Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Korkeapainesää valtaa alaa – alkuviikolla paikoin yli +15 astetta!
  Uutiset |

  Korkeapainesää valtaa alaa – alkuviikolla paikoin yli +15 astetta!

  Järven ylle siirtyneen viileän ilman kosteus tiivistyi sumuksi ja kulkeutui tuulen mukana järveltä aina metsien ylle.
  Nyt syyskuun viimeisinä aamuina on paikoin sumuista. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 22.9.2021

  Suomeen on levinnyt lännestä lämmintä ilmaa ja viime viikkojen koleus on nyt hetkeksi väistynyt. Korkeapaine vallitsee alkuviikon ajan, mutta viikonloppua kohti sää on muuttumassa sateisempaan suuntaan.

  Sunnuntaina maan länsiosassa aurinko paistoi jo monin paikoin lähes selkeältä taivaalta ja vähitellen runsain pilvisyys väistyi myös idästä ja pohjoisesta. Ahvenanmaalla Jomalassa lämpötila kohosi jopa 17,5 asteeseen, mantereen puolella korkein oli puolestaan Kaarinan 16,4 astetta.

  Syyskuun viimeinen viikko alkaa aurinkoisessa korkeapainesäässä

  Maanantain vastaisena yönä etenkin pohjoisessa ja idässä muodostuu paikoin sumua. Sää on kuitenkin poutainen ja maanantaina sumun tai sumupilven hälvettyä myös aurinkoinen. Länsirannikolla ja paikoin Lapissa etelänpuoleinen tuuli on kohtalaista, mutta muualla maassa tuuli on pääasiassa heikkoa.

  Lämpötila nousee päivällä lännessä ja etelässä 13–16 asteeseen. Idässä on 12–14 ja Lapissa 10–13 astetta.

  Maanantai jäänee viikon aurinkoisimmaksi päiväksi. Sää muuttuu päivä päivältä pilvisempään suuntaan, ensin Ruotsissa ja sitten myös Suomessa.

  Ruskaa Jyväskylässä.
  Tiistaina kaakosta leviää pilviä maan etelä- ja keskiosaan. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Palokkajärvi, Jyväskylä 13.10.2020

  Tiistaina aamulla on jälleen paikoin sumua. Pilvisyys lisääntyy maan etelä- ja keskiosassa, mutta sää pysyy siitä huolimatta poutaisena. Pohjoisessa sekä idässä on vielä paikoin selkeää. Hieman voimistuva tuuli puhaltaa etelässä kaakosta, Lapissa lounaasta.

  Lue myös: Mitä sumu on?

  Päivälämpötila on 10–15 astetta ja korkeimmat lämpötilat painottuvat Pohjanmaan maakuntien aurinkoisille alueille sekä Lappiin.

  Keskiviikkona runsas pilvisyys leviää jo koko maahan. Lännessä sekä Lapin länsiosassa voi tulla paikallisesti heikkoa vesisadetta. Päivälämpötila laskee 10–13, Lapissa 7–12 asteeseen.

  Sateinen alku lokakuulle?

  Syys–lokakuun vaihteessa korkeapaine väistyy Suomen kaakkoispuolelle. Lännen matalapaineet sateineen pääsevät tämänhetkisen ennusteen mukaan perjantaina Suomeen ja samalla myös tuuli voimistuu. Yli kymmenen asteen päivälämpötilat ovat viikonloppuna vielä mahdollisia pohjoisessa asti, mutta ne riippuvat sadealueiden sijainnista ja ajoituksesta.

  Lue myös: Suomen sää lokakuussa tilastojen mukaan

  Vesisadetta järvellä.
  Vesisadetta Valkealassa. Kuva: Maarit Siitonen, Kouvola, 25.9.2021

  Katso sääennuste yli 100 paikkakunnalle!

  Lue seuraavaksi: Atlantin hurrikaanikausi on aktiivisimmillaan – sitä entuudestaan voimistava aalto lähestyy

  Anna Latvala

  Päivitetty 26.9. klo 18.51

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat