Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Taas jysähtää: Ukkospuuskia, rankkasadetta ja vesiliirtoa – näillä alueilla syytä olla tarkkana
  Uutiset |

  Taas jysähtää: Ukkospuuskia, rankkasadetta ja vesiliirtoa – näillä alueilla syytä olla tarkkana

  Ukkoskuuropilvien kehitys alkoi puolenpäivän aikoihin Vaasan länsipuolella ja siitä ukkoset ovat jatkaneet matkaansa kohti pohjoista.
  Tiistaina sade- ja ukkoskuurot painottuvan maan länsiosaan. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, arkistokuva

  Helteet ovat väistymässä tiistain jälkeen, ja sään viilenemisen sinetöi tänään Länsi- ja Pohjois-Suomea halkova rintamavyöhyke, jonka yhteydessä kehittyy paikoin voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja. Erityisesti Pohjanmaan maakunnissa ja Lapissa kannattaa tiiviisti seurata kuurosateiden liikkeitä sadetutkalta.

  Heinäkuu on alkanut helteisissä ja rytisevissä merkeissä. Suomen mantereella on tähän tiistaiaamuun klo 10 mennessä paikannettu noin 11 800 salamaniskua. Salamoinnin painopiste on ollut maan länsi-, itä- ja pohjoisosassa. Uudellamaalla ja osassa keskistä Suomea ukonilmat ovat jääneet vähemmälle.

  "Kaikissa Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Suomen ja Pirkanmaan pohjoisosassa sekä Lapissa on iltapäivällä potentiaalia koville ukkospuuskille, salamoinnille, rankkasateelle ja jopa vesiliirrolle."

  Ukonilmat näyttäisivät tänään tiistaina keskittyvän jälleen maan länsi- ja pohjoisosaan. Jo aamusta saakka on salamoinut Pirkanmaalla ja Pohjanmaan maakunnissa. Tyypillisesti sade- ja ukkoskuurot ovat voimakkaimmillaan myöhään iltapäivästä.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Saitko ikuistettua hienon sääkuvan tai -videon? Lähetä se Forecalle julkaistavaksi tämän ohjeen mukaisesti!

  Salamointi on painottunut heinäkuun alussa maan länsi-, itä-, ja pohjoisosaan.
  Näin Suomen maa-alueilla on salamoinut 1.–5.7.2022 (tiistaina klo 10 mennessä) välisellä ajanjaksolla. Salamointi on painottunut heinäkuun alussa maan länsi-, itä-, ja pohjoisosaan. Kuva: Foreca

  Länsi- ja Pohjois-Suomi ottavat jälleen osumaa kuurosateista

  Kylmä säärintama halkoo tänään maan länsi- ja pohjoisosaa. Sen itäpuolella on vielä paikoitellen helteistä ilmamassaa, mutta viileämpää ilmaa on jo tyrkyllä kylmän säärintaman länsipuolella.

  Kun kylmä ilma kiilaa lämpimän päälle, on tuloksena yleensä kesäaikana kuuropilviä. Jo tiistaina aamulla sade- ja ukkoskuuroja on saatu maan länsi- ja pohjoisosassa, ja iltapäivän aikana niiden odotetaan voimistuvan.

  Tiistaina iltapäivällä voimakkaimmat sade- ja ukkoskuurot painottuvat maan länsi- ja pohjoisosaan. Erityisesti Pohjanmaan maakunnissa ja Lapissa voi esiintyä voimakkaita ukkospuuskia.
  Tiistaina iltapäivällä voimakkaimmat sade- ja ukkoskuurot painottuvat maan länsi- ja pohjoisosaan. Erityisesti Pohjanmaan maakunnissa ja Lapissa voi esiintyä voimakkaita ukkospuuskia.

  Kaikissa Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Suomen ja Pirkanmaan pohjoisosassa sekä Lapissa on iltapäivällä potentiaalia koville ukkospuuskille, salamoinnille, rankkasateelle ja jopa vesiliirrolle.

  Ukkospilviin liittyvät voimakkaat tuulenpuuskat voivat aiheuttaa paikallista vahinkoa, kuten katkoa puita sähkölinjojen tai teiden päälle. Tuulituhot jäänevät tällä erää kuitenkin paikallisiksi, eikä laaja-alaisesta ukkospuuskarintamasta näyttäisi olevan huolta.

  Liikenteeseen lähtiessä kannattaa jälleen hidastaa reilusti nopeutta voimakkaan sade- tai ukkoskuuron kohdalla vesiliirron välttämiseksi. Märkä tienpinta voi jopa kaksinkertaistaa jarrutusmatkan.

  Seuraa sade- ja ukkoskuurojen liikkeitä Forecan sadetutkasta!

  Ukkospilvi lähestymässä Oulujärvellä.
  Sade- ja ukkoskuuroja on liikkeellä eri puolilla maata. Kuva: Pekka Hatunen, Oulujärvi, 12.6.2022

  Viimeinen hellepäivä hetkeen

  Poutaisinta on tiistaina etelärannikon tuntumassa ja toisaalta myös maan itäosassa kuurosateet jäävät vähemmälle.

  Idän ja Pohjois-Suomen aurinkoisilla alueilla lämpötila kohoaa vielä hellerajan eli 25 asteen tuntumaan, muualla maassa päivän ylin lämpötila on 20 asteen vaiheilla. Voimakkaassa kuurosateessa lämpötila voi hetkellisesti notkahtaa lähemmäs 15 astetta.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Keskiviikkona helteet ohi, kuurosateet jatkuvat

  Keskiviikon kuluessa viilenee myös maan itäosassa, ja helteet ovat ainakin tilapäisesti ohi. Iltapäivällä kuurosateet painottuvat maan keskivaiheille, mutta paikoin niitä voi tulla etelämpänäkin. Hetkittäin sade voi olla rankkaa, mutta kyse on jälleen paikallisista ja pääsääntöisesti nopeasti ohimenevistä sade- ja ukkoskuuroista. Ukkosenergiaa on hieman vähemmän kuin viime päivinä, joten kuurosolut tuskin pääsevät yhtä voimakkaiksi kuin heinäkuun alkupäivinä.

  Myös loppuviikon aikana kannattaa pitää silmällä kuurosateita. Sää jatkuu epävakaisena.

  Lue seuraavaksi: Missä päin Suomea on tyypillisesti eniten hellepäiviä?

  6.7.2022 Päivitetty ennusteeseen keskiviikon ennustetta.

  Markus Mäntykannas
  meteorologi

  Päivitetty 6.7.2022 klo 10.03

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat