Sääuutiset ja blogi> Talvinen viikonloppu: Enimmäkseen poutaa ja pakkasia, paikoin lumikuuroja…
Uutiset |

Talvinen viikonloppu: Enimmäkseen poutaa ja pakkasia, paikoin lumikuuroja – ensi viikolla runsaammatkin lumisateet mahdollisia

Marraskuinen pakkaspäivä Rääkkylässä.
Viime aikoina on mitattu laajalti pakkasia. Kuva: Heidi Multanen, Rääkkylä, 17.11.2023

Sää jatkuu viikonloppuna ajankohtaan nähden kylmänä ja talvisena. Enimmäkseen on poutaista ja melko pilvistä, paikoin liikkeellä on lumikuuroja. Ensi viikon alkupuolikin näyttää kylmältä. Ensi viikon puolivälin tienoilla edessä on näillä näkymin käännös sateisempaan suuntaan, kun Suomeen leviää sadealueita. Sateet ovat tämän hetken ennusteen mukaan enimmäkseen lunta, mutta mahdollisesti lounaisimmassa ja eteläisimmässä Suomessa saattaa sataa myös räntää tai vettä.

Marraskuu on edennyt viime aikoina ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmemmässä säässä.

– Loppuviikon ja ensi viikon alun säässä ei tapahdu suuria muutoksia. Suomen säähän vaikuttaa korkeapaine. Sää on Suomessa yleisesti ottaen pilvinen, vaikka paikoin pilvipeite pääsee rakoilemaan. Suurimmassa osassa maata on pakkasta, mutta merellä saaristossa lämpötila voi käväistä päivisin plussalla, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Perjantaina 17. marraskuuta Suomen miesten jalkapallomaajoukkue kohtaa Pohjois-Irlannin EM-karsintaottelussa Helsingin Olympiastadionilla kello 19 alkaen.

– Perjantai on Helsingissä poutainen pakkaspäivä, pilvisyys vaihtelee päivän mittaan. Pakkasta on illalla 3–4 astetta. Tuuli on heikkoa, Joanna Rinne kertoo.

Viikonloppuna enimmäkseen poutaista pakkassäätä, paikoin heikkoja lumikuuroja

Viikonlopun sää on enimmäkseen poutaista, pilvisyys vaihtelee. Paikoin liikkeellä on kuitenkin heikkoja lumikuuroja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Viikonloppuna Suomenlahdelle saattaa muodostua lumikuuroja, jotka tämän hetken ennusteen mukaan eivät juurikaan kulkeudu rannikolle, mutta ei ole mahdotonta, että joku lumikuuro osuisi myös mantereelle. Myös maan keski- ja pohjoisosassa pilvisillä alueilla voi tulla viikonloppuna vähäisiä lumisateita, joista ei kuitenkaan tule merkittävää lumikertymää, Joanna Rinne sanoo.

Katso videolta ennuste maanantaille asti!

Etelässä pakkasta on viikonloppuna päivisin enimmäkseen 1–3 astetta ja maan keskiosassa 3–8 astetta. Pohjoisessa lämpötila vaihtelee pilvisyydestä riippuen enimmäkseen 5 ja 20 pakkasasteen välillä.

– Öisin lämpötiloissa ei ole pilvisillä alueilla suurta eroa päivien pakkaslukemiin, vaikka öisin voikin olla pari astetta kylmempää kuin päivisin. Pilvipeitteen rakoillessa pakkanen voi kuitenkin kiristyä paikoin 20–25 asteeseen pohjoisessa, paikallisesti jopa kireämmäksikin.

Tuuli on viikonloppuna enimmäkseen heikkoa.

Ensi viikon alussa kylmää, viikon keskivaiheilla ja loppupuolella lumisateita

Tämän hetken ennusteen mukaan sää jatkuu ensi viikon alussa kylmänä ja melko poutaisena, lumikuuroja tulee yhä paikoin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Etelässä päivälämpötilat ovat ensi viikon alkupuolella enimmäkseen 3–6 pakkasastetta ja maan keskiosassa 3–8 pakkasastetta. Pohjoisessa lämpötila vaihtelee pilvisyydestä riippuen edelleen enimmäkseen 5 ja 20 pakkasasteen välillä, Joanna Rinne ennustaa.

Tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikon puolivälin tienoilla Suomeen leviää sadealueita.

– Näiden sadealueiden sateet tulevat näillä näkymin pääasiassa lumena, mutta on mahdollista, että lounaisimmassa tai eteläisimmässä Suomessa sateissa tulee mukana myös räntää tai vettä. Lunta voi kertyä 5–10 senttimetrin verran, paikallisesti enemmänkin. Lunta saattaa viikon jälkipuolella tulla reilusti paikoin eteläänkin, mutta sadealueiden ennusteissa on vielä niin paljon epävarmuutta, että vielä ei ole tarkemmin ennustettavissa, paljonko lunta mahdollisesti Suomen eri osissa tulee, Joanna Rinne sanoo.

Myös ensi viikon loppupuolen lämpötilaennusteet ovat vielä vaihdelleet.

– Tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikon loppupuolella lämpötilat kuitenkin pysyisivät edelleen enimmäkseen pakkasella, mutta sadealueiden yhteydessä on mahdollista, että paikallisesti etenkin etelässä tai lounaassa lämpötila voi käväistä plussankin puolella, Joanna Rinne toteaa.

Lue seuraavaksi: Talven pitkä ennuste julki: Tältä näyttää joulu–helmikuun jakso Suomessa!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 17.11.2023 klo 15.32

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat