Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste tuo toivoa kesästä: “Ensi viikolla ehkä jopa yli +20 astetta” – sitä ennen vielä värjöttelyä
  Uutiset |

  Kuukausiennuste tuo toivoa kesästä: “Ensi viikolla ehkä jopa yli +20 astetta” – sitä ennen vielä värjöttelyä

  Kirsikkapuu kukassa.
  Toukokuun sää on ennusteen mukaan vaihtelevaa. Arkistokuva: Pixabay

  Tällä viikolla Suomessa on odotettavissa ajoittain koleita ja sateisia säitä, osa sateista on edelleen lunta ja räntää. Tämän hetken ennusteissa ensi viikolle vilahtelee kuitenkin jo jopa yli 20 asteen lämpötiloja. Ero etelän ja pohjoisen välillä voi kuitenkin olla suuri.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuore kuukausiennuste näyttää vaihtelevaa säätä toukokuulle. Alkuun sää on Suomessa ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempää, mutta ensi viikolla mahdollisesti etelään yltäisi jo ripaus kesäisiä lämpötiloja.

  – Ennuste on mielenkiintoinen. Suomessa kesä kolkuttelee ensi viikolla, mutta etelän ja pohjoisen välillä voi olla isokin ero. Saattaa olla, että edessä on “kesä vastaan talvi” -asetelma. Koko Euroopan tilanne näyttää toukokuussa hyvin vaihtelevalta, sillä viikko viikolta tapahtuu suuriakin muutoksia, eikä mitään pitkäkestoista sääasetelmaa ole odotettavissa toukokuun aikana, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

  Toukokuun alussa koleaa ja jopa räntä- ja lumisateita

  Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 3–6 astetta keskimääräistä toukokuun alkua kylmempi, osassa Lappia poikkeama tavanomaista kylmempään suuntaan on 1–3 astetta. Ylimmät lämpötilat jäävät ennen äitienpäiväsunnuntaita pääosin alle 10 asteen koko maassa.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Sateiden osalta ennuste näyttää eteläiseen Suomeen tavanomaista sateisempaa viikkoa, maan keskivaiheille keskimääräisiä sademääriä ja pohjoiseen vähän tavanomaista kuivempaa. Osa sateista on yhä räntää tai märkää lunta etelässä asti. Maan keski- ja pohjoisosassa lunta voi tulla paikoin reilumminkin.

  – Tämä viikko ollaan kylmän ilman kuopassa. Koko Pohjois-Euroopassa on tällä viikolla tavanomaista matalampi ilmanpaine. Tämä on linjassa sen kanssa, että meille on useampikin matalapaine tulossa loppuviikolla, mahdollinen talvimyräkkäkin, ainakin maan itäosaan, Markus Mäntykannas sanoo.

  Lue myös: Osaan Suomea voi pian pyryttää 20 senttimetriä lunta

  Lunta satoi Tuusulassa toukokuussa 2020.
  Viime vuonna lumisateita tuli toukokuussa etelässä asti. Arkistokuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 11.5.2020

  Viikko on tavanomaista kylmempi pitkälti myös muualla Pohjois-Euroopassa sekä Keski-Euroopassa.

  – Ainoastaan itäisellä Välimerellä ja paikoin Iberian niemimaalla on ennusteen mukaan tavanomaista lämpimämpää. Kreikassa ja Turkissa on ollut jo 30 asteen lämpötiloja, samoin Venäjällä Suomen itäpuolella on hyvin lämmintä ilmamassaa.

  “Suursääkuvio muuttuu Euroopassa dramaattisesti ensi viikolla” – joko kesäisiä lämpötiloja Suomeenkin?

  Kuukausiennusteen mukaan näyttää siltä, että ensi viikolla edessä olisi iso muutos säähän. Etelä- ja Itä-Suomesta kohti Mustaamerta olisi tavanomaista korkeampi ilmanpaine, matalampi ilmanpaine puolestaan olisi Atlantilta kohti Britteinsaaria.

  "Näyttää, että eteläiseen Suomeen yltäisi ensi viikolla ensimmäinen kesäinen tuulahdus."

  – Suursääkuvio muuttuu dramaattisesti Euroopassa ensi viikolla, tulossa on 
  jännä muutos säähän. Asetelma on sellainen, että etelästä pääsisi pullahtamaan lämpimämpää ilmaa Eurooppaan. Lämmin kieleke yltäisi myös mahdollisesti Suomeen ja Ruotsiin saakka.

  Viileän jakson jälkeen edessä voisi olla selvästi lämpimämpiä lukemia.

  – Näyttää, että eteläiseen Suomeen yltäisi ensi viikolla ensimmäinen kesäinen tuulahdus. Lämpötila voisi olla jopa yli 20 astetta, mutta tämä on vielä hyvin epävarma ennuste. Kesä saattaa kuitenkin vierailla, ennen kaikkea Etelä-Suomessa, ehkä jopa Keski-Suomessakin, Markus Mäntykannas sanoo.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Suomen eteläosaan kuukausiennuste näyttää ensi viikolle 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Maan keskiosassa viikon keskilämpötila olisi tavanomainen ja maan pohjoisosassa olisi laajalti 1–3 astetta tavanomaista kylmempää.

  – Maan keskiosaan saattaa kehittyä ensi viikolla todella tiukka rajavyöhyke, jossa lämpötila laskee, kun mennään kohti pohjoista. Voikin olla, että eteläisessä Suomessa on jo kesäisiä lämpötiloja, kun Lapissa on vielä suht talvista.

  Sateiden osalta kuukausiennuste näyttää ensi viikolle tavanomaista sateisempaa vyöhykettä maan keskivaiheille ja eteläiseen Lappiin.

  – Näillä mailla kulkisi mahdollisesti ilmamassojen rajavyöhyke, jonka pohjoispuolella olisi siis kylmää ja eteläpuolella lämmintä. Rajavyöhykkeellä voi tulla runsaita sateita. Todennäköisesti ensi viikolla tulisi myös ensimmäisiä ukkosia johonkin päin maata, jos kesälämpö yltää Suomeen, Markus Mäntykannas ennustaa.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa toukokuun puolivälissä maan eteläosassa 14–18 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 12–16 astetta ja pohjoisessa laajalti 8–14 astetta, pohjoisessa Lapissa 4–10 astetta.

  Eurooppaan jopa 30 asteen lukemia

  Valtaosassa Keski-Eurooppaa ensi viikko on ennusteen mukaan jopa 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Etelä- ja Keski-Eurooppa näyttää aika ajoin jo kuumalta. 

  – Kun Euroopassa on näin suuri poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan, tarkoittaa se, että Keski-Eurooppa menee suomalaisittain hellelukemille ensi viikolla, paikoin voi olla 30 astettakin. Etelä-Ruotsia ja Baltian maita myöten on helteisiä 25 asteen lukemia. Keski-Euroopassa nähdään varmaankin jo myös kunnon rajuilmoja, rakeita ja tässä asetelmassa mahdollisesti trombejakin.

  Lue myös: Mitä on helle?

  Tältä näyttää toukokuun loppu

  Toukokuun 17. päivä alkavalla viikolla Suomen itäpuolella on kuukausiennusteen mukaan matalapainetta. Etelä-, Länsi- ja Keski-Euroopassa olisi tavanomaista korkeampi ilmanpaine.

  – Ikävä kyllä tämä viittaa siihen, että sää viilenisi meillä. Ilo lämmöstä voi siis jäädä lyhyeksi. Suuressa osassa Suomea ja Pohjois- ja Itä-Eurooppaa olisi tavanomaista kylmempää. Tässä nähdään, miten nopeasti tilanne muuttuisi, Markus Mäntykannas sanoo.

  Kuuropilviä kevätpäivänä.
  Viime vuonna toukokuussa ei ollut yhtään hellepäivää, kun taas vuoden 2019 toukokuussa oli yhteensä kuusi hellepäivää, joista ensimmäinen oli 11. toukokuuta. Arkistokuva: Anna Latvala, 19.5.2020

  Sateiden osalta kuukausiennuste ei enää anna signaaleja Suomeen suuntaan eikä toiseen 17. tai 24. päivä toukokuuta alkaville viikoille.

  – Toukokuun 24. päivä alkavalla viikolla Norjanmerellä olisi mahdollisesti matalampi ilmanpaine, kun taas korkeapaineen keskus siirtyisi idemmäksi Eurooppaan. Tämä viittaa siihen, että meille voi päästä taas lounaan ja etelän puolelta vähän lämpimämpää ilmaa, Markus Mäntykannas toteaa.

  Länsi-Eurooppaan kuukausiennuste näyttää toukokuun viimeiselle täydelle viikolle hieman tavanomaista lämpimämpää.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Huhtikuun sää vaihteli keväisestä lämmöstä koleaan pohjoisviimaan: Lumisadetta ja kevättulvia

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 4.5. klo 17.06

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa