Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuore joulukuun kuukausiennuste: Ensin jopa yli 30 asteen paukkupakkasia – “Tilanne muuttuu kuitenkin radikaalisti”
  Kuukausiennuste |

  Tuore joulukuun kuukausiennuste: Ensin jopa yli 30 asteen paukkupakkasia – “Tilanne muuttuu kuitenkin radikaalisti”

  Joulukuun alun pakkasta ja lumihankia.
  Pohjoisessa lunta on jo paikoin 30–60 senttimetriä. Kuva: Pekka Hatunen, Paltamo, 2.12.2021

  Uusimpien ennusteiden mukaan itsenäisyyspäivästä alkava viikko on Suomessa keskilämpötilaltaan selvästi ajankohdan lukemia kylmempi, mutta sää olisi lauhtumassa viikon loppupuolta kohden. Joulukuun puolivälin ympäristössä kuukausiennusteessa näkyy keskimääräistä lämpimämpi jakso. Entä miltä näyttää jouluviikko tämän hetken ennusteen perusteella?

  Pakkanen paukkuu joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna 4.–5. joulukuuta.

  – Viikonloppu on kylmä koko maassa. Päivälämpötilat vaihtelevat etelän 10–15 pakkasasteesta Lapin jopa yli 25 pakkasasteeseen. Öisin pakkanen on näitäkin lukemia kireämpää, Lapissa voi olla selvästi yli 30 pakkasastetta. On todennäköistä, että viikonloppuna mitataan Suomessa monessa paikassa talvikauden toistaiseksi kylmimmät lukemat. Pilvisyys on koko maassa vaihtelevaa. Aurinko pääsee näyttäytymään laajoilla alueilla, ennustaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Talven tähän asti kylmin lämpötila on Utsjoen Kevojärven havaintoasemalla 27. marraskuuta mitattu −34,0 astetta.

  Lue myös: Huomio! Jäät ovat laajalti liian heikkoja turvalliseen jäällä liikkumiseen – jääasiantuntija tilanteesta: “Itse en kyllä vielä menisi jäälle”

  Lumisateita on sunnuntaina liikkeellä Suomenlahdella, mutta tämän hetken ennusteiden mukaan ne eivät ulotu etelärannikolle.

  – Mikäli tilanne kuitenkin muuttuisi, etelärannikolle voisi jo sunnuntaina sataa jopa yli kymmenen senttimetriä lunta, Joanna Rinne sanoo.

  Joulukuun 6. päivä alkava viikko: Alkuun reippaita pakkasia – loppuviikolla jopa vesisateita?

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 2. joulukuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan 6. joulukuuta alkavan viikon keskilämpötila on selvästi vuodenajan keskiarvoa kylmempi sekä Suomessa, Ruotsissa että Norjassa.

  – Suomessa eroa keskiarvoon on peräti 5–8 astetta, ero on suurin maan pohjoisosassa. Itsenäisyyspäiväviikollakin yli 30 asteen pakkaset ovat mahdollisia Lapissa siellä, missä pilvipeite paikallisesti pääsee rakoilemaan. Etelässäkin pakkasta on alkuun päivin ja öin yli kymmenen astetta, vasta viikonlopun lähestyessä näin kylmä ilma alkaa siirtyä syrjään, Joanna Rinne sanoo.

  Katso videolta joulukuun kuukausiennuste lämpötiloista!

  Sateita tulee kuukausiennusteen mukaan itsenäisyyspäiväviikolla Suomessa vähemmän kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. Alkuviikon lumisateiden ennusteet ovat vielä vaihdelleet.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan itsenäisyyspäivänä maanantaina etelärannikolle saattaa kulkeutua mereltä lumisateita. Tiistaina maan itäosan yli liikkuu näillä näkymin heikko lumisadealue. Idän lumisateista kertyy ennusteiden mukaan noin viiden senttimetrin lumikerros. Keskiviikosta eteenpäin pohjoisessa tulee paikallisia vähäisiä lumisateita. On mahdollista, että viikonlopuksi sää lauhtuu niin paljon, että etelässä saattaa tulla jopa vesisateita, Joanna Rinne toteaa.

  Joulukuun 13. päivä alkava viikko: Ennusteessa jo tavanomaista lauhempaa

  Joulukuun 13. päivä alkavalla viikolla kuukausiennusteessa on Suomessa lämpimiä värisävyjä merkkinä keskimääräistä korkeammista lämpötiloista.

  – Tilanne muuttuu radikaalisti edeltävään viikkoon verrattuna – joulukuun 13. päivä alkavan viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan koko Suomessa ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Suurin poikkeama keskiarvoon on Lapissa, Joanna Rinne kertoo.

  Kuukausiennusteessa on osassa maata viitteitä hieman keskimääräistä sateisemmasta viikosta. Sateiden olomuotoa on kuitenkin vielä vaikea ennakoida.

  – Kuukausiennusteen perusteella voisi arvella, että osassa Suomea sateita saattaa ajoittain tulla myös vetenä. Viikon sisäiset vaihtelut voivat kuitenkin olla suuria, Joanna Rinne sanoo.

  Katso videolta joulukuun kuukausiennuste sateista!

  Joulukuun 20. päivä alkava viikko: Miltä näyttää jouluviikko nyt?

  Jouluviikko on vielä sääennusteiden näkökulmasta melko kaukana, mutta joitain arvioita kuukausiennuste sinne näyttää.

  – Tämän hetken kuukausiennusteen mukaan maan eteläpuoliskolle ennustetaan lämpötiloiltaan keskiarvoista jouluviikkoa, Lappiin keskiarvoa lämpimämpää viikkoa, Joanna Rinne sanoo.

  Viikon sisällä lämpötiloissa voi kuitenkin olla monenlaista vaihtelua, joten joulun säätä ei vielä pystytä sanomaan tarkemmin.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan esimerkiksi jouluaattona keskimääräinen vuorokauden ylin lämpötila on maan etelä- ja lounaisosassa sekä länsirannikolla laajalti 0–2 plusastetta, lounaissaaristossa vähän korkeampi. Maan keskiosassa on enimmäkseen 0–4 pakkasastetta ja maan pohjoisosassa 2–6 pakkasastetta. Yöllä on joulun tienoilla keskimäärin pakkasta koko Manner-Suomessa.

  Jouluaaton keskimääräinen ylin lämpötila tilastoissa 1991–2020.
  Jouluaaton keskimääräinen ylin lämpötila tilastoissa 1991–2020.

  Kuukausiennusteen mukaan sademäärät olisivat jouluviikolla ajankohdan keskimääräisiä tai osassa maata hieman tavanomaista pienempiä.

  Sateiden olomuotojen osalta pätevät meteorologin mukaan tämän hetken kuukausiennusteen perusteella samat asiat kuin jouluviikkoa edeltäväänkin viikkoon: ajoittaiset vesisateet saattavat olla mahdollisia osassa maata.

  – Sateiden olomuoto riippuu kuitenkin paljon viikon sisäisistä tapahtumista, joihin kuukausiennusteen viikkokohtaiset ennusteet eivät ota kantaa, joten mitään tarkempaa jouluviikon sateiden olomuodoista ei vielä pystytä sanomaan, Joanna Rinne toteaa.

  Joulukuun 27. päivä alkava viikko: Kylmää vai lauhaa?

  Mitä kuukausiennuste sitten sanoo joulu–tammikuun vaihteen viikosta tällä hetkellä?

  – Vuodenvaihteen viikolla kuukausiennusteen kartoilla näkyy heikkoja viitteitä siitä, että vuodenaikaan nähden kylmä sää saattaisi palata Eurooppaan, mahdollisesti myös Suomeen. Sää on kuitenkin jo varsin heikosti ennustuvaa neljän viikon päähän. Sateita ennustetaan Suomeen pikemmin hieman ajankohdan keskiarvoa vähemmän kuin runsaasti, Joanna Rinne toteaa.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Missä päin Suomea on takuuvarmasti valkea joulu? Grafiikka paljastaa myös, missä mustista jouluista on tulossa uusi normaali

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat