Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Ilmastopaneelin raportti: Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Suomessa…
Uutiset |

Ilmastopaneelin raportti: Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Suomessa jo nyt – muun muassa tulviin varauduttava entistä paremmin

Myrskyn aikana merenkorkeus kohosi.
Ilmastonmuutos kohottaa Itämeren pintalämpötilaa, nostaa meriveden korkeutta sekä lisää tulvariskiä rannikoilla ja eteläisissä rannikkokaupungeissa varsinkin Suomenlahdella. Kuvassa meriveden pinta kohosi myrskyn aikana Helsingin edustalla. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, Uunisaari

Suomen ilmastopaneelin tuore raportti korostaa, että Suomessakin tulisi sopeutua ja varautua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin tilanteisiin, muun muassa tulviin, aiempaa paremmin. Raportin mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Suomessa jo nyt.

Ilmastoasiantuntijoista koostuvan Suomen ilmastopaneelin uudessa raportissa painotetaan muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutumisen kiireellisyyttä päästövähennysten rinnalla. Sopeutuminen tarkoittaa aktiivista työtä sekä nykyisten että tulevien sää- ja ilmastoriskien hallitsemiseksi sekä näistä seuraavien yhteiskunnallisten ja taloudellisten riskien minimoimista.

Raportissa muistutetaan, että kasvihuonekaasupäästöjen hillintä vaikuttaa ilmastoon viiveellä: nykyiset päästövähennystoimet näkyvät lämpötilan kasvun taittumisena vasta useiden vuosien päästä. Suomen ilmasto muuttuu lähivuosikymmeninä vääjäämättä, joten ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutuminen on keskeinen osa ilmastotoimia. Sopeutumisen merkitys korostuu entisestään, jos päästövähennystoimet ovat riittämättömiä.

– Sopeutumispolitiikan toimeenpano on edennyt hitaasti monissa maissa, eikä Suomi ole tässä poikkeus, vaikka toimiin on meillä ryhdytty verrattain varhain. Tietoa ilmastoriskeistä ja sopeutumisesta on jo monilla aloilla omaksuttu, mutta osittain toimia ovat hidastaneet vastuiden epäselvyys ja resurssien puute, toteaa Suomen ilmastopaneelin jäsen, professori Sirkku Juhola Suomen ilmastopaneelin tiedotteessa.

Lämpenemisen lisäksi ilmastonmuutos voi lisätä sateita ja tulvia

Ilmastonmuutoksen voimakkuus ja muutokset sääilmiöissä ovat erilaisia eri puolilla Suomea. Raportissa todetaan, että keskimääräiset lämpötilat nousevat kaikkialla Suomessa, etenkin talvella, vaikka vuosittainen vaihtelu onkin suurta. Lämpenemisen takia myös vuotuiset sademäärät kasvavat koko maassa. Alueellista vaihtelua on odotettavissa etenkin lumen ja roudan esiintymisessä. Etenkin eteläisessä Suomessa lunta ja pakkasia esiintyy yhä harvemmin.

"Ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ei ole kyse vain tulevaisuuteen varautumisesta. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Suomessa jo nyt. Ajoissa tehty alueellinen sopeutuminen on taloudellisesti huomattavasti kannattavampaa kuin sopeutumattomuus."

Hilppa Gregow.

Tulvariskiin ilmastonmuutos vaikuttaa eri tavoin eri puolella Suomea. Rankkasateiden yleistyminen lisää hulevesitulvien riskiä. Vesistötulvien riskin on arvioitu kasvavan etenkin Etelä- ja Keski-Suomen suurissa vesistöissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ilmastonmuutos kohottaa Itämeren pintalämpötilaa, nostaa meriveden korkeutta sekä lisää tulvariskiä rannikoilla ja eteläisissä rannikkokaupungeissa varsinkin Suomenlahdella.

Joihinkin sääilmiöihin liittyen ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat epävarmempia. Esimerkiksi rajuilmojen esiintymiseen vaikuttavat monet eri tekijät, joten niiden määrässä ja voimakkuudessa ei välttämättä ole odotettavissa suuria muutoksia lähivuosikymmeninä.

– Ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ei ole kyse vain tulevaisuuteen varautumisesta. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Suomessa jo nyt. Ajoissa tehty alueellinen sopeutuminen on taloudellisesti huomattavasti kannattavampaa kuin sopeutumattomuus, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hilppa Gregow.

Kesälämpöä Vaasassa.
Kesäkuu 2021 oli Suomen mittaushistorian lämpimin kesäkuu. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa, 6.6.2021

Sään ääri-ilmiöt voivat aiheuttaa mittavia tuhoja ja kustannuksia

Ilmastonmuutoksen taloudelliset vaikutukset vaihtelevat yhteiskunnan eri alueilla. Raportin mukaan kokonaisvaltainen käsitys ilmastonmuutoksen ja sopeutumisen Suomessa aiheuttamista kustannuksista puuttuu. Äkilliset sään ääri-ilmiöt kuten myrskyt, metsäpalot, helleaallot ja tulvat voivat aiheuttaa mittavia hetkellisiä vahinkoja, mutta niiden kustannuksia voidaan merkittävästi vähentää riskeihin varautumalla.

Suomessa maakuntien ilmastosuunnitelmat ovat painottuneet ilmastonmuutoksen hillintään, ja sopeutuminen on toistaiseksi jäänyt vähemmälle huomiolle, raportissa todetaan. Sopeutumistyötä on tehty hyvin eri tavoin eri maakunnissa. Tarkemmat vaikutusarviot, sopeutumisen tavoitteet ja alueelliset toimenpiteet puuttuvat monilta.

Helsingin kadut tulvivat elokuussa 2019 rankkasateen aikana.
Helsingin kadut tulvivat elokuussa 2019 rankkasateen aikana. Arkistokuva: Ulf Grönmark, Helsinki, 23.8.2019.

Forecan meteorologi Jenna Salminen toteaa raportista, että on tärkeää kartoittaa erilaisia riskitekijöitä ja riskitilanteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Sään ja ilmaston tuomat riskit muodostuvat eri tekijöistä ja ovat jokaiselle alueelle omakohtaisia. On siis tärkeää huomioida alueiden poikkeavuudet toisistaan sekä huomioida ne tulevaisuuden suunnittelussa ja päätöksenteossa, että toimet ovat jokaisen alueen kohdalla mahdollisimman kannattavia, Jenna Salminen sanoo.

Tuore Suomen ilmastopaneelin raportti kokoaa ensimmäistä kertaa yhteen kokonaiskuvan sopeutumisen eteen Suomessa tehdystä työstä sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksista Suomen maakunnissa ja merialueilla. Raportin taustalla olevassa Suomen ilmastopaneelin selvityshankkeessa ovat mukana Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopisto, Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus.

Suomen ilmastopaneelin tehtävänä on edistää tieteen ja politiikan välistä vuoropuhelua ilmastokysymyksissä. Ilmastopaneeli antaa muun muassa suosituksia hallituksen ilmastopoliittiseen päätöksentekoon. Ilmastopaneelin jäsenet työskentelevät päätoimisesti korkeakouluissa tai tutkimuslaitoksissa.

Lue seuraavaksi: IPCC:n ilmastoraportti: 1,5 asteen lämpenemisen taso ylitetään todennäköisesti viimeistään 2030-luvun alkupuolella – “Jatkossakin Suomi on yksi niistä alueista, jotka lämpenevät nopeimmin”

Foreca

Päivitetty 23.9.2021 klo 13.17

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat