli on kohtalaista tai navakkaa ja voimakkaimmillaan Pohjois-Lapissa sekä länsirannikolla.

  Päivälämpötila on maanantaina 10–14 astetta, Länsi-Lapin sateisilla alueilla pari astetta alempi.

  Tiistain vastaisena yönä lämpötila on 5–10 astetta. Tähän aikaan vuodesta keskimääräinen vuorokauden alin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 2–5 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 0–4 astetta ja Lapissa -2 ja +2 asteen välillä, joten varsinkin Pohjois-Suomessa on selvästi tavallista lämpimämpää.

  Sadealue jatkaa tiistaina hitaasti matkaansa kohti itää. Läntisimmässä Suomessa sekä Länsi-Lapissa pilvipeite rakoilee sadealueen jäljessä, mutta jokunen sadekuuro voi edelleen tulla. Illalla enimmät sateet väistyvät jo maan itäosastakin. Tuuli heikkenee hieman maanantaisesta.

  Lämpötila on päivällä enimmäkseen 8–12 astetta ja lännen aurinkoisemmilla alueilla 12–15 astetta.

  Keskiviikon vastaisena yönä seuraava sadealue leviää etelästä maan etelä- ja keskiosaan ja lämpötila pysyy pääasiassa 5–10 asteessa.

  Ruskaa pilvisenä päivänä Paltaniemellä.
  Ruskaa pilvisenä lokakuun päivänä Paltaniemellä. Kuva: Sinikka Kujala, Kajaani, 1.10.2021

  Viileneekö viikon lopulla?

  Keskiviikkona sateet siirtyvät kohti pohjoista ja maan etelä- sekä keskiosassa sää muuttuu monin paikoin aurinkoiseksi ja poutaiseksi. Sää on edelleen tuulinen eikä lämpötilassa ole vielä suurta muutosta: maan etelä- ja keskiosassa on päivällä 10–14 astetta ja pohjoisosassa 7–10 astetta.

  Matalapaineiden reitti siirtyy viimeisimmän ennusteen mukaan keskiviikon jälkeen kulkemaan Suomen yli ja Suomeen virtaa kylmempää ilmaa pohjoisesta. Lumisateen ja yöpakkasen mahdollisuus kasvaa Lapissa, mutta eteläisessä Suomessa sade tulee edelleen vetenä ja lämpötila pysyy alkuviikon kaltaisena.

  Lue seuraavaksi: Tuntuiko syyskuu kolealta? Niin se olikin!

  Anna Latvala

  Päivitetty 3.10. klo 19.03

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat