Sääuutiset ja blogi> Lunta sataa paikoin sakeasti: Jopa 25 senttimetrin lumikertymiä loppuviikon…
Uutiset |

Lunta sataa paikoin sakeasti: Jopa 25 senttimetrin lumikertymiä loppuviikon aikana – osassa maata −30 astetta mahdollista

Lumisateita Jyväskylässä.
Lumisateet huonontavat ajokeliä tällä viikolla. Teillä on myös liukkautta. Arkistokuva: Maarit Siitonen

Lumisateet jatkuvat edelleen. Keskiviikkona ja torstain vastaisena yönä eniten lunta tulee etelässä ja idässä, torstaina maan etelä- ja keskiosassa. Ajoittain lunta sataa kuitenkin myös lännessä ja pohjoisessa. Suurimpia lumikertymiä ennakoidaan maan kaakkoisosaan, missä lunta saattaa tulla loppuviikon aikana paikoin noin 25 senttimetriä. Sää on myös kylmenemässä viikon edetessä. Lapissa lämpötila voi laskea paikoin −30 asteen tienoille, etelässäkin −10 asteen vaiheille.

Suomen säähän vaikuttaa lähipäivinä laaja matalapaineen alue. Lumisateet huonontavat ajokeliä eri puolilla maata.

– Lumipeite on kasvamassa. Lumisadetta on odotettavissa monin paikoin, mutta matalapaineiden osakeskusten liikkeissä ja sitä myötä lumisateiden sijainnissa ja ajoituksissa on jonkin verran epävarmuutta. Eniten lunta odotetaan keskiviikkona tehtyjen ennusteiden valossa Kaakkois-Suomeen, missä lunta voi sunnuntai-iltaan mennessä kertyä noin 25 senttimetriä. Etelärannikon tuntumassa voi välillä sataa myös räntää, sillä lämpötila on ajoittain nollan vaiheilla, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Tiet ja jalankulkuväylät ovat myös paikoin liukkaita.

Tämän hetken ennusteen mukaan sää on kylmenemässä loppuviikolla.

– Kireätkin pakkaset ovat paikoin mahdollisia, jos pilvipeite rakoilee. Sunnuntaina Lappiin alkaa näillä näkymin vahvistua korkeapaine.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lumisade sakenee keskiviikkoillan ja torstain vastaisen yön aikana

Keskiviikkona etelästä on levinnyt Suomeen lumisadealue.

– Lumisade alkoi aamulla etelärannikolla ja vähitellen sade on levinnyt ja leviää pitemmälle sisämaahan. Keskiviikkoillan ja torstaiyön aikana lumisade sakenee. Enimmät sateet painottuvat maan etelä- ja itäosaan. Lunta kertyy etelärannikon tuntumassa 10 senttimetriä jo keskiviikon aikana. Torstaiyönä lumisade jatkuu ja leviää lisäksi länteen ja torstaiaamun aikana myös Lapin eteläosaan, Joonas Koskela kertoo.

Lumisadetta Tuusulassa joulukuussa 2022.
Lumipeite on vahvistumassa monin paikoin tällä viikolla. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 7.12.2022

Lumisateet muuttuvat torstain aikana hajanaisemmiksi.

– Ajoittain lunta voi tulla sakeasti, mutta sateessa on myös taukoja. Torstaina lunta kertyy laajalti maan etelä- ja keskiosaan 5–10 senttimetriä. Kaakkois-Suomen sisämaassa voi tulla paikoin yli 10 senttimetriä. Pohjois-Karjalasta Lappiin ulottuvalla alueella lumikertymä jää muutamiin senttimetreihin.

Katso videolta lumisateiden ennuste!

Pakkanen vaihtelee enimmäkseen muutamasta asteesta kymmeneen asteeseen, mutta paikoin voi olla kylmempääkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Etelärannikolla lämpötila käy ajoittain nollan vaiheilla. Selkeämmillä alueilla lännessä ja pohjoisessa pakkasta on ollut keskiviikkona 10–15 astetta, Lapissa paikallisesti jopa yli 20 astetta. Jos pilvipeite rakoilee, ovat tällaiset lukemat lähipäivinäkin mahdollisia.

Lumisateet heikkenevät loppuviikolla, sää kylmenee

Perjantain aikana lumisateet vähitellen vähenevät, kun matalapaine alkaa heiketä.

– Yksi matalapaineen osakeskus liikkuu mahdollisesti vielä maan kaakkoispuolelta koilliseen ja se voi antaa Kaakkois-Suomeen vielä viitisen senttimetriä lisää lunta. Muualla lumikertymät ovat jo vähäisempiä, Joonas Koskela ennustaa.

Viikonlopun aikana idästä virtaa Suomen ylle kylmempää ilmamassaa. Pohjoiseen alkaa vahvistua korkeapaine.

– Tämä tietää kylmempää säätä suureen osaan maata. Lauantain vastaisena yönä pakkanen kiristynee Lapissa yleisesti 10 ja 20 asteen välille. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila vaihtelee muutamasta pakkasasteesta jopa reiluun 10 pakkasasteeseen, etenkin jos pilvipeite rakoilee.

Lunta ja joulukuun hämärää Paltamossa.
Pakkanen kiristyy loppuviikolla. Kuva: Pekka Hatunen, Paltamo, 5.12.2022 

Lumisateet jäävät lauantaina paikallisiksi, sunnuntai näyttää tämän hetken ennusteen mukaan jo pääosin poutaiselta.

– Sunnuntaina yli 10 asteen pakkasia on jo maan keski- ja pohjoisosaa myöten, Lapissa lämpötila voi laskea selkeillä ja heikkotuulisimmilla alueilla jo −30 asteen vaiheille. Etelässä ollaan vielä enimmäkseen 5 ja 10 pakkasasteen välillä, Joonas Koskela sanoo.

Talven tähän mennessä kylmin lämpötila on Sodankylän Vuotson havaintoasemalla 21. marraskuuta mitattu −26,0 astetta.

Myös ensi viikolle on näkyvissä lumisateita ja pakkasia.

– Ensi viikon alussa lämpötila voi laskea etelässäkin laajemmin −10 asteen alapuolelle, ennen etelästä mahdollisesti reilustikin lisää lunta tuovaa matalapainetta. Tämän matalapaineen ennuste on kuitenkin jo hyvin epävarma, Joonas Koskela sanoo.

Lue seuraavaksi: Katso tammi–maaliskuun pitkä ennuste: ”Talven ennusteessa on ristiriitaisia signaaleja”

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 7.12.2022 klo 19.48

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat