Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Vielä jopa 20–25 pakkasastetta – ”Loppuviikolla kaakosta voi saapua…
Uutiset |

Vielä jopa 20–25 pakkasastetta – ”Loppuviikolla kaakosta voi saapua osaan maata kunnon lumipyry”

Kajaanissa tuli sakeita lumikuuroja huhtikuun lopussa 2022.
Sateita tulee tällä viikolla lumena, räntänä ja vetenä. Arkistokuva: Pertti Karjalainen, Kajaani, 28.4.2022

Sää kylmenee tällä viikolla rajusti viime viikon lämpimistä lukemista. Öisiä pakkasia on ajoittain etelässä asti, Lapissa pakkasta saattaa olla puolestaan jopa 20–25 astetta. Joitain vesi-, räntä- ja lumisateita tulee lähipäivinä siellä täällä, mutta laajempi lumipyry voi olla edessä perjantain ja lauantain aikana. Tällä hetkellä näyttää, että enimmät lumisateet osuisivat itään ja maan keskiosaan, mutta myös etelässä asti voi sataa lunta.

Suomeen virtaa kuluvalla viikolla vuodenaikaan nähden kylmää ilmaa pohjoisen ja koillisen suunnalta.

– Päivälämpötilat laskevat viikon edetessä niin, että loppuviikosta päivisinkin on suurimmassa osassa maata pakkasta. Viikon puolivälistä eteenpäin on öisin pakkasta koko maassa. Loppuviikolla kaakosta voi saapua osaan maata kunnon lumipyry, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Öiset pakkaset leviävät pohjoisesta kohti etelää – pohjoisessa ja idässä jäädään päivisinkin laajalti pakkaselle

Tiistain kuluessa sää on pilvinen, monin paikoin tulee hajanaisia sateita. Maan etelä- ja keskiosassa sade tulee vetenä, Lapissa sataa lunta. Lapissa lämpötila on jo jäänyt päivälläkin laajalti pakkasen puolelle.

Keskiviikon vastaisena yönä pakkasta on jo yleisesti Pohjois- ja Itä-Suomessa. Lännessä ja etelässä lämpötila pysyy vielä nollan yläpuolella.

– Yöllä voi etelässäkin sadella paikoin heikosti räntää. Keskiviikkopäivä on enimmäkseen poutainen. Pilvisyys on runsasta, mutta Pohjanmaan seudulta Lappiin ulottuvalla alueella voi olla osin aurinkoisempaa. Lounais-Suomessa tulee paikoin sadekuuroja, Joonas Koskela sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lämpötila on keskiviikkona päivällä etelässä ja lännessä ylimmillään vähän 5 asteen yläpuolella, idässä ja pohjoisessa on enimmäkseen 0–5 pakkasastetta.

Ennuste iltapäiville 17.–18.4.2024.
Ennuste iltapäiville 17.–18.4.2024.

Torstain vastaisena yönä pakkaset leviävät edellistä yötä laajemmalle alueelle ja kiristyvät.

– Torstaiyönä lämpötila painuu pakkaselle etelää myöten. Pilvisyys vähenee koko maassa ja varsinkin pohjoisessa yöstä tulee kylmä korkeapaineen vahvistuessa koillisesta. Lapissa pakkasta on yleisesti 10–20 astetta, paikoin 20–25 astetta. Maan keskivaiheilla pakkasta on 5–10 astetta ja etelässä alle 5 astetta, Joonas Koskela ennustaa.

Torstaipäivä on vaihtelevan pilvinen ja poutainen maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Lapissa. Pohjoisessa on monin paikoin aurinkoista. Lämpötila kohoaa etelässä ja lännessä 1–6 plusasteeseen, muualla on päivälläkin vähän pakkasta.

Perjantaiyönä pakkaslukemat ovat enimmäkseen samaa luokkaa kuin torstain vastaisena yönä. Etelässä pakkanen kiristyy 5 asteen tuntumaan.

Lumipyry uhkaa loppuviikolla – lunta voi tulla 5–10 senttimetriä

Perjantaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa on vaihtelevaa pilvisyyttä, Lapissa sää on selkeää. Kaakosta lähestyy Suomea perjantain kuluessa voimakas matalapaine.

– Tämän matalapaineen ennuste on vielä varsin epävarma, mutta siihen liittyvä lumisadealue levinnee maan itäosaan perjantain kuluessa. Samalla koillistuuli voimistuu maan etelä- ja keskiosassa ja on puuskaista sekä koleaa, Joonas Koskela kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Päivälämpötila on perjantaina suuressa osassa maata hieman pakkasella, etelässä ja lännessä vähän plussan puolella.

– Perjantai-illan ja lauantain vastaisen yön aikana lumipyry voi levitä suureen osaan maan keski- ja itäosia. Tiistaina tehdyn ennusteen mukaan lumisade jatkuu lauantain aikana maan itä- ja keskiosassa sekä paikoin etelässä. Kohtalaisen ja puuskaisen pohjoistuulen kera lunta voi kertyä lauantain kuluessa monin paikoin 5–10 senttimetriä, mikäli tämä ennuste toteutuu, Joonas Koskela sanoo.

Katso videolta tiistaina 16. huhtikuuta tehty viikon vesi- ja lumisateiden ennuste! Loppuviikon lumipyryn ennuste on kuitenkin vielä epävarma, joten kannattaa seurata ennusteita viikon edetessä!

Lännessä ja pohjoisessa sää on lauantaina pääosin poutaista. Pilvisyys vaihtelee. Lämpötiloissa ei tapahdu merkittäviä muutoksia edellispäiviin verrattuna.

Sunnuntain vastaisen yön aikana lumisateet hälvenevät maan itäosasta. Sää poutaantuu.

Sunnuntaina päivällä pilvisyys vaihtelee, aurinko näyttäytyy monin paikoin ja tuuli heikkenee. Lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosassa jo laajemmin plussan puolelle.

Ennuste iltapäiville 19.–21.4.2024.
Ennuste iltapäiville 19.–21.4.2024.

Sää jatkuu kylmänä myös ensi viikon puolella – lumisade jälleen mahdollista

Näyttää siltä, että viileä jakso jatkuu Suomessa ensi viikon puolelle. Myös lumisateet ovat mahdollisia.

– Seuraava voimakas matalapaine lähestyy Suomea ensi viikon alkupuolella niin ikään eteläkaakosta. Sen ennuste on vielä hyvin epävarma, mutta myös tämä matalapaine voi tuoda tullessaan lumisateita osaan maata. Kylmä sää näyttäisi siis tämän hetken ennusteiden valossa jatkuvan ainakin ensi viikolle saakka, Joonas Koskela toteaa.

Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Alkuun hyytävää ilmaa Jäämereltä – katso vapun yli ulottuva ennuste

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat