Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lämmin viikonloppu lähestyy – kesälämpö kuivaa, minkä yksittäiset sadekuurot kastelevat
  Uutiset |

  Lämmin viikonloppu lähestyy – kesälämpö kuivaa, minkä yksittäiset sadekuurot kastelevat

  Perhonen auringonpaisteessa.
  Lämpenevässä säässä hätyytellään pian jo hellettä. Kuva: Pirjo Räisänen, Nokia, 12.7.2020

  Loppuviikon sääennuste pitää sisällään auringonpaistetta vaihtelevissa määrin sekä enimmäkseen heikkoa tuulta, yksittäisiä sateita – ja lämpöä.

  Sää on ottanut lämpimän vaihteen silmään ja ilma Suomen yllä on lämpenemään päin. 

  Keskiviikkoiltapäivällä 20 astetta on ylittynyt monin paikoin etelässä ja maan keskivaiheilla, pohjoisessakin paikoin. Torstaina 20 asteen ylittävät lämpötilat yleistyvät laajemmin koko maassa ja helteen todennäköisyys alkaa kasvaa lounaasta alkaen. 

  Loppuviikon ajan vallitsevat tuulet ovat enimmäkseen heikkoja, mutta torstaina idässä pohjoisenpuoleinen tuuli sekä viikonvaihteessa, ensin lauantaina lännessä ja sitten sunnuntaina Lapin suunnalla, lounaistuuli voi jonkin verran voimistua.

  Lue myös: Helle – mitä se on ja missä on eniten hellepäiviä?

  Sateen riskiä mansikkamaan yllä.
  Loppuviikon sää on muuttumassa poutaisemmaksi, mutta kuuroriski ei väisty. Kuva: Matti Hietala, Vähäkyrö, 8.7.2020

  Laajalti poutaisemman sään aika

  Torstaina maan länsiosassa aamu on monin paikoin aurinkoinen, mutta päivällä pilvisyys lisääntyy, paikoin jopa runsaaksi. Idässä ja Kainuun yllä on enimmäkseen melko runsasta yläpilveä, jonka läpi aurinko voi kuitenkin näkyä, aivan itärajaa hipoo runsaamman pilvisyyden alue kaakosta. Muualla pohjoisessa sekä etelässä pilvisyys vaihtelee. 

  Lapissa sää on vielä epävakainen ja sadekuurojen jokossa voi olla jokunen ukkoskuurokin. Aivan lännessä ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa voi myös syntyä yksittäisiä sadekuuroja. Muuten sää on laajalti poutainen. Illalla sää poutaantuu myös Lapissa ja lännessä ja sää selkenee laajalti koko maassa.

  Lämpötila nousee päivällä laajalti 19–24 asteeseen. Jos pilvisyys antaa periksi ja aurinko pääsee lämmittämään, etelän ja lännen suunnalla lämpötila voi päästä paikoin jo hätyyttelemään hellettä.

  Lue myös: Pouta – voiko silloin sataa?

  Kumpupilviä järvimaisemassa.
  Loppuviikon vaihtelevapilvisessä säässä mukaan mahtuu myös auringonpaistetta. Kuva: Maarit Siitonen, Palokkajärvi, Jyväskylä, 12.7.2020

  Perjantaina päivä on aurinkoisin ja laajalti selkeä idän suunnalla. Muualla maassa pilvisyys pääsee runsastumaan laajalti aurinkoisen aamun jälkeen. Lännessä kuurosateita voi päästä muodostumaan päivän mittaan, mahdollisesti myös siellä täällä Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

  Lännessä jokunen yksittäinen sadekuuro voi päästä voimistumaan hieman enemmänkin ja ukkonen päästä siinä samassa jyrähtämään paikallisesti. Muuten sää on poutainen.

  Päivälämpötila on perjantaina laajalti 20–25 asteessa, mutta hetleenkin puolelle voidaan nousta todennäköisimmin etelässä. Etenkin idässä aurinkoinen sää lämmittää järviä ja pintavesi voi lämmetä 20 asteiseksi, milloin lämpimien vesistöjen äärellä lämpötila voi pysytellä 20 asteen tuntumassa pitkälle yön tunneille asti loppuviikon aikana.

  Lue myös: Mikä on trooppinen yö?

  Kesäinen hellepäivä ja auringonpaiste houkutteli ihmisiä pulahtamaan mereen.
  Viikonloppuna lämpötila on laajalti yli 20 astetta ja paikka paikoin helteen puolella. Kuva: Foreca

  Kesä kuivaa, minkä kasteleekin – kuuroriskiä ja hellelukemia

  Vaikka viikonlopun sääennuste on monin paikoin vaihtelevapilvinen ja pitkälti poutainen, sadekuurojen mahdollisuus on silti olemassa. Suomi-neidon käsivarteen sekä pään päälle voi yhä yltää sateita luoteesta.

  Sekä lauantaina että sunnuntaina maan poikki etelästä pohjoiseen ulottuu epävakaan sään kaistale, jossa joillakin pilvillä voi olla puhtia kasvaa kuuropilviksi asti ja kastella se, mitä kohdalle sattuu osumaan. Sunnuntaina eteläisimmissä sadekuuroissa mukana voi olla ukkostakin. 

  Lauantaina ja Sunnuntaina lämpötila voi kohota laajalti koko maassa 22–27 asteen haarukkaan, Lapin pohjoisosan ylittävissä sateissa voi olla viileämpää. 

  Jenna Salminen

  Päivitetty 15.7. klo 15.33

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa