Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lauha sää jatkuu vielä alkuviikon ajan, Pohjois-Lapissa asti jopa +5 astetta – loppuviikosta Etelä-Suomeenkin pakkasta
  Uutiset |

  Lauha sää jatkuu vielä alkuviikon ajan, Pohjois-Lapissa asti jopa +5 astetta – loppuviikosta Etelä-Suomeenkin pakkasta

  Marraskuisen pilvistä.
  Marraskuisen pilvistä. Kuva: Pirjo Räisänen, Tohloppi, Tampere, 14.11.2020

  Suomessa vallitsee vielä lähipäivinä lauha eteläinen ilmavirtaus. Sää on aluksi melko tuulinen ja pilvinen koko maassa, sateitakin tulee. Viikon puolivälissä sää alkaa muuttua kylmemmäksi.

  Marraskuun jälkimmäinen puolisko alkaa ensi viikolla ja suuressa osassa maata päivän ylin lämpötila vastaa pikemminkin keskimääräistä lokakuun puolivälin säätä. Pilvisyys on kuitenkin maanantaina ja tiistaina marraskuiseen tapaan runsasta. Pilvipeite rakoilee siellä täällä maan etelä- ja keskiosassa.

  Maanantaina aamulla vesisateita tulee lähinnä Lapissa sekä Perämeren ympäristössä, mutta enimmät sateet väistyvät koilliseen. Sade tulee enimmäkseen vetenä, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla voi tulla myös räntää tai lunta. Maan etelä- ja keskiosassa sateet lisääntyvät illalla etelästä alkaen ja leviävät yöllä pohjoiseenkin. Tuuli on enimmäkseen kohtalaista ja kaakonpuoleista, Lapissa etelälounaista ja paikoin navakkaakin. Lämpötila pysyttelee maanantaina läntisimmässä Suomessa 5–8 asteessa, muualla laajalti 1–5 asteessa. Pohjois-Karjalasta Koillismaalle yltävällä alueella lämpötila on lähellä nollaa.

  Maanantain sää on pilvinen ja paikoin sateinenkin.
  Maanantain sää on pilvinen ja paikoin sateinenkin. Kuva: Foreca

  Tiistaina sateita tulee pitkin maata, poutaisinta on Lapin pohjoisosassa. Suurin osa sateesta tulee vetenä, mutta Itä-Suomen itäosasta Koillismaalle ulottuvalla alueella tulee edelleen myös räntää tai lunta. Illalla tuuli alkaa jo kääntyä maan länsiosassa lounaaseen ja lännestä leviää yöksi uusi sadealue paikoin runsainekin vesisateineen. Lämpötila nousee tiistaina päivällä lounaisrannikolla 9 asteen vaiheille. Muualla maassa on enimmäkseen 2–7 astetta, Pohjois-Lapissa asti voi nousta paikoin jopa 5 asteeseen. Viileintä on jälleen itärajan tienoilla, Pohjois-Karjalassa lämpötila on lähellä nollaa. Yölämpötila on samankaltainen.

  Tiistaina idässä voi sadella luntakin.
  Tiistaina idässä voi sadella luntakin. Kuva: Foreca

  Keskiviikko alkaa pilvisenä, vesisateisena ja tuulisena. Suomenlahdella voi olla myrskypuuskiakin. Sateet kuitenkin väistyvät päivän aikana Suomen itäpuolelle ja aurinkokin voi monin paikoin näyttäytyä. Lämpötila nousee etelässä 9–11 asteeseen. Maan keskiosassa on päivällä 6–10 astetta ja pohjoisessa vaihtelee Pohjois-Pohjanmaan länsiosan noin 7 asteesta Käsivarren Lapin nollan tienoille.

  Keskiviikkona illalla ja yöllä sää jo muuttuu. Tämänhetkisen ennusteen mukaan sää selkenee Lapissa ja lämpötila laskee Koillismaalla sekä Lapin eteläosassa 0–5 pakkasasteeseen, Käsivarren Lapissa paikoin reiluun 10 pakkasasteeseen. Maan etelä- ja keskiosaan leviää sen sijaan sateita, jotka tulevat pääasiassa vetenä, ja lämpötila voi olla vielä paikoin lähellä 10 plusastetta.

  Sadealue väistyy keskiviikkona itään.
  Sadealue väistyy keskiviikkona päivällä itään. Kuva: Foreca

  Loppuviikosta lumisadetta ja pakkasta

  Torstaina maan etelä- ja keskiosassa on edelleen sateista ja tuulista. Maan keskiosassa osa sateesta voi jo tulla lumena tai räntänä, varsinkin alueen pohjoisosassa. Pohjoisessa satelee myös paikoin lunta. Sateiden ajoitus ja paikka riippuvat kuitenkin paljon matalapaineen sijainnista, joten niissä voi tapahtua vielä muutoksia ennusteen tarkentuessa. Lämpötila vaihtelee etelän jopa 10 asteesta Lapin monin paikoin 5–10 pakkasasteeseen.

  Perjantaina kylmä ilma valahtaa tämänhetkisen ennusteen mukaan etelään asti ja lumisateen mahdollisuus kasvaa etelässäkin. Korkeapaine leviää Suomeen ja sää vähitellen selkenee. Tuuli kääntyy luoteeseen. Lämpötila on vielä päivällä etelässä muutaman asteen nollan yläpuolella, mutta suuressa osassa maata on jo heikkoa pakkasta. Yöllä pakkanen leviää etelärannikolle asti.

  Viikonloppuna kylmin ilma väistyy itään ja pilvisyys lisäähtyy hiljalleen. Sää on lauantaina edelleen koleaa, mutta mahdollisesti jo sunnuntaina maan etelä- ja keskiosassa alkaa lauhtua.

  Lue myös: Uusi kuukausiennuste näyttää kamalalta ja synkistää meteorologinkin: "Ei kai taas?" 

  Anna Latvala

  Päivitetty 15.11. klo 18.57

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa