Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tänään kuluneen vuoden lämpimin päivä: "Huippua ei vielä todennäköisesti nähty"
  Uutiset |

  Tänään kuluneen vuoden lämpimin päivä: "Huippua ei vielä todennäköisesti nähty"

  Lehdet puhkeavat vähitellen.
  Lämpö saa luonnon vähitellen heräämään. Puihin on ilmestynyt jo silmuja maan eteläosassa. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, arkistokuva

  Lämpötila sinkosi lauantaina kuluneen vuoden huippulukemiin, kun usealla paikkakunnalla ylitettiin 17 asteen raja. Kaarinassa päästiin tasan 18 asteeseen. Lähipäivät voivat tuoda vieläkin lämpimämpää kyytiä.

  Huhtikuinen korkeapaine on toden teolla hellinyt auringon ja lämmön ystäviä. Päivän maksimilämpötila kohosi lauantaina suuressa osassa Suomea 10 asteen yläpuolelle, maan etelä- ja länsiosassa on kivuttu yli 15 asteen.

  Klo 17:45 mennessä lämpimintä on ollut Kaarinassa, missä lämpötila kohosi tasan 18 asteeseen. Tämä on kuluneen vuoden korkein lukema. Aiempi huippulukema oli huhtikuun 12. päivä maanantaina Parikkalassa mitattu 17,2 astetta.

  Aurinkoinen kevätpäivä Vaasassa, missä lämpötila kohosi ylimmillään lauantaina 16,4 asteeseen Vaasan lentoasemalla. Lämpö ja auringonpaiste saavat vielä jatkoa lähipäivinä.
  Aurinkoinen kevätpäivä Vaasassa, missä lämpötila kohosi ylimmillään lauantaina 16,4 asteeseen Vaasan lentoasemalla. Lämpö ja auringonpaiste saavat vielä jatkoa lähipäivinä. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 17.4.2021

  Lämpimintä puoleen vuoteen

  Lauantaina 17 asteen raja on rikottu usealla havaintoasemalla maan etelä- ja länsiosassa. Varsinais-Suomessa lämpötila on usealla asemalla yltänyt lähelle 18 astetta, mutta Kaarina veti pisimmän korren. Lapissa lämpimintä oli Rovaniemen Rautatieasemalla, missä kivuttiin 14,3 asteeseen.

  Viimeksi näin korkeita tai korkeampia lukemia on mitattu reilu puoli vuotta sitten lokakuun 5. päivänä vuonna 2020, kun 18 asteen raja ylittyi Kouvolassa (18,7 astetta), Tampereella (18,2 astetta) ja Heinolassa (18,1 astetta). Hämeenlinnassa, Kouvolassa ja Lappeenrannassa päästiin tuolloin tasan 18 asteeseen.

  Korkeimmat lämpötilat 17. huhtikuuta klo 17:45 mennessä
  Sijoitus ja havaintoasemaLämpötila (°C)
  1. Kaarina Yltöinen18,0
  2. Turku lentoasema17,9
  3. Turku Artukainen17,7
  4. Salo Kärkkä17,6
  5. Rauma Pyynpää17,5
  6. Helsinki-Vantaa lentoasema17,4
  7. Pori lentoasema17,4
  8. Pori Rautatieasema17,4
  9. Porvoo Harabacka17,4
  Aurinkoinen kevätpäivä Vaasassa.
  Lähipäivien lämmössä puihin alkaa jo ilmestyä silmuja ja ruohokin vihertää. Ilmassa on nyt paikoin runsaasti lepän siitepölyä. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, arkistokuva

  Huippua ei vielä todennäköisesti nähty

  Jos lauantai tuntui lämpimältä, niin sunnuntaissa ja maanantaissa voi tuulensuojaisilla ja aurinkoisilla alueilla olla jo vähän kesän makua. Maksimilämpötilat voivat kumpanakin päivänä kohota asteen verran lauantaita korkeammalle eli enimmillään mitataan todennäköisesti 18–19 astetta. Korkeimmat lukemat keskittyvät todennäköisesti maan länsiosaan.

  Olemme siis paikoin jo hyvin lähellä seuraavaa maagista rajapyykkiä, 20 astetta, mutta näillä näkymin näin korkeisiin lukemiin ei tällä erää ole edellytyksiä. Korkeimmat, reilusti yli 15 asteen lukemat, kuitataan sunnuntaina ja maanantaina todennäköisimmin maan etelä- ja länsiosassa.

  Täytyy kuitenkin muistaa, että hyvin lämpimien kevätpäivien vastapainona tulevat kylmät yöt. Alimmat lukemat laskevat sekä sunnuntain että maanantain vastaisina öinä monin paikoin pakkasen puolelle. Yön kylmimmän ja päivän lämpimimmän hetken välillä voi joillain paikkakunnilla olla liki 20 asteen lämpötilaero.

  Auringolta suojautuminen kannattaa jo muistaa maan eteläosassa, missä auringon ultraviolettisäteily on näinä päivinä kohtalaista. UV-indeksi saavuttaa iltapäivän auringossa arvon kolme (3), joka on suojautumissuosituksen raja-arvo.

  Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste muuttui melkoisesti – näin meteorologi kommentoi vappuviikkoa

  Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa