Sääuutiset ja blogi> Loppuviikon sää: Jopa 30 asteen hellelukemat mahdollisia, rankkasateet…
Uutiset |

Loppuviikon sää: Jopa 30 asteen hellelukemat mahdollisia, rankkasateet rummuttavat osassa maata – myös ukkosia tulossa

Hellettä ja ukkosia kesällä 2022.
Lämpötilat kohoavat osassa maata hellelukemiin loppuviikolla, paikoin tulee runsaita sateita. Ennusteissa on myös ukkosia. Kuvat: Matti Hietala, Lohtaja, 21.7.2022 ja Pekka Hatunen, Vaala, 2.8.2022

Loppuviikon sääennusteissa on niin hellettä kuin rankkoja sateita ja ukkosiakin. Lämpötilat nousevat torstaina ja perjantaina yli 25 asteen lukemiin näillä näkymin laajalti maan etelä- ja itäosassa, jopa 30 asteen lukemat ovat mahdollisia tämän hetken ennusteen mukaan perjantaina kaakossa. Viikonlopuksi sää jo viilenee perjantain lukemista. Perjantaina ja lauantaina Suomen yli kulkee paikoin rankkoja sateita. Suurimpia sademääriä ennakoidaan maan länsi- ja pohjoisosaan, missä vettä voi tulla perjantain ja lauantain aikana yhteensä yli 30 millimetriä, Perämeren rannikkoseudulla ja paikoin Etelä-Lapissa jopa yli 60 millimetriä. Sateissa on mukana paikoin myös ukkosta.

Elokuun ensimmäisen viikon loppupuolen säähän mahtuu monenlaista.

– Loppuviikon kiinnostavimmat sääasiat ovat torstain–perjantain helle maan etelä- ja itäosassa sekä perjantain–lauantain rankkasateet, joiden suurimmat sadekertymät tulevat maan länsi- ja pohjoisosassa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Sää on lämpenemässä hetkeksi, tulossa paikoin hellettä

Keskiviikon aikana Suomen yli liikkuu vähäsateinen säärintama, jonka jälkeen Suomeen alkaa virrata lännestä lämmintä ilmaa.

Keskiviikkona illalla ja torstain vastaisena yönä sadekuuroja leviää laajemminkin Satakunnan, Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan seudulle. Myös Lapissa sadekuurot lisääntyvät.

Torstaiksi sää lämpenee. Maan etelä- ja itäosassa päivälämpötilat ovat 24–26 astetta, maan länsiosassa 20–25 astetta ja maan pohjoisosassa enimmäkseen 15–20 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Torstaina hellettä on laajalti maan etelä- ja itäosassa. Sää on etelässä ja idässä varsin aurinkoinen ja yksittäisiä sadekuuroja lukuun ottamatta poutainen. Maan keskiosassa, lännessä ja pohjoisessa tulee sadekuuroja yleisesti ja pilvisyys vaihtelee. Sadekuuroissa voi olla mukana paikallisia ukkosia.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Lue myös: Helle – mitä se on ja missä on eniten hellepäiviä?

Ennuste 3.–5.8.2022.
Ennuste 3.–5.8.2022.

Perjantain vastaiseksi yöksi sää poutaantuu suuressa osassa maata. Pohjoisessa joitakin sadekuuroja tulee kuitenkin vielä yölläkin.

Perjantaina jopa 30 astetta mahdollista – liikkeellä myös rankkasateita ja ukkosia

Tämän hetken ennusteen mukaan sää lämpenee osassa maata edelleen perjantaina. Maan etelä- ja itäosassa lämpötilat ovat enimmäkseen 25–28 astetta, paikoin mahdollisesti jopa 30 astetta. Lännessä ollaan enimmäkseen 19–24 asteessa, pohjoisessa laajalti 15–20 asteessa.

– Viikon lämpimin päivä on koko maan korkeimpia lämpötiloja katsottaessa perjantai, jolloin maan etelä- ja itäosan hellealue laajenee vielä torstaisesta. Jopa 30 asteen rajan rikkoutuminen on mahdollista yksittäisillä havaintoasemilla maan kaakkoisimmassa osassa, Joanna Rinne sanoo.

Perjantaina maan länsi- ja pohjoisosaan leviää kuitenkin jo lännestä kylmä rintama ja siihen liittyvä runsassateinen sadealue.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Sadetta tulee perjantain aikana lännessä ja Pohjois-Pohjanmaalla laajalla alueella yli 15 millimetriä, paikoin jopa yli 30 millimetriä. Runsaimmat sateet tulevat näillä näkymin Merenkurkun ja Perämeren rannikkoalueilla. Perjantain sateiden yhteydessä voi myös ukkostaa paikoin, erityisesti maan keskivaiheilla, Pohjois-Pohjanmaan tuntumassa sekä Kainuun suunnalla.

Katso videolta sateiden ennuste keskiviikkoillasta lauantaille!

Lauantain vastaisen yön ja lauantaiaamun aikana maan pohjoisosassa tulee yhä sateita. Maan etelä- ja keskiosan sateet siirtyvät kohti maan itäosaa.

Kuumin ilma väistyy viikonlopuksi, lauantaina myrskytuulet mahdollisia

Viikonlopuksi sää jo viilenee perjantain lukemista.

– Lauantaina päivällä sateita tulee maan itäosassa sekä pohjoisessa, lännessä sää on jo muuttunut osin selkeäksi. Pohjanmaan ja Satakunnan suunnalla tulee paikoin iltapäiväkuuroja. Perjantain ja lauantain yhteenlaskettu eli kahden vuorokauden sadekertymä on laajalla alueella maan länsi- ja pohjoisosassa yli 30 millimetriä, Perämeren rannikkoseudulla ja paikoin Etelä-Lapissa jopa yli 60 millimetriä, Joanna Rinne ennustaa.

Ennuste 6.–8.8.2022
Ennuste 6.–8.8.2022.

Myös tuuli voimistuu lauantaina.

– Perämeren seudulla on mahdollista, että tuuli puhaltaa lauantaina merellä jopa myrskylukemissa. Maallakin myrskypuuskat ovat mahdollisia Perämeren rannikon lähistöllä. Voimakastuulinen tilanne on kuitenkin melko lyhytkestoinen, sillä matalapaineen keskus, johon voimakas tuuli liittyy, voimistuu ja liikkuu nopeasti, mutta myös heikkenee nopeasti. Tuuliennuste lauantaille sisältää kuitenkin vielä paljon epävarmuutta, sillä tällaiset nopeasti liikkuvat matalapaineen keskukset myös ennustuvat huonosti, Joanna Rinne sanoo.

Sadealueen väistyttyä lauantaina ja sunnuntaina sää on laajalla alueella aurinkoinen. Päivälämpötilat ovat lauantaina etelässä 19–23 astetta, maan keskiosassa laajalti 15–19 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 10–18 astetta.

Lapissa sadekuuroja tulee paikoin vielä sunnuntainakin. Päivälämpötilat ovat sunnuntaina maan etelä- ja keskiosassa 16–22 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 14–17 astetta.

Lue seuraavaksi: Elokuun kuukausiennuste julki: Tältä näyttää loppukesä!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 3.8.2022 klo 17.21

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat