Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuore joulukuun kuukausiennuste julki: Tältä näyttää jouluviikon ennuste nyt – “Talvi on jo myöhässä”
  Uutiset |

  Tuore joulukuun kuukausiennuste julki: Tältä näyttää jouluviikon ennuste nyt – “Talvi on jo myöhässä”

  Lauhaa joulukuun säätä Vaasassa.
  Joulukuun sää näyttää tavanomaista lauhemmalta. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa, 10.12.2018

  Uuden kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu tavanomaista lämpimämpänä joulukuun ajan. Polaaripyörre pysyy vielä pari viikkoa keskimääräistä voimakkaampana, mutta joulukuun puolivälin lähestyessä polaaripyörteen ennusteen epävarmuus kasvaa selvästi. Jos pyörre heikkenee, ainakin väliaikaisen kylmenemisen mahdollisuus kasvaa Suomessa.

  Tuoreen Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan sää on joulukuussa pitkälti 2–3 astetta tavanomaista lämpimämpää, ensimmäisellä joulukuun viikolla jopa 2–4 astetta tavanomaista lämpimämpää. Meteorologi muistuttaa kuitenkin, että vaikka joulukuu näyttää keskimääräistä lämpimämmältä, mahtuu viikkoihin silti monenlaista ja vaihtelevaa säätä.

  – Nyt seuraavan reilun kuukauden aikana ennusteen mukaan vallitseva lauha sää ei tarkoita pelkkiä vesisateita ja lämpöasteita. Kuukausiennusteessa on vain arvio viikon keskimääräisestä poikkeamasta – viikon sää voi olla joko tasainen tai hyvin vaihteleva. Hetkittäiset kylmät jaksot ja lumisateet etelässäkin asti ovat siis täysin mahdollisia, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Ainakin pohjoisimmassa Lapissa terminen talvi lienee jo alkanut, mutta terminen syksy on vielä jatkunut laajalti.

  – Talvi on jo myöhässä. Nyt alkaa olla se aika, kun keskimääräisenä vuonna talvi alkaisi lounaassakin. Terminen talvi ei ole alkanut vielä esimerkiksi Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa tai Torniossakaan. Lapissa lämpötila on tässä kuussa sahannut laajalla alueella nollan molemmin puolin, joten sieltä löytyy rajatapauksia, kertoo Anna Latvala.

  Termisen talven katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin nollan asteen alapuolelle.

  Sitä, onko tulossa musta vai valkea joulu ja kuinka laajalle mitäkin, ei pystytä vielä ennustamaan.

   

  – Mikään ei estä kumpaakaan vaihtoehtoa. Mutta joka tapauksessa talven tulo on nyt jäänyt selvästi keskimääräistä myöhempään isossa osassa maata, toteaa Anna Latvala.

  Marraskuun loppu mennään vaihtelevassa säässä

  Marraskuun viimeisen täyden kalenteriviikon keskilämpötila on Suomessa 1–3 astetta keskimääräistä korkeampi. Sää on kuitenkin vaihtelevaa: sää lauhtuu voimakkaasti viikon keskivaiheilla, mutta kylmenee uudelleen loppuviikolla. Suomen yli kulkee tämän viikon puolivälissä matalapaine, joka tuo sekä lumi- että vesisateita.

  – Se ei kuitenkaan riitä nostamaan viikon keskimääräistä sademäärää keskiarvon yläpuolelle muuta kuin Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Etelä-Lapin tienoilla. Loppuviikosta Suomessa on korkeapainesäätä, jolloin sateet jäävät vähäisiksi, sanoo Anna Latvala.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Joulukuun ensimmäisellä viikolla jopa neljä astetta keskimääräistä lämpimämpää

  Joulukuun aloittavalla viikolla viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan Suomessa jopa 2–4 astetta tavanomaista korkeampi. Suomessa on ainakin ajoittain etelän tai lounaan suuntainen, lauha ilmavirtaus. Sademäärät ovat tavanomaisia.

  Tämän hetken ennusteen mukaan näyttää siltä, että 7. joulukuuta alkaen aina vuoden loppuun asti viikkojen keskilämpötilat ovat Suomessa noin 2–3 astetta keskimääräistä lämpimämpiä. 7. joulukuuta alkavalla viikolla sademäärät ovat edelleen melko tavanomaisia.

  – Suomen itäpuolella on tässä vaiheessa korkeapaine ja Länsi-Euroopassa matalapaine. Näiden välillä lauhaa ilmaa virtaa etelästä pohjoiseen. Joulukuun 14. päivä alkavalla viikolla sama perusasetelma näyttää säilyvän edelleen, kertoo Anna Latvala.

  Lue myös: Miten pitkän ajan sääennuste syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pohjoista napa-aluetta ympäröivän polaaripyörteen ennusteen epävarmuus kuitenkin kasvaa jo.

  – Polaaripyörre pysyy ennusteen mukaan vielä joulukuun alkupuolella keskimääräistä voimakkaampana, mutta joulukuun puolivälin lähestyessä polaaripyörteen ennusteen epävarmuus kasvaa selvästi. On mahdollista, että pyörre on heikkenemään päin. Jos pyörre heikkenee, ainakin väliaikaisen kylmenemisen mahdollisuus kasvaa Suomessa. Polaaripyörteen voimakkuuden ennusteessa on aiempia ennusteita suurempi hajonta, vähän suurempi osa menee keskiarvon alapuolelle, toteaa Anna Latvala.

  Polaaripyörteen heikkeneminen tarkoittaisi siis, että polaaripyörre ei pitäisi enää kylmää ilmaa sisällään, vaan pohjoisesta pääsisi virtaamaan Suomeen kylmempää ilmaa.

  Lue myös: Mikä on polaaripyörre?

  Millainen on jouluviikon ennuste?

  Kuukausiennusteen lämpötilapoikkeamaennusteessa ei näy muutosta joulun lähestyessä.

  Jouluviikolla lämpötilat näyttävät tämän hetken ennusteen perusteella olevan edelleen 2–3 astetta tavanomaista korkeampia Suomessa.

   

  – Keskimäärin lauha sää jatkuu tämän ennusteen mukaan. Sademäärässäkään ei ole selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen, sanoo Anna Latvala.

  Joulun ja uudenvuoden välisellä viikollakaan lauha sää ei näytä katoavan minnekään.

  – Suomessa ja suuressa osassa muuta Eurooppaa on edelleen ajankohtaan nähden lämmintä. Sää muuttuu mahdollisesti sateisempaan suuntaan. Talvella Suomessa onkin yleensä lauhaa pilvisen ja sateisen sään vallitessa.

  Tilastollisesti joulukuussa käytännössä koko maassa on jo keskimäärin yöpakkasta. Päivän ylinkin lämpötila on joulukuun puolivälissä enää lounaisrannikolla ja saaristossa hieman nollan yläpuolella, muualla maassa pakkasella. Keskimääräistä lämpimämmässäkin säässä voi siis joulukuussa olla myös päiväpakkasia.

  Itämeri on nyt enimmäkseen 2–4 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

  – Jäätä on vasta pienellä alueella Perämeren pohjukassa. Meren lämpötila toki laskee nyt pikkuhiljaa, mutta sula ja tavallista lämpimämpi meri pitää varsinkin rannikoiden sään lauhempana. Sopivissa oloissa meri voi myös lisätä sademääriä, toteaa Anna Latvala.

  Lue myös: Kahden päivän lumipyry lähestyy: Näille alueille tulossa eniten lunta – katso kartat

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa