Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lumisade torstaina paikoin sakeaa: ”Ajokeli jopa erittäin huono” –…
Uutiset |

Lumisade torstaina paikoin sakeaa: ”Ajokeli jopa erittäin huono” – perjantaina liukasta, viikonloppuna poutaa

Lumisadetta ja huonoa ajokeliä Tuusulassa huhtikuun alussa 2022.
Lumisade, tielle kertynyt lumi ja sohjo huonontavat ajokeliä torstaina. Jatkossa edessä on myös liukkaita teitä. Arkistokuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula

Lumisateet huonontavat torstaina ajokeliä Uudeltamaalta maan keski- ja itäosan kautta Koillismaalle ja Itä-Lappiin ulottuvalla alueella. Ajokeli on paikoin jopa erittäin huono. Lumisateiden jälkeen edessä on pakkasta ja liukkaita teitä. Viikonloppuna sää on näillä näkymin poutaista.

Torstaina lumisateita tulee etelästä maan keskiosan kautta itään ja aina Koillismaalle ja Itä-Lappiin ulottuvalla alueella. Läntiseen Suomeen sateet eivät torstaina osu, vaikka sadealue on ottanut hieman aiempaa ennustettua läntisemmän reitin.

– Sadealueen länsireuna on yltänyt torstaina aamulla lähelle Hankoniemeä. Pääkaupunkiseudulla lunta voi tulla vähän alle 10 senttimetriä. Itäisellä Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja siitä pohjoiseen päin sisämaassa suurimmat lumikertymät ovat 10–15 senttimetriä. Lumisade on paikoin sakeaa, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Seuraa sateiden etenemistä Forecan sadetutkasta!

Liikenteessä onkin syytä olla varovainen torstain mittaan.

– Ajokeli on jopa erittäin huono etelässä ja idässä lumisilla alueilla. Huono ajokeli jatkuu iltaan saakka, varsinkin idässä, missä lunta tulee Karjalan ja Savon maakunnissa torstai-iltanakin. Etelässä lumentulo loppuu torstaina puolenpäivän jälkeen. Lämpötila kohoaa etelässä vähäksi aikaa plussan puolelle, joten lumet menevät loskaiseksi varsinkin pääväylillä. Sivuväylät, missä ei ole suolattu, ovat hyvin liukkaita, Markus Mäntykannas sanoo.

Erityisesti itäisellä Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa ajokeli on torstaiaamun aikana ollut jopa erittäin huono. Lumisade on paikoitellen sakeaa.
Erityisesti itäisellä Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa ajokeli on torstaiaamun aikana ollut jopa erittäin huono. Lumisade on paikoitellen sakeaa. Kuva: Fintraffic, 19.1.2023

Lännessä ja pohjoisen länsipuoliskolla ei juurikaan sada torstaina. Sää on pilvistä, lämpötilat ovat pikkupakkasella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Myös eteläisessä Suomessa pakastuu perjantain vastaisena yönä.

– Se mikä vetää loskaksi, jäätyy yön aikana. Perjantaiaamun tilanne näyttää hyvin liukkaalta. Ajokeli on huono etelässä ja idässä, varsinkin suolaamattomilla teillä. Alempi tieverkosto voi olla vielä hyvin luminen ja jäinen, Markus Mäntykannas ennustaa.

Perjantaina päivällä laajalti pikkupakkasta, lauantain vastaisena yönä pakkanen kiristyy

Perjantaina Suomen yllä on korkeapaineen selänne. Tuulet heikkenevät.

– Sää kylmenee perjantaiksi. Päivällä on laajalti pikkupakkasta, etelässä ja lounaassa rantavyöhykkeellä on kuitenkin vielä plussaa. Sää on enimmäkseen pilvistä, lännessä pilvipeite voi paikoin rakoilla, Markus Mäntykannas sanoo.

Ennuste 20.–21.1.2023.
Ennuste 20.–21.1.2023.

Iltaa kohden pilvisyys voi rakoilla laajemminkin lännestä alkaen.

– Tämä tietäisi sitä, että pakkanen kiristyy lauantain vastaisena yönä. Etelässä ja maan keskiosassa voi selkeillä alueilla olla laajemminkin kymmenisen astetta pakkasta, pohjoisessa paikoin 10–15 pakkasastetta.

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Viikonloppuna poutaa – miltä näyttää ensi viikko?

Lauantai näyttää poutaiselta pakkaspäivältä. Tuuli yltyy vähän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Ulkoilun kannalta edessä on laajalti upea pakkasviikonloppu, vaikka pilvisyys onkin vielä vähän kysymysmerkki. On mahdollista, että laajemmillakin alueilla olisi selkeämpää. Lauantaina päivälämpötilat ovat pohjoisessa 10 pakkasasteen molemmin puolin, etelässä ja maan keskiosassa on laajalti heikkoa pakkasta, Markus Mäntykannas kertoo.

Sunnuntain mittaan sää alkaa tämän hetken ennusteen mukaan lauhtua pohjoisesta käsin, missä lounaanpuoleinen tuuli yltyy.

– Pilvisyys vaihtelee, auringonpaisteellekin on paikoin mahdollisuus.

Ennuste 22.–24.1.2023.
Ennuste 22.–24.1.2023.

Ensi viikon ennusteissa on vielä epävarmuutta, mutta sää jatkunee vaihtelevana.

– Tämän hetken ennusteissa näkyy alkuviikolla pieni lauhtuminen. Seuraava voimakkaampi lauhtuminen tulisi viikon puolivälin tienoilla, kun Suomen yli näyttäisi kulkevan kunnon sadealue. Etelässä ja lännessä voi tulla jälleen silkkaa vettä. Loppuviikkoa kohden edessä on kenties uusi pakastuminen, mutta ennuste on vielä epävarma, Markus Mäntykannas toteaa.

Lue seuraavaksi: Lopputalven ja alkukevään pitkä ennuste julki: Tältä näyttää helmi–huhtikuun jakso – yksi kuukausi erottuu joukosta!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 19.1.2023 klo 17.36

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat