Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Syysmyrsky voi iskeä Suomeen: Näille alueille kovimmat tuulet ja sateet…
Uutiset |

Syysmyrsky voi iskeä Suomeen: Näille alueille kovimmat tuulet ja sateet – ”Kilpisjärvellä lunta voi kertyä jopa 20 senttimetriä”

Laajoilla järvialueilla myös aallot voivat kasvaa kovalla tuulella.
Tuuli voimistuu viikon keskivaiheilla. Arkistokuva: Pertti Karjalainen, Oulujärvi, 20.9.2022

Suomen säähän vaikuttaa keskiviikon ja torstain aikana voimakas matalapaine, jonka yhteydessä tuulet voivat voimistua myrskyksi. Kovimmat tuulet osuvat tämän hetken ennusteen mukaan Perämeren rannikolle, myrskypuuskia on odotettavissa etenkin maan pohjoisosassa paikoin sisämaassakin. Tuuli on voimakkaimmillaan torstain vastaisesta yöstä lähtien pitkälle torstaipäivään. Kovimmat sateet tulevat Perämeren rannikolla sekä Kilpisjärven suunnalla. Kilpisjärvellä osa sateista on lunta.

Suomeen on saapunut tiistaina sateita idän suunnalta. Uusia sateita on tulossa lännestä alkuun jo keskiviikon vastaisen yön aikana ja edelleen myöhemmin keskiviikkona. Myös tuulet voimistuvat.

– Norjanmerellä alkaa keskiviikkona syventyä matalapaine, joka liikkuu nopeasti koilliseen Norjaa pitkin. Siihen liittyvä laaja sadealue alkaa levitä lännestä Suomeen myöhään keskiviikkona, jolloin se saavuttaa Suomen päällä jo olevan edellisen sadealueen ja yhdistyy siihen, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Tuuli voimistuu puuskaiseksi lännestä alkaen jo keskiviikon aikana.

– Torstain vastaisena yönä etelänpuoleinen tuuli voimistuu niin, että myrskypuuskia on odotettavissa aamuyöllä maan pohjoisosassa paikoin sisämaassakin. Kovimmat tuulet osuvat Perämeren rannikolle. On mahdollista, että keskituuli voimistuu myrskyksi asti Perämerellä tai Merenkurkussa. Tuuli on voimakkaimmillaan torstaina aamuyöllä ja varhain torstaina aamulla, maa-alueilla vielä torstaina päivälläkin. Tuulinen sää jatkuu myös perjantaina. Maan etelä- ja keskiosassa puuskainen tuuli heikkenee selvästi vasta lauantaina, Joanna Rinne ennustaa.

Suomessa myrskyksi kutsutaan tilannetta, missä 10 minuutin keskituuli on vähintään 21 m/s. Myrskypuuska on puolestaan lyhytkestoinen, vähintään 21 m/s puhaltava tuuli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta sateiden ja tuulten ennuste!

Runsaita vesisateita – Kilpisjärvelle ennustetaan myös lunta

Myräkän runsaimmat sateet tulevat tämän hetken ennusteen mukaan torstain vastaisena yönä sekä torstaina.

– Kovimmat sateet osuvat Perämeren rannikolle sekä Kilpisjärven suunnalle. Keskiviikon puolella sataa eniten Pohjanmaan rannikolla sekä Perämeren rannikolla, jossa sadetta tulee enimmillään 10 millimetriä. Torstain aikana sadetta tulee ennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa laajalla alueella 2–10 millimetriä, Kainuussa 10–15 millimetriä, Etelä- ja Keski-Lapissa 5–15 millimetriä ja Pohjois-Lapissa paikoin 15–20 millimetriä, Joanna Rinne kertoo.

Seuraa sateita Forecan sadetutkasta ja katso kolmen vuorokauden sade-ennuste!

– Keskiviikon ja torstain yhteenlaskettu kahden vuorokauden sademäärä on maan etelä- ja keskiosassa 3–10 millimetriä, mutta Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa sekä maan pohjoisosassa 10–25 millimetriä. Runsaimmat, jopa yli 20 millimetrin kertymät tulevat Kemin ja Tornion seudulla sekä Kilpisjärven tienoilla.

Kilpisjärvellä sateet tulevat ennusteen mukaan osin lumena.

– Kilpisjärvellä lunta voi kertyä jopa 20 senttimetriä. Muualla sateet tulevat vetenä, Joanna Rinne sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Föhn-tuuli tuo lämpimämpää ilmaa

Vaikka sää on tuulinen, lämpötilat nousevat torstaiksi, kun matalapaine tuo Suomeen lämmintä ilmamassaa.

– Torstaina meillä puhaltaa lämmittävä föhn-tuuli. Torstain päivälämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa 10–14 asteessa. Etelä-Lapissa on 7–11 astetta ja Keski- ja Pohjois-Lapissa 3–9 astetta. Vertailun vuoksi – keskiviikkona lounaassa sää lämpenee jo lämpimämmän ilman lähestyessä yli 10 asteeseen, mutta muualla maassa on enimmäkseen 4–9 astetta, Joanna Rinne toteaa.

Myös torstain vastaisena yönä maan etelä- ja keskiosassa on laajalti 10–13 astetta, Lapissakin 3–10 astetta.

Lue seuraavaksi: Syyslomakausi lähestyy: Kuukausiennuste otti lämpimämmän ja sateisen suunnan – Etelä-Euroopassa lokakuun alussa vielä paikoin yli 30 asteen lukemia

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 4.10.2022 klo 18.27

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat