Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Vappu on viileä – milloin kevätlämpö palaa? Näin meteorologi vastaa
  Uutiset |

  Vappu on viileä – milloin kevätlämpö palaa? Näin meteorologi vastaa

  Kuuropilviä kevätpäivänä.
  Kuurosateita voi tulla lähiaikoina niin vetenä kuin lumenakin. Arkistokuva: Anna Latvala, 19.5.2020

  Vapun tienoon sää on tänä vuonna koleaa. Osassa maata nähdään aurinkoa, osassa lumisateita. Etelässä asti kuurosateet voivat olla loppuviikolla ajoittain lumisia – öisin on laajalti pakkasta. Mutta näkyykö säässä mitään lämpenemisen merkkejä?

  Huhtikuun mittaan ehdittiin jo käydä paikoin yli 15 asteen lukemissa, mutta vappuaattona ja vapunpäivänä tällaisia lämpötiloja ei ole luvassa.

  – Päivisin lämpötila vaihtelee etelän 10 asteen ympäristöstä Lapin 0 asteen tienoille, Pohjois-Lapissa on päivälläkin pikkupakkasta. Etelässä vapunpäivä on hitusen vappuaattoa viileämpi, Lapissa lämpimämpi. Siinä välissä maan keskivaiheilla päivälämpötilat ovat 5 asteen ympäristössä, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Ennuste vappuaaton iltapäiväksi 30.4.2021.
  Ennuste vappuaaton iltapäiväksi 30.4.2021. Lumipyry pyyhkii pohjoisen yli vappuaaton aamun ja päivän aikana, mutta paikallisia lumisateita liikkuu vielä myöhemminkin etenkin Lapissa.

  Vappuna nähdään paikoin aurinkoa, paikoin tulee vettä tai lunta.

  – Pohjoisessa lumipyry tuo paikallisia lumisateita vapun ajan. Muuten sadekuurojen mahdollisuus on etenkin vappuaattona maan keskivaiheilla, vapunpäivänä idän ja etelän suunnalla. Sadekuurot tulevat kaikissa olomuodoissa etelässä ja maan keskivaiheilla. Vapun ajan päiviin mahtuu sadekuuroista huolimatta kuitenkin myös poutaista säätä ja vaihtelevaa pilvisyyttä, joten kyllä aurinkokin pääsee näyttäytymään.

  Vapun tienoon öinä on yleisesti pakkasta. Torstain vastaisena yönä kylmin lukema oli Inarissa Saariselällä mitattu −15,4 astetta. 

  – Loppuviikon ajan lämpötila voi yhä pudota paikallisesti pohjoisessa Lapissa −10 asteen vaiheille, mikäli selkeämmän sään alue osuu kohdalle ja tuuli pääsee hellittämään.

  Ennuste vapunpäivän iltapäiväksi 1.5.2021.
  Ennuste vapunpäivän iltapäiväksi 1.5.2021. Pohjoisen lumisateet painottuvat aamulle ja päivälle, myöhemmin päivällä lumisateita tulee paikoittain.

  Vappuaaton ja vapunpäivän ajan puhaltaa kylmä luoteistuuli, joka on päivisin laajalti myös puuskaista. Pohjoisessa puuskat ovat ajoittain kovia. 

  Lue myös: Vapun sää Suomessa tilastojen mukaan

  Onko sää lämpenemässä ensi viikolla?

  Sunnuntaina pohjoisessa on jo hieman aiempaa heikompaa tuulta, mutta paikalliset lumisateet jatkuvat siellä. Maanantaiksi tuuli kääntyy puhaltamaan koillisesta.

  – Vapun jälkeen ja ensi viikon alussa etenkin pohjoisen vappua viilentävä kylmä ilma on väistymässä hieman sivummalle, mutta jää hipomaan vielä Lappia pohjoisesta päin. Öisin on monin paikoin selkeää ja lämpötila käväisee yhä laajasti pakkasen puolella. Päivisin auringonpaiste lämmittää, pilvisyys vaihtelee ja sadekuuroja syntyy sinne tänne, Jenna Salminen ennustaa. 

  Pohjoisessa ensi viikon sateet ovat enimmäkseen lunta, maan keskivaiheilla olomuoto vaihtelee. 

  – Etelässäkin sateiden olomuodossa on mahdollisesti vaihtelua ensi viikon mittaan, mutta olomuoto painottuu enemmän vetisempään suuntaan, sanoo Jenna Salminen.

  Sinivuokot peittyivät lumeen Nokialla vapun alla 2021.
  Sinivuokot peittyivät lumeen Nokialla vapun alla. Kuva: Pirjo Räisänen, Nokia, 29.4.2021

  Ensi viikon alussa päivälämpötilat ovat etelässä 10 asteen ympäristössä. 

  – Alkuviikolla ilma alkaa lämmetä lähemmäs 10:tä astetta myös maan keskivaiheilla.
  Pohjoisessa ollaan vapun jälkeisenä sunnuntaipäivänä muutaman asteen plussalla, Pohjois-Lapissa vähän pakkasen puolella. Ensi viikon alussa pohjoisessa on enimmäkseen 0–5 plusastetta.

  Tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikon puolivälissä Suomea lähestyy lounaasta matalapaine sateineen. Myös tuuli voimistuu tässä yhteydessä.

  – Sateen edellä 10 asteen ja sen ylittävät päivälämpötilat saattavat ehtiä levitä jo pohjoisemmaksi, mutta laajemman sateen ja pilvipeitteen alla etelässä ja maan keskivaiheilla odotettavissa on enemmänkin 5 asteen vaiheille jääviä lämpötiloja. Kuuroluonteisemman sateen ja rakoilevan pilvisyyden alueella yli 10 asteen nousevat lämpötilat ovat mahdollisia.

  Lue myös: Toukokuun sää tilastojen mukaan Suomessa

  Ensi viikon puolivälin paikkeilla sää lämpenee öiden osalta. Pakkasten alue kutistuu yö yöltä ja painottuu pohjoisemmaksi.

  Vuoden korkein lämpötila jo yli 18 astetta – näkyykö ennusteissa yli 15 asteen lukemia?

  Kevään korkein lukema tähän mennessä on Kruunupyyssä 19. huhtikuuta mitattu 18,3 astetta. Sään ennustettavuus heikkenee ensi viikon puolivälin matalapaineen aikoihin, mutta ainakaan tämän hetken ennusteissa ei vielä näy lähellekään kevään toistaiseksi korkeimman lämpötilan tienoille yltäviä lämpötiloja ensi viikolle.

  – Lähemmäs 15 asteen lukemia on vilahdellut aiemmin ennustekarttojen aurinkoisemmilla alueilla ensi viikon ennusteissa, mutta nuo lämmöt ovat nyt uusimmissa ennusteissa hiipuneet sateiden viilentämiksi. Täyttä varmuutta ei siis vielä ole, kuinka korkealle lämpötila ehtii nousta ensi viikolla ennen sateita, mutta toistaiseksi ennusteissa ainakin 10 asteen yläpuolella käytäisiin etelän lisäksi maan keskivaiheilla ja mahdollisesti pohjoisempanakin. Muutokset ennusteessa ovat kuitenkin mahdollisia, toteaa Jenna Salminen.

  Kuukausiennusteenkin mukaan sää jatkuu ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämpänä.

  Lue seuraavaksi: Meteorologi loppukevään kuukausiennusteesta: “Toivottavasti tämä ennuste on väärässä”

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 29.4. klo 16.07

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa