Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kahden päivän lumipyry lähestyy: Näille alueille tulossa eniten lunta – katso kartat 
  Uutiset |

  Kahden päivän lumipyry lähestyy: Näille alueille tulossa eniten lunta – katso kartat 

  Takatalvi Jyväskylässä huhtikuussa 2019.
  Lunta pyryttää tämän hetken ennusteen mukaan paikoin 10–20 senttimetriä kahden vuorokauden aikana. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä

  Lumipyry huonontaa ajokeliä lähipäivinä osassa maata. Eteläiseen Suomeen on tulossa ajankohtaan nähden lämmintä ilmaa, jopa 8–9 astetta.

  Norjan ja Ruotsin yli saapuva matalapaine tuo Suomeen lumi- ja vesisateita.

  – Lunta sataa kahden vuorokauden kuluessa keskiviikkoaamusta perjantaiaamuun Kainuun ja Etelä-Lapin välisellä alueella 10–20 senttimetriä. Tämänhetkisen ennusteen mukaan eniten lunta tulee Meri-Lapissa. Maan keskiosassa lumisateet jäävät varsinkin lännessä vähäisiksi, osassa Länsi-Suomea sade tulee pelkästään vetenä. Idässä lunta sataa enimmäkseen muutama sentti, perässä tulee vesisade. Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueella lunta voi tulla enemmän, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Lumikertymäennuste keskiviikolle 25.11.2020.
  Lumikertymäennuste keskiviikolle 25.11.2020. Kuva: Foreca

  Etelä-Suomessa lähipäivien sateet tulevat pääasiassa vetenä.

  Lumikertymäennuste torstaille 26.11.2020.
  Lumikertymäennuste torstaille 26.11.2020. Kuva: Foreca

  Näin lumipyry etenee

  Matalapaineen ensimmäiset sateet saapuvat keskiviikkoaamuna jo maan länsiosaan sekä läntiseen Lappiin. Lännessä sateet ovat lähes kokonaan vettä, Lapissa lunta. Sateet leviävät keskiviikon kuluessa kohti itää.

  Ennuste keskiviikkoiltapäivälle 25.11.2020.
  Ennuste keskiviikkoiltapäivälle 25.11.2020. Lämpötilat nousevat iltapäivän kuluessa. Kuva: Foreca

  – Maan keskiosassa sadealueen etureunalla sataa lunta, pohjoisessa suurin osa sateesta on lunta. Itä-Suomen pohjoisosasta Perämeren seudulle on keskiviikkoiltana tulossa lumipyryä, kaakkoistuuli on kohtalaista ja puuskaista, ennustaa Anna Latvala.

  Ennuste keskiviikkoillaksi 25.11.2020.
  Ennuste keskiviikkoillaksi 25.11.2020. Kuva: Foreca

  Torstain vastaisena yönä ja torstaina aamulla pyryttää Keski-Lapissa asti, mutta idässä sade sen sijaan alkaa jo muuttua vesisateeksi. Torstain mittaan matalapaine väistyy itään. Sen jälkipuolella maan keski- ja pohjoisosassa tulee vielä heikkoja lumisateita.

  Ennuste torstaiaamulle 26.11.2020.
  Ennuste torstaiaamulle 26.11.2020. Kuva: Foreca

  Etelään ajankohtaan nähden erittäin lämmintä

  Lämpötilat vaihtelevat tällä viikolla. Viikon keskivaiheilla Suomeen saapuu ajankohtaan nähden lämmintä ilmaa, loppuviikoksi sää jälleen viilenee.

  Keskiviikkona päivällä lämpötila on lounaisrannikolla paikoin 8 plusasteen tienoilla, nollaraja kulkee Kaakkois-Suomesta Keski-Pohjanmaan seudulle. Rajan pohjoispuolella on enimmäkseen pakkasta 1–8 pakkasasteen verran.

  – Matalapaine tuo mukanaan lauhaa ilmaa torstain vastaisena yönä laajemmallekin alueelle. Etelässä on laajalti 7–8 astetta, lounaisrannikolla lämpötila voi nousta jopa 9 asteeseen. Oulun seudulla lämpötila kohoaa 0–2 asteeseen, Lapissa ja Koillismaalla pakkanen jatkuu.

  Torstaina ja perjantaina virtaus kääntyy matalapaineen jäljessä puhaltamaan laajalti pohjoisesta. Sää viilenee hiljalleen pohjoisesta alkaen.

  – Lapissa lämpötila voi pilvipeitteen rakoillessa laskea torstaina paikoin 10–16 pakkasasteeseen, kun Etelä-Suomessa on vielä 4–6 plusastetta, toteaa Anna Latvala.

  Perjantaina päivällä lähinnä kaakossa ja etelärannikolla lämpötila on asteen, pari nollan yläpuolella ja maan keskiosassa on enimmäkseen 0–3 astetta. Pohjoisessa lämpötila vaihtelee Kainuun parista pakkasasteesta Lapin 5–10 pakkasasteeseen, selkeämmillä alueilla voi olla 10–15 pakkasastetta.

  Ennuste perjantai-iltapäivälle 27.11.2020.
  Ennuste perjantai-iltapäivälle 27.11.2020. Kuva: Foreca

  Miltä näyttää viikonloppu?

  Perjantaina aamulla matalapaineen viimeiset sateet väistyvät maan kaakkoispuolelle. Korkeapaine alkaa levitä Suomeen. Sää poutaantuu, mutta pilvisyys on runsasta.

  – Viikonloppuna ei tapahdu suurta muutosta. Sää on enimmäkseen pilvipoutainen, lähinnä rannikoilla voi paikoin sataa hieman lunta tai vettä. 

  Yölämpötilat pysyvät viikonloppuna enimmäkseen 0 ja 10 pakkasasteen välillä, pohjoisessa voi paikallisesti olla yli 10 astetta pakkasta. Etelärannikolla yölämpötila on lähellä nollaa.

  – Päivälämpötiloissa ei ole viikonloppuna suurta eroa öihin. Maan etelä- ja keskiosassa on enimmäkseen 0–5 pakkasastetta ja pohjoisessa 2–8 pakkasastetta, sanoo Anna Latvala.

  Lue myös: Tuore joulukuun kuukausiennuste julki: Tältä näyttää jouluviikon ennuste nyt – “Talvi on jo myöhässä”

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 24.11. klo 19.28

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa