Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tuntuiko syyskuu kolealta? Niin se olikin!
Kuukausikooste |

Tuntuiko syyskuu kolealta? Niin se olikin!

Ruskan värejä Paltamossa Kainuussa.
Ruska pääsi alkamaan komeana syyskuussa. Kuva: Pekka Hatunen, Paltamo, 26.9.2021

Syyskuu oli kokonaisuutena Suomessa viileä ja vähäsateinen. Sademäärät jäivät jopa puoleen tavanomaisesta.

Päättynyt syyskuu sisälsi paljon koleita, pilvipoutaisia päiviä. Tämä johtui pitkäkestoisista korkeapainejaksoista, joiden aikana ilma puhalsi meille pääosin pohjoisen puolelta.

Keskilämpötilat jäivät koko maassa viileiksi

Syyskuun korkein mitattu lämpötila oli Ahvenanmaan Jomalassa 9.9. mitattu 22,8 °C. Tämä jäi kauas Suomen mittaushistorian lämpimimmästä syyskuun lämpötilasta, vuonna 1968 mitatusta Rauman 28,8 asteen lämpötilasta.

Päättyneen syyskuun kylmin lämpötila puolestaan oli Ylivieskan -6,8 °C. Myös kylmimmän lämpötilan tapauksessa ennätykset jäivät kauas, mittaushistorian kylmin syyskuun lämpötila on niin ikään vuonna 1968 mitattu Sodankylä Vuotson -18,7 astetta.

Keskilämpötilat jäivät koko maassa viileiksi vuodenajan keskiarvoon nähden. Esimerkiksi Helsingin keskilämpötila jäi reilun asteen viileämmäksi kuin vuosien 1981–2010 keskiarvo, Oulussa eroa oli jopa puolitoista astetta, Sodankylässä puolestaan oli vain muutaman asteen kymmenyksen viileämpää kuin pitkän ajan keskiarvo.

Sateita tuli jopa puolet vähemmän kuin keskimääräisenä vuonna

Sademäärät jäivät suuressa osassa maata selvästi vuodenajan keskiarvojen alapuolelle, paikoin sadetta tuli jopa puolet normaalin syyskuun sademäärästä. Suurin sademäärä oli Enontekiön Näkkälässä, jossa satoi yhteensä 80,1 mm.

Syksyinen sadesää.
Sadepäivät jäivät syyskuussa monin paikoin yksittäisiksi. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 12.9.2021

Myrskypäiviä syyskuussa oli yhteensä kaksi kappaletta, 13.9. ja 23.9. Myrskyhavainnot rajoittuivat yksittäisille havaintoasemille; 13.9. myrskyä mitattiin Oulun edustalla, 23.9. Hangon edustalla. 

Syyskuun salamamäärä jäi alle viiteenkymmeneen, kun keskimääräisessä syyskuussa salamamäärä on 4400. Viileä, osin myös korkeapainevoittoinen sää ei ollut suosiollinen ukkosien syntymiselle.

Viileyden syy löytyy suursäätilasta

Syyskuun aikana laajan alueen korkea- ja matalapaineiden asetelmat suosivat Suomessa pohjoisenpuoleisia ilmavirtauksia ja korkeapaineiden värittämää säätä. 

Pitkät korkeapainejaksot tarkoittavat kesäisin usein aurinkoista säätä, mutta syksyisin, talvisin ja keväisin herkästi pilvipoutaisia tilanteita.

Pohjoisenpuoleinen, kolea ilmamassa ja korkeapaine yhdistelmänä toivat suureen osaan Suomea päättyneessä syyskuussa pitkiä, koleita ja pilvisiä jaksoja. Öisin esiintyi yleisesti yöpakkasia niillä alueilla, joilla pilvipeite pääsi repeilemään.

Revontulien lomassa Vaalassa näkyi Atlas V -kantoraketin aiheuttama valoilmiö puolenyön jälkeen 28. syyskuuta 2021.
Selkeinä öinä nähtiin myös revontulia. Revontulien lomassa Vaalassa näkyi Atlas V -kantoraketin aiheuttama valoilmiö puolenyön jälkeen 28. syyskuuta 2021. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 28.9.2021

Tulevalla viikolla sateet pääsevät Suomeen

Ensi viikolla etelän ja lännen puoleinen ilmavirtaus tuo ennusteiden mukaan Suomeen tuulista ja sateista säätä.

Päivälämpötiloissa ei tapahdu suuria muutoksia, mutta yöpakkaset ovat epätodennäköisiä.

Lue myös: Ilmastopaneelin raportti: Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Suomessa jo nyt – muun muassa tulviin varauduttava entistä paremmin

Joanna Rinne

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat