Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Edessä hyytävä viikko – yli 15 astetta tavallista kylmempää
  Uutiset |

  Edessä hyytävä viikko – yli 15 astetta tavallista kylmempää

  Kuurankukkia pakkasiltana Nurmeksessa.
  Kuurankukkia pakkasiltana Nurmeksessa. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes Saramo, 4.12.2021

  Pakkasjakso pitää Suomea otteessaan – lämpötilat ovat päivisinkin jopa 20 astetta ajankohdan keskiarvojen alapuolella. Itsenäisyyspäivää vietetään kylmässä säässä.

  Sunnuntain vastainen yö oli talvikauden toistaiseksi kylmin, Utsjoki Kevo Kevojärven havaintoasemalla mitattiin sunnuntaina aamulla alimmillaan 34,3 pakkasasteen lämpötila.

  Lämpötila on päässyt putoamaan kireän pakkasen lukemiin, sillä pohjoisesta peräisin oleva ilmamassa Suomen yllä on hyvinkin kylmää, pilvet vähissä ja tuuli hyvin heikkoa.

  Pakkasilta Suomenlahdella
  Selkeinä, heikkotuulisina öinä pakkanen pääsee kiristymään reilusti. Kuva: Joanna Rinne (arkistokuva)

  Tällaisina öinä lämpö säteilee maanpinnalta pilvien estämättä suoraan avaruuteen. Mitä kylmempää ilma on, sen raskaampaa se on. Sen takia kylmimmät lämpötilat mitataan heikkotuulisissa laaksoissa, joihin kylmin ilma valuu.

  Erittäin kylminä öinä lämpötilojen paikalliserot ovat suuria. Ei ole tavatonta, että muutaman kilometrin päässä toisistaan olevien paikkojen välinen lämpötilaero on jopa yli 10 astetta.

  Itsenäisyyspäivää vietetään pakkassäässä

  Vuodenaikaan nähden erittäin kylmä ilma pitää Suomea otteessaan ennusteiden mukaan vielä ainakin itsenäisyyspäiväviikon perjantaihin asti.

  Maanantaita eli itsenäisyyspäivää vietetään kylmässä säässä. Pilvisyys vaihtelee täysin selkeästä paikallisiin pilvilauttoihin, ja sää on kylmää. On mahdollisuus siihen, että Suomenlahden ylle muodostuvista lumisateista osa ulottuu etelärannikolle asti, muuten merkittäviä sateita ei ole luvassa.

  Pakkasta on etelässä 12–16, maan keskiosassa 13–23 ja Lapissa 18–25 astetta. Yöllä pakkanen on kirempää, tarkat lukemat riippuvat muun muassa paikallisesta pilvisyydestä ja pienistä eroista tuulessa.

  Revontulet heijastuvat Oulujoesta pakkasyönä.
  Revontulet heijastuvat Oulujoesta pakkasyönä. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 3.12.2021

  Ajankohdan tavanomaiset päivän ylimmät lämpötilat ovat etelä- ja lounaisrannikolla +2...+4 asteessa, laajalti maan etelä-, keski- ja länsiosassa 0...+2 asteessa, Pohjois-Karjalasta Meri-Lappiin 0...-2 asteessa ja Kainuussa, Koillismaalla ja muualla Lapissa -2...-6 asteessa.

  Tämänhetkiset päivälämpötilat ovat etelässä 15 astetta ja Lapissa jopa 20 astetta vuodenajan keskiarvoa kylmempiä.

  Seuraava muutos säässä luvassa aikaisintaan ensi viikonloppuna

  Tiistaista perjantaihin sää jatkuu pitkälti samanlaisena kuin itsenäisyyspäivänä, tosin etelän lumisateiden mahdollisuus väistyy, ja sää on koko maassa pääosin poutainen, vaikka vähäisiä lumisateita voi paikoin tulla.

  Ennusteiden mukaan kireimmät pakkaset väistyvät viikonlopun tullen.

  Merisavua muodostuu, kun pakkasta on riittävästi ja vedenpinta sula

  Kylmät säät ovat antaneet mahdollisuuden ihailla kaunista sumun muotoa – merisavua. Merisavu on sulan veden pinnasta nousevaa näkyvää vesihöyryä, joka on erityisen näyttävää auringonlaskun ja -nousun aikaan.

  Merisavua Oulujoella.
  Merisavua Oulujoella. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 5.12.2021

  Forecan meteorologi Joanna Rinne kuvasi merisavua Helsingin edustalla tammikuussa 2019, ja kertoo merisavusta lisää videolla.

  Lue myös: Tuore joulukuun kuukausiennuste: Ensin jopa yli 30 asteen paukkupakkasia – “Tilanne muuttuu kuitenkin radikaalisti”

  Lue myös: Niin kireä pakkanen, että merikin savuaa: Mitä on merisavu?

  Joanna Rinne

  Päivitetty 5.12.2021 klo 20.06

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat