Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuulimyräkkä ja lumipyry riepottelevat perjantaina – alkuviikolla Suomea hipoo jopa +15 asteen lämpökieleke
  Uutiset |

  Tuulimyräkkä ja lumipyry riepottelevat perjantaina – alkuviikolla Suomea hipoo jopa +15 asteen lämpökieleke

  Voimakasta tuulta ja aaltoja Uunisaaressa.
  Tuuli voimistuu perjantaiksi. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Helsinki

  Perjantaiksi Suomeen ennustetaan voimakkaita puuskatuulia. Myräkän sateet alkavat lumena, mutta muuttuvat osassa maata vedeksi. Maanantaina Suomea lähestyy kaakosta keväisen lämmintä ilmaa, mutta osaan maata on tulossa reippaita sateita. On vielä epävarmaa, yltääkö lämpö Suomeen asti.

  Torstaina on nähty laajalti aurinkoa, mutta perjantaiaamuksi Suomeen alkaa levitä lounaasta pilvisyyttä ja sateita. Samalla tuuli voimistuu. Sateet leviävät perjantaipäivän edetessä koko maan etelä- ja keskiosaan. 

  – Sateet alkavat lumena, mutta muuttuvat vedeksi. Illalla lumisateita leviää myös Etelä-Lappiin, lauantain vastaista yötä kohden koko Lappiin. Lunta on odotettavissa maan keski- ja pohjoisosaan laajalti 2–5 senttimetriä, mutta monin paikoin lumi sulaa heti maahan osuttuaan, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Perjantaina tuuli puuskaista maa-alueilla maan etelä- ja keskiosassa

  Etelänpuoleinen tuuli on perjantaina voimakasta. Voimakkaimmin tuuli puhaltaa eteläisillä merialueilla. 

  – Keskituulessa myrskyä eli 21 m/s olevaa tuulta ei ennusteta, mutta ei ole mahdotonta, että sitä esiintyisi paikallisesti. Ennustetut keskituulenvoimakkuudet ovat 14–18 m/s perjantai-iltapäivänä eteläisillä merialueilla. Pohjanlahdella keskituulenvoimakkuudet ovat 10–13 m/s. Eteläisille merialueille ennustetaan koko päiväksi kuitenkin myrskypuuskia eli hetkittäisissä puuskissa tuulenvoimakkuus on 21 m/s tai yli, Joanna Rinne sanoo.

  Katso videolta myräkän ja loppuviikon ennuste!

  Tuulivahingot ja sähkökatkot ovat perjantaina mahdollisia.

  – Maa-alueilla tuuli on maan etelä- ja keskiosassa hyvinkin puuskaista, tulossa on 15–19 m/s puuskia. Tuulituhojen riski alkaa kasvaa puuskien nopeuden ylittäessä 15 m/s. 

  Pilvet ja sateet pitävät lämpötilat alhaisina perjantaina. Lähes koko maassa päivälämpötila on 0–4 plusastetta, Pohjois-Lapissa −3 ja +1 asteen välillä.

  Sunnuntai lauantaita lämpimämpi päivä

  Lauantain aikana maan etelä-, itä- ja pohjoisosan yllä liikkuu yhä sateita.

  – Pohjoisessa sateet tulevat pääosin lumena, etelässä ja idässä vetenä. Lännessä ja Pohjois-Pohjanmaan tienoilla on melko aurinkoista, vaikka iltapäiväkuuroja tulee sisämaassa paikoin kaikissa olomuodoissa, Joanna Rinne kertoo.

  Lounaistuuli on maan etelä- ja keskiosassa yhä puuskaista, mutta ei enää yhtä voimakasta kuin perjantaina.

  Päivälämpötila on lauantaina maan etelä- ja keskiosassa 3–6 plusastetta, Lapissa −2 ja +1 asteen välillä, Kilpisjärven tienoilla pakkasta voi olla jopa 5 astetta. Yöksi sää selkenee koko maassa.

  Lue myös: Pulmallinen huhtikuun kuukausiennuste: ”Kevät etenee hyvää vauhtia, mutta…”

  – Sunnuntaina sää pilvistyy maan eteläosassa etelästä alkaen, Lapissa pohjoisesta alkaen. Maan keskivaiheilla sää pysyy aurinkoisena. Yksittäiset vesisadekuurot ovat silti mahdollisia paikallisesti maan keskivaiheilla.

  Sunnuntai on lauantaita lämpimämpi päivä. Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 6–9 astetta, pohjoisessa 0–5 astetta. Sunnuntaina illalla maan eteläosaan leviää etelästä vesi- ja räntäsateita.

  Yltääkö lämmin ilma hetkeksi kaakkoiseen Suomeen maanantaina?

  Maanantaina kaakkoisimpaan Suomeen saattaa päästä lämmintä ilmaa kaakosta, mutta ennuste on yhä epävarma. 

  – Tällöin lämpötila pääsisi siellä paikallisesti nousemaan jopa lähelle 15:tä astetta. Suurimmassa osassa Suomea maanantain sää on kuitenkin pilvinen ja sateinen. On täysin mahdollista, että kaakon lämpö jää Suomen rajojen ulkopuolelle, toisaalta voi myös olla, että se levittäytyy tämänhetkisiä ennusteita laajemmalle alueelle, Joanna Rinne sanoo.

  Vuoden korkein lämpötila tähän mennessä on Jomalassa Ahvenanmaalla 23. maaliskuuta mitattu 14,6 astetta.

  Ensi viikon tiistai ja keskiviikko ovat ennusteen mukaan aurinkoisia. Lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa 4–8 asteen tienoilla ja Lapissa −1 ja +3 asteen välillä.

  – Alkuviikon jälkeen pilvisyys muuttuu vaihtelevammaksi, mutta sateet pysyvät vähäisinä, Joanna Rinne ennustaa.

  Lue seuraavaksi: Odotettu ennuste julki – tältä näyttää loppukevään ja kesän pitkä sääennuste!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 8.4. klo 17.26

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa