Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Osaan Suomea voi pian pyryttää 20 cm lunta – äitienpäivä tuo hartaasti odotetun käänteen
  Uutiset |

  Osaan Suomea voi pian pyryttää 20 cm lunta – äitienpäivä tuo hartaasti odotetun käänteen

  Torstain ja perjantain aikana maan itäosassa voi pyryttää sakeasti lunta, mutta sunnuntaina, äitienpäivänä, sää näyttäisi lämpenevän.
  Torstain ja perjantain aikana maan itäosassa voi pyryttää sakeasti lunta, mutta sunnuntaina, äitienpäivänä, sää näyttäisi lämpenevän. Kuvat: Maarit Siitonen (vasemmalla), Pixabay (oikealla)

  Toukokuu jatkuu vielä tämän viikon koleana. Torstai-illan ja perjantaiyön aikana takatalvi koettelee maan itäosaa toden teolla ja lunta voi pyryttää toistakymmentä senttiä.

  Äitienpäivään on kuitenkin ladattu paljon odotuksia, sillä se voi tuoda ratkaisevan käänteen säätyyppiimme. Ennusteisiin liittyy kuitenkin nyt tavanomaista enemmän epävarmuutta.

  Katso videolta, miten loppuviikon lumipyry on kehkeytymässä ja minkälaisia lumikertymiä on odotettavissa:

  Ensimmäinen sadealue keskiviikoksi

  Ensimmäiset merkit epävakaisemmasta säästä koetaan keskiviikkona, kun Suomeen leviää etelästä sadealue. Sadetta tulee iltapäivän aikana vetenä tai räntänä maan eteläosassa, illan ja torstaiyön aikana sateet muuttuvat lumisemmiksi liikkuessaan maan keskivaiheille.

  Keskiviikko on varsinkin maan eteläosassa vuodenaikaan nähden hyvin kolea päivä, kun päivän ylimmät lämpötilat jäävät paikoin alle viiden asteen. Lukemat ovat 10 astetta tyypillisiä arvoja alhaisemmat.

  Torstaiaamu voi valjeta valkeana erityisesti Jyväskylän ja Kuopion suunnilla, mutta varsinainen takatalviepisodi on vasta tuloillaan. Siihen liittyvä matalapaine saa alkunsa Baltiassa vasta keskiviikkoiltana ja liikkuu sieltä vauhdilla kohti pohjoista.

  Takatalvi voi tuoda 20 senttiä lunta

  Takatalveen liittyvä matalapaine on lähestymässä Suomea Laatokan yli kaakosta torstain kuluessa. Tästä ilmansuunnasta saapuvat matalapaineet ovat meteorologin painajaisia, sillä niiden ennustettavuus on hankala.

  Viime hetken muutokset matalapaineen reitissä ovat vielä mahdollisia ja sillä voi olla merkittävä vaikutus takatalven laajuuteen ja ankaruuteen.

  Uusimman eurooppalaisen säämallin ajon perusteella vaikuttaa siltä, että takatalviepisodi on alkamassa maan kaakkois- ja itäosassa torstai-illan aikana. Matalapaine syvenee nopeasti Suomen itäpuolella ja imaisee mukanaan koillisesta hyvin kylmää ilmaa. Sateet ovat runsaita ja muuttuvat illan kuluessa sekä Savon että Karjalan maakunnissa lumeksi.

  Perjantaiyön ja -aamun aikana lunta voi pyryttää sakeasti Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaan itäisissä osissa. Esimerkiksi Joensuun, Lieksan, Kuhmon ja Kuusamon suunnilla kannattaa varautua erittäin talviseen ja huonoon ajokeliin perjantaiaamuna. Liikenteeseen ei kannata mennä kesärenkailla.

  Perjantai-iltapäivän aikana lumisateet kiepsahtavat Itä- ja Pohjois-Lapin ylle ja samalla sade hiljalleen heikkenee.

  Suurimmat lumikertymät näyttävät tällä erää osuvan itärajalle Pohjois-Karjalan suuntaan, missä lunta voi tupruttaa jopa yli 20 senttiä.

  Lue myös: Miten määritellään takatalvi?

  Lunta satoi huhtikuun loppupuolella Etelä-Pohjanmaalla.
  Takatalvi voi tuoda itäisimpään Suomeen jopa 20 senttiä lunta perjantai-iltapäivään mennessä. Kuva: Reijo Kärkkäinen, arkistokuva

  Äitienpäivänä toivoa muutoksesta

  Lauantai uhkaa jäädä vielä hyvin koleaksi päiväksi ja lämpötilat jäävät suuressa osassa maata alle 10 asteen, kuten myös lähipäivinä.

  Äitienpäivänä Euroopan suursäätilassa on kuitenkin tapahtuvassa ratkaiseva käänne, joka näillä näkymin vaikuttaa olennaisesti myös Suomen säähän.

  Meille on mahdollisesti avautumassa suora väylä Etelä-Euroopasta saapuville lämpimille ilmavirtauksille, jotka voivat jo äitienpäivänä nostattaa lämpötilan suuressa osassa Suomea 10 ja 15 asteen välille, eli lähemmäs vuodenajan tyypillisiä lämpötiloja.

  Tämä olisi ehkä vasta alkusoittoa ensi viikolle, jolloin jopa yli 20 asteen lämpötilat olisivat tämän hetkisen ennusteen valossa mahdollisia maan etelä- ja keskiosassa. Ennusteeseen liittyy vielä kuitenkin epävarmuutta.

  Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste tuo toivoa kesästä: “Ensi viikolla ehkä jopa yli +20 astetta”

  Kirsikkapuita Tampereella toukokuussa 2020.
  Äitienpäivä on tuomassa säähän odotetun käänteen lämpimämpään suuntaan. Kuva: Pirjo Räisänen, Tampere, arkistokuva

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 4.5. klo 17.52

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa